0

Buradan ulaşabileceğiniz bir önceki yazımızda IPAM Server yapılandırmasını tamamlamıştık. Bu uygulamamızda IPAM Server ile bir kaç yönetim ve gözlem yapacağız.

  • DHCP ve DNS Server gözlemi,
  • DHCP Server’da Scope oluşturmak,
  • IP Address Space gözlemi işlemlerini inceleyeceğiz.


Resim-1

IPAM konsoluna bakacak olursak Domain Controller üzerinde çalışan DNS ve DHCP servislerinin sağlıklı olduğunu görebiliyoruz.


Resim-2

DNS servisinin çalıştırdığını zone’ların durumlarının sağlıklı olduğunu görebiliyoruz. DHCP içerisinde kullanılmak üzere bir Scope oluşturalım.

Scope oluşturma işlemini IPAM yönetim konsolu ile yapıyorum.


Resim-3

Bu konsolda açılan Scope creation sihirbazında Scope oluşturmak için gereken tüm sorular/bileşenler aynı bir ekranda toplanmış.


Resim-4

Scope için belirlemek isteyeceğiniz bütün özelliklerin tek bir pencerede görünmesi işleri bence oldukça konforlu ve kolay hale getirmiş.


Resim-5

Örneğin üst kısımdan uygun olan tüm option’ları listeleyebilmek ve kullanabilmek ayrı bir kolaylık bence.


Resim-6

İstenilen özellikleri seçip Scope oluşturma işlemini tamamlıyoruz. IPAM konsolundan Scope’umuz yerini almış durumda. Scope’un Percentage Utilized kolonuna bakarsanız henüz 0.00 ‘lık bir kısmının kullanıldığını yani hiç kullanılmadığını görebilirsiniz.

DHCP client’a geçerek ip almasını sağlıyorum


Resim-7

Ardından tekrar IPAM konsoluna geçerek utulization’a bakarsak %’lik bir artım olduğunu görebiliriz. Eğer göremezseniz öncesinde tasks kısmından data retrieve işlemini yapın ve F5 ile Refresh yapın. Yada Task Scheduler’ın data retrival zamanı bekleyiniz. Ben lab için 5 dakikaya düşürmüştüm önceki yazımda.


Resim-8

Bu uygulamada IPAM ile DNS ve DHCP Server gözlemi ve DHCP’ye dair bir işlem yaptık. Bunların haricinde bence bir diğer önemli kısım (IPAM konsolunda görebileceğiniz) ise IP Address Space kısmıdır.


Resim-9

IPAM konsolundaki IP Adress Space menüleri ile yapacağınız gözlemler ve elde edeceğiniz bilgiler production için oldukça büyük önem arz etmektedir ve zamanında bu tür bilgilere erişebilmek Windows Server 2012 ile gelen yeni feature ile oldukça hızlı olacağa benziyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir