Skype For Business Hybrid Mimarının Oluşturulması
0

Bu yazımızda On-Premise Skype For Business ortamımızla, Skype For Business Online ortamımızın hybrid şekilde birlikte çalışmasını gerçekleştiriyor olacağız. Böylelikle istediğimiz kullanıcılar OnPremise Skype For Business pool üzerinde, istediğimiz kullanıcılar ise Skype For Business Online, yani cloud platformunda olabilecekler. Tabi ki dilersek hybrid yapı ile tüm kullanıcılarımızı Skype For Business Online ‘a taşıyarak OnPremise ortamımızı tamamen kaldırmamızda mümkün.


Resim-1

Tabi ki Skype For Business Hybrid kurulumuna başlamadan önce bazı ön gereksinimlerimize ihtiyacımız olacaktır. Bunlardan en önemlisi Skype For Business SİP domainimizin Office 365 tenant üzerinde tanımlı olması. Office 365 Tenant üzerine domain tanımlama ve doğrulama yazımıza mshowto.org’dan ulaşabilirisiniz. Biz başka önemli nokta ise cloud ‘a taşıyacağımız kullanıcıların bir kopyasının Office 365 tarafında bulunması. Yani Local Active Directory kullanıcılarımızın Office 365 tarafına sync edilmesi. Bunu gerçekleştirmek için bir Azure AD Connet sunucumuza ihtiyacımız var. Azure AD Connect kurulum ve konfigurasyonunun nasıl gerçekleştiğine dair yazımıza mshowto.org içerisinden yazmış olduğum yazıdan erişebilirsiniz. Bu makale için oluşturduğumuz ortamda etki alanımız aşağıdaki gibi tanımlanmış ve doğrulanmış durumda.


Resim-2

Ve yine Local Active Directory kullanıcılarımızda Azure AD Connect ile sync edilmiş durumda.


Resim-3

On-Premise Skype For Business yapımıza bakarsak eğer aşağıdaki gibi Skype Control Panel ‘i açıyoruz ve hali hazırda kullanıcılarımızın OnPremise Skype For Business Pool içerisinde olduğunu görebiliyoruz.


Resim-4

Yine aşağıda Skype Client ‘ın, OnPremise Skype For Business sunuclara login olduğunu görebiliyoruz.


Resim-5

Tabi birde Skype For Business Hybrid Deployment için olmazsa olmazlarımızdan bir de Edge sunucusu. Çünkü Skype For Business ortamınızın dış dünya ile haberleşmesini ve client ‘ların external dan Skype ‘a login olmasını sağlayan Skype For Business Edge sunucusu gerekmektedir.

OnPremise ve Office 365 tarafındaki kontrolleri gerçekleştirdikten sonra şimdi hybrid yapılandırması işlemlerine başlayabiliriz. İlk yapmamız gereken OnPremise sunucumuzun federasyon ayarlarını gerçekleştirmek. Bunun için ilk önce dış dünyadan Skype For Business Edge sunucusuna 5061 portu ile erişiyor olmamız gerekmektedir. Çünkü Skype For Business federasyon için 5061 portunu kullanmaktadır. ilgili portu açtıktan sonra telnet ile kontrol edebiliriz.


Resim-6

Şimdi Skype For Business Management Shell konsolunu açarak Skype For Business Federasyonu enable ediyoruz. Bunun için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

Set-CSAccessEdgeConfiguration -AllowOutsideUsers 1 -AllowFederatedUsers 1 -EnablePartnerDiscovery 1 -UseDnsSrvRouting


Resim-7

Daha sonra aşağıdaki komut ile mevcut mevcut Hosted Provider ‘ı getiriyoruz. Bunun için yine Skype For Business Management Shell ekranını açıyoruz ve Get-CsHostingProvider komutunu çalıştırıyoruz.


Resim-8

Sonrasında yine Management Shell üzerinden Remove-CSHostingProvider -Identity “SkypeforBusinessOnline” komutu ile mevcut Hosted Provider’ı remove ediyoruz.


Resim-9

Bu adımda ise Hosted Provider ‘ı yeniden Management Shell üzerinden oluşturuyoruz. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

New-CSHostingProvider -Identity SkypeforBusinessOnline -ProxyFqdn “sipfed.online.lync.com” -Enabled $true -EnabledSharedAddressSpace $true -HostsOCSUsers $true -VerificationLevel UseSourceVerification -IsLocal $false -AutodiscoverUrl https://webdir.online.lync.com/Autodiscover/AutodiscoverService.svc/root


Resim-10

Hosted Provider ‘ı oluşturmuş olduk. Şimdi birde Skype For Business Online tarafına Management Shell ile bağlanarak oradaki ayarlarımızı doğrulayalım. Skype For Business Online ‘a Skype For Business Management Shell ile bağlanmak için ilk önce aşağıdaki linkten Skype for Business Online, Windows PowerShell Module aracını indirip kuruyoruz.

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39366

Sonrasında yine Skype For Business Management Shell konsolunu açıp aşağıdaki komut setlerini kullanarak Skype For Busines Online ‘a bağlanıyoruz.

$cred = get-credential

Burada bizden Office 365 portalımıza girerken kullandığımız global admin bilgilerini istemektedir. Girip devam ediyoruz.


Resim-11

Aşağıdaki komut ile session oluşturuyoruz.

$Session = New-CsOnlineSession –Credential $cred


Resim-12

Sonrasında session ‘ı başlatıyoruz ve Skype For Business Online ‘a bağlanıyoruz.

Import-PSSession $Session –AllowClobber


Resim-13

Daha sonra Skype For Business Onlinet Tenant ‘ımızı kontorl ediyoruz. Bunun için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

Get-CsTenantFederationConfiguration


Resim-14

Burada SharedSipAddressSpace satırının True olması gerekmektedir. Eğer bu satırı False olarak gorürsek aşağıdaki komut ile True olarak düzeltiyoruz.

Set-CsTenantFederationConfiguration -SharedSipAddressSpace $true

Artık gerek OnPremise ve gerekse Skype For Business Online tarafında yaptığımız Management Shell üzerinde ki çalışmalar tamamlandı. Şimdi Skype For Business Control Panel üzerinde, bazı doğrulamalar yapıp kullanıcı taşıma işlemine geçiyor olacağız.

Öncelikle Skype For Business Control Panel ekranımızı açıyoruz. Aşağıda gördüğümüz gibi Set up hybrid with Skype for Business Online yazısını tıklıyoruz.


Resim-15

Aşağıdaki gibi sihirbazımız başlatılıyor.


Resim-16

Sonrasında Office 365 ‘e sign in oluyoruz.


Resim-17

Sign In için yine Office 365 Portal global admin bilgilerini giriyoruz.


Resim-18

Office 365 ‘e başarılı bir şekilde bağlanıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.


Resim-19

Ardından aşağıdak, adımların başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Burada birkaç kez Next’e basmanız gerekebilir


Resim-20

Tüm adımlar doğrulandırğına göre artık kullanıc veya kullanıcılarımızı Skype For Business Online ‘a taşıyabiliriz. Öncelikle Control Panel ile User menüsüne giriyoruz. Taşımak istediğimiz kullanıcı veya kullanıcıları seçip Action menüsünden Move selected users to Skype For Business Online  seçeneğini seçerek taşımayı başlatıyoruz. (Diğer bir seçenek ile kullanıcıyı tekrar OnPremise Pool üzerine taşıyabiliriz.)


Resim-21

Bilgilendirme ekranını next ile geçtikten sonra bir kullanıcının (seçilen kullanıcı sayısına bağlı) taşınacağı bilgisi veriliyor.


Resim-22

Sonrasında aşağıdaki gibi taşıma başlatılıyor.


Resim-23

Ardından taşımanın tamamlandığı ve 1 kullanıcnın taşındığı bilgisi veriliyor.


Resim-24

Artık seçtiğimiz kullanıcıyı Skype For Business Online platformuna taşımış olduk. Şimdi ise ne gibi değişiklikler oldu bir kontrol edelim. Öncelikle yine kontrol panele giriyoruz ve kullanıcının artık OnPremise Pool üzerinde değil de Skype For Business Online ‘da olduğunu görüyoruz.


Resim-25

Ardından birde client tarafına bakalım ve client’ın nereye bağlandığını görelim.


Resim-26

Gördüğümüz gibi artık kullanıcı Skype For Business Online platformuna bağlandı ve tüm contact listesi ile birlikte sign in oldu. Böylelikle yazımızın sonuna geliyoruz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Skype For Business Online, Skype For Business, Skype For Business Hybrid,On-Premise,Onpremise,SİP,Office 365,Azure AD Connect,Local Active Directory

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumluyum. Yaklaşık olarak 14 yıldır bilişim sektöründe yer almaktayım. Çeşitli firmalarda ve Türkiye'nin en önemli teknoloji hizmet sağlayıcılarında sistem yöneticiliği ve BT danışmanlığı görevlerinde bulundum. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Şu an Kuralkan Bilişim firmasında Kıdemli Çözüm Danışmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir