0

Bir önceki yazımda Server1 ve Server2 üzerinde NIC Teaming yapısını kurmuştuk. Bu uygulamada, NIC Teaming yapısını kurduğumuz Server1 ve Server2 üzerinde Highly available DHCP yapısını oluşturacağız.

Öncelikle Server1 ve Server2 sunucularındaki Teamed Interface’lere birer statik ip adresi vereceğim.

Server1’in statik IP adresi aşağıdaki gibidir.


Resim-1

Server2’nin Statik ip adresini de 192.168.10.41 olarak yapılandırdım.

DC üzerinden bir isim çözümlemesi denemesi yapabiliriz.


Resim-2

Server1 ve Server2 üzerinde DHCP rolünü kullanacağımızdan DC üzerindeki DHCP’yi durdurmayı unutmayın.


Resim-3

Şimdi Server1’e ve Server2’ye DHCP rolünü kuralım.


Resim-4

Pratik PowerShell J

DC üzerindeki DHCP konsoluna yeni sunucuları ekleyip DHCP authorization yapmayı işlemini ihmal etmeyiniz. ( Yada ayrı ayrı Server1 ve Server2 sunucuları üzerinde authorization yapabilirsiniz.)


Resim-5

Her iki sunucuda authorized olmuş durumdadır.

Server1’de bir Scope oluşturalım.


Resim-6

İsmi HA-Scope olan, DNS/Router olarak 192.168.10.1 IP’sini gösteren, pool range’i üstteki gibi olan bir scope oluşturdum.

Sırada Failover’ı yapılandırma işlemi geliyor.


Resim-7

Configure Failover ile sihirbazı açıyoruz.


Resim-8

Next ile devam ediyorum.

Bir sonraki menüde Failover durumuna karşılık Partner Server’ı seçiyorum.


Resim-9

Failover ilişkisi menüsü sonraki menümüz;


Resim-10

Üstte Shared Secret’i de yazarsanız Next ile devam edebilirsiniz.


Resim-11

Finish ile işlemimizi tamamlıyoruz. Üstteki ekran görüntüsünde dikkat ettiyseniz Load Balancing 50% şeklinde. Test amaçlı kullanacağım DHCPClient’da 4 adet NIC var. IP dağıtımı eşit olacaktır. IP dağıtımını DHCPClient üzerinde ipconfig /all | Find “DHCP Server” komutu ile görebilirsiniz.


Resim-12

Progress tamamlandı.

Ardından test’mizi yapacağız.

Not: Server2’deki DHCP konsoluna bakarsanız Server1’deki scope’un Server2’ye replike olduğunu görebilirsiniz.

Test için DHCPClient’ımıza geçiyorum.

PS ‘den ipconfig /renew komutunu çalıştırdım.


Resim-13

Tüm Interface’lerim IP almış oldu.

Eğer Server1’i kapatırsanız DHCPClient Server2’den IP alacaktır. Load Balance yapmak yerine sadece Primary DHCP Server çöktüğünde replica DHCP Server çalışsın isterseniz Hot Standby Mode’unu kullanabilirsiniz.


Resim-14

Değişim için öncelikle Scope üzerinde Failover’ı Deconfigure ile iptal ediniz ardından sihirbazı hızlıca tekrar çalıştırabilirsiniz. Sihirbazda mode seçiminde Hot Standby’i seçerek ilerleyebilirsiniz.


Resim-15

Partner Server’ın rolünü yani bu uygulamada Server2’nin rolünü standby yada active olarak seçebilirsiniz. (Role of partner Server kısmından). Yine Secret yapılandırması ardından Next aktif olacaktır.

Gerçek dünya senaryosu açısından düşünürsek her zaman ikinci bir DHCP Server’a para ayırmak istemeyebiliriz. Bu durumda Domain Controller hot Standby DHCP Server olarak yapılandırılabilir. Bir adet müstakil DHCP Server (Teamed interface’ler ile) ve yanında tek Interface ile HotStandby DHCP Server olarak Domain Controller oldukça highly available bir dynamic host configuration yapısı sağlayacaktır.

Sonuç olarak Teamed Interface’leri olan Highly Available bir DHCP yapısı kurmuş olduk. Bir sonraki uygulamada görüşmek üzere

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir