1. Anasayfa
  2. SQL Server

SQL Paralel Veri Ambarı 2012 – (PDW 2012) Nedir?


0

Paralel Veri Ambarı (PWD) Microsoft’un Appliance çözümüdür. Peki Appliance nedir? Yüksek performans isteyen veri analizlerinin kısa sürede gerçekleştirebilmesi için özel olarak kurulmuş, yapılandırılmış, donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan entegre bir sistemdir. PDW sistemi yapısal olarak MPP mimarisinde kurgulanmıştır.

Bu tasarım sayesinde klasik sistemlerde saatler sürecek sorguları dakikalar, saniyeler içerisinde çalıştırmayı vadeder. Bu yazımızda PDW mimarisini inceleyeceğiz.


Resim-1

İnceleyeceğimiz sürüm Microsoft SQL Server 2012 Parallel Data Warehouse, ailenin ikinci üyesi (2013 yılında Microsoft SQL Server 2008 R2 PDW’nin yeni versiyonu olarak çıktı), üstteki resim fiziksel yapıyı anlamak için önemli. Yapı yönetim düğümü, kontrol düğümü ve hesaplama düğümlerinden oluşuyor.

Fiziksel yapıyı gördükten sonra, çalışma mantığını görmemiz için aşağıdaki mantıksal model daha anlamlı olacaktır;


Resim-2

PDW sisteminde kullanıcının bağlandığı kısım kontrol sunucusudur. Kullanıcıdan gelen SQL sorguları bu sunucu üzerinde incelenip işlenmesi için işlem makinalarına dağıtılır. İncelemek derken? ; sorgunun veritabanındaki yapıya uygun olup olmadığının tespiti (sistemde var olmayan bir tabloya sorgu atmak gibi ),MPP mimarisine uygun bir çalıştırma planı çıkarmak ve işlem sunucularının bunu çalıştırmasını yönetmek kontrol sunucusunun temel görevlerinden.

Peki işlem makinaları nedir?

PDW de sorguların paralel yürütülmesini sağlayabilmek için kullanıcı verileri hesaplama birimlerine parçalanarak dağıtılmıştır.(ya da her bir birimde tekrarlanmıştır, buradaki farkı ilerleyen yazılarda inceleyeceğiz).Her bir hesaplama birimini kendi içerisinde bir sunucu gibi değerlendirebiliriz.

Kontrol makinasından gelen sorgular hesaplama makinalarında hesaplandıktan sonra kontrol tekrar birleştirilir. Sonuç olarak PDW birçok sorgumuzu eş zamanlı olarak işler ve bize tüm hesaplama Node’larına tek bir Veritabanı sunucusuymuş gibi ulaşma imkânı verir.

Disk bazında yedeklemelerden başka, hesaplama düğümlerinde oluşabilecek sunucu bazlı hatalar düşünülerek hesaplama Node’ları da yedekli olarak çalışmaktadır.

Microsoft PDW Appliance da 2 farklı üretici(Dell, Hp) ile çalışmaktadır. İki üreticinin sunduğu donanımlar arasında bazı farklar bulunmakla birlikte temel mimari aynıdır.

Sistem Veritabanı yazılımı olarak SQL Server 2012’nin özelleştirilmiş bir halini kullanır. Geliştirme dili için T-SQL kullanılır ancak normal SQL Server sürümlerinden alışık olduğumuz bazı fonksiyon ve yazılış biçimleri MPP mimariye uygun olmadığı için kullanılamaz.

Sisteme Data aktarımı için SSIS kullanılabilir, kod geliştirmeleri için Visual Studio temelli Data Tools yazılımı kullanılır.

PDW nin sunduğu avantajlardan bazıları;

  • -Yüksek işlem gücü
  • -Yüksek süreklilik.
  • -Yüksek dahili yedeklilik. (Failover)

Bu yazımızla PDW ile paralel işlemeye girmiş ve mimariyi temel olarak incelemiş olduk. İlerleyen yazılarda PDW üzerinde farklı işlemleri de inceleyecek Distribution, Replication vb. kavramlarla yapıyı daha detaylı anlamaya çalışacağız. Belki bunlardan sonra teknik detaylara meraklı olanlar için PDW sorgu optimizasyon yapısını da inceleriz. J

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 3
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunudur. Kariyerine yazılım ile başlamış olup, zaman içerisinde .Net ve Dynamics Axapta üzerinde geliştirmeler yapmıştır. Son yıllarda yoğun olarak, veritabanı teknolojileri, iş zekası ve raporlama sistemleri ile ilgilenmektedir. Eroğlu Holding'de Bilgi Teknolojileri Proje Lideri olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir