0

Server 2016 – Cluster Shared Volumes (CSV) Yapılandırması. Daha önceki yazılarımızda Windows Server 2012 üzerinde Hyper-V Failover Cluster kurulumu ve Windows Server 2012 R2 üzerinde Hyper-V Failover Cluster kurulumu yapılandırma adımlarını anlatmıştım bu yazımızda da Windows Server 2012 R2 üzerinde Hyper-V Failover Cluster kurulumunu sonrasında yapılandırmamız gereken Cluster Shared Volumes ( CSV ) özelliğini yapılandırmasını anlatıyor olacağım.

Hepimizin bildiği NTFS ( New Technology File System ) aslında Clustered bir dosya sistemi değildir. Aynı anda sadece tek bir sunucunun erişim yapması için tasarlanmıştır birden fazla sunucu aynı anda erişim sağlayamamaktadır. Ancak yapılandırmış olduğumuz bir Cluster yapısında Nodelardan birisi aktiftir ve sanal sunucularımız üzerinde tutmaktadır ve bu Node üzerinden diske erişim sağlanabilmektedir. Cluster üzerindeki Service ya da Application herhangi bir sorun nedeniyle ortamdaki diğer Node üzerine aktarılacağı zaman öncelikle fiziksel diskteki kaynak Dismount edilerek diğer Node üzerinde Mount edilerek taşınma işlemi gerçekleştirilmiş olur. Ancak böyle bir taşıma işleminde birkaç saniyelik belki de bir kaç dakikalık Downtime’a düşme durumu olacaktır. Böyle bir Cluster yapısında sanal sunucularımız bulunuyorsa yaşanacak olan kesinti istenmeyen bir durumdur. Özellikle Live Migration ( Canlı Aktarım ) gibi teknolojilerde hiçbir kayıp olmadan geçiş işlemleri yapımız için çok büyük önem taşımaktadır.

Windows Server 2008 R2 ile birlikte buna karşılık yeni bir özellik gelmiştir. Cluster Shared Volume ( CSV ) özelliği ile yapılandırılmış olan tüm disklerimize yapımızdaki tüm Node’ların erişimi sağlanmaktadır. Yani ortamdaki fiziksel diskler eskiden olduğu gibi aktif olan Node üzerinde değil yapımız içinde bütün Nodelar üzerinde görünür ve ulaşılabilir bir şekilde yapılandırılmış oluruz. Cluster Shared Volume ( CSV ) özelliği ile yapımızdaki Node’larımız sanal sunucuyu üzerine çekmek için belirli bir süre kesintiye gerek kalmadan geçiş işlemini sağlıklı bir şekilde sağlayabiliriz. Çünkü yapımızdaki bütün Node’larımız  Cluster Shared Volume ( CSV ) özelliği ile kesintisiz bir şekilde erişim sağlayabilir.

Cluster Shared Volume ( CSV ) özelliğini aktif etmek istediğinizde bu özelliği sadece Failover Cluster özelliği desteklemektedir.

Failover Cluster yapısının da Cluster Shared Volume ( CSV ) özelliğini yapılandırdığımızda sunucularımız üzerinde %systemroot%\clusterStorage altındaki dizinde Volume1 – Volume2 gibi isimlerle yer alıyor olacaktır.

Cluster Shared Volume ( CSV ) özelliğini ile ilgili bilgileri aktardıktan sonra yapılandırmaya geçiyoruz. Windows Server 2012 R2 üzerinde Hyper-V Failover Cluster kurulumu yapılandırmayı tamamladıktan sonra W16NOD1 ya da W16NOD2 C:\ dizini altında ClusterStorage altındaki dizinde Volume1 isminde Cluster Shared Volume ( CSV ) olmadığını görüyoruz.

Cluster Shared Volume ( CSV ) özelliğini yapılandırmak için Failover Cluster Manager konsolu açıyoruz. FOCluster.bakicubuk.local ismi altında bulunan Storages altındaki Disk tabına geliyoruz. Cluster Disk 1 Failover Cluster yapımız içindeki Quorum alanı olarak görev yapmaktadır. Cluster Disk 2 üzerinde Cluster Shared Volumes ( CSV ) özelliğini yapılandıracağız.


Resim-1

Cluster Disk 2 üzerinde sağ tuş Add Cluster Shared Volumes ya da Actions bölümü altındaki Cluster Disk 2 tabından da Add Cluster Shared Volumes diyebiliriz.


Resim-2

Cluster Disk 2 üzerinde Cluster Shared Volume ( CSV ) olarak yapılandırılıyor.


Resim-3

Cluster Disk 2 üzerine tekrar geldiğimizde Assigned To bölümünde Cluster Shared Volume ( CSV ) olarak görüyoruz.


Resim-4

W16NOD1 ya da W16NOD2 C:\ dizini altında ClusterStorage altındaki dizine Volume1 isminde Cluster Shared Volume ( CSV ) oluşturulduğunu görüyoruz.


Resim-5

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 

TAGs : csv kurulumu, server 2016, server 2016 csv kurulumu, server 2016 csv nasil kurulur, server 2016 csv yapilandirmasi, cluster shared volume, cluster shared volume nedir, cluster shared volume ayarlari, cluster shared ayar, server 2016 cluster kurulumu

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir