1

Bu yazımızda Server 2012 ile gelen DHCP Failover özelliğinden bahsedecegiz.

DHCP Failover özelliği sayesinde bir DHCP sunucu üzerinde oluşturulan ip havuzu (Scope) bir başka DHCP Sunucuya replikasyon yöntemiyle kopyalanarak mevcut sistemde canlı bir kopya hazırlanmış oluyor.

Burada birinci DHCP Sunucusu ile ikinci DHCP sunucusunu yük dengelemesi (load balance) yöntemi ile aktif-aktif yapıda çalıştırabileceğimiz gibi, ikinci sunucuyu tamamen yedekte bekleterek (hot-standby) de aktif-pasif modelinde kullanabilirsiniz.

Senaryomuzda Additional Dc olarak kullandıgım Allin1 sunucusu üzerine DHCP kurup configure ettikten sonra Allin2 sunucusu ile DHCP Failover yapacağız.

Allin1: Server 2012

Allin2: Server 2012

İşletim sistemlerine sahip olan sunucularımız.

Allin1 sunucusu üzerinde Server Manager açarak başlıyoruz.


Resim-1

Sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features seçeneği ile rol ekleme sihirbazını başlatıyoruz.


Resim-2

Next ile geçiyoruz.


Resim-3

Karşımıza Select Installation Type ekranı gelecektir. Bu ekranda Role-based or Feature-based Installation seçili iken Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-4

Select destination Server ekranında DHCP rolünü yükleyeceğimiz sunucuyu “Select a Server from the Server pool” seçeneği seçili iken aşağıdaki listeden seçili iken  (ALLIN1.BJK.LOCAL) Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-5

Select Server Roles ekranında DHCP Server rolünün kutucuğunu doldurup Add Features a tıklayarak Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-6

Next ile ilerliyoruz.


Resim-7

Next ile ilerliyoruz.


Resim-8

Confirm installation selections ekranında “Restart each destination Server automatically if required”  kutucuğunu işaretleyip DHCP rolünün kurulumu sonrasında sunucuyu yeniden başlatma ihtiyacı olursa otomatik olarak başlatmasını sağlıyoruz. Install ile DHCP Server rolünün kurulumunu başlatıyoruz.


Resim-9

Install seçenegiyle kurulumu yapıyoruz.


Resim-10

Kurulum sonrası Dashboard ekranının saü üst köşesindeki Tools menüsünden DHCP ye tıklıyoruz.


Resim-11

Rolümüz kurulmuş durumda. Şimdi New Scope diyerek DHCP configüre edeceğiz.


Resim-12

Next ile ilerliyoruz.


Resim-13

Karşımıza Scope Name ekranı gelecektir. Bu ekranda Scope’a bir isim veriyoruz. Description kısmına da zorunlu olmamakla beraber bir açıklama belirtebilirsiniz. Next ile bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-14

IP Address Range ekranında Start IP Address ve End IP Address kısımlarına oluşturduğumuz ip havuzunun başlangıç ve bitiş ip adreslerini belirtiyoruz.  Hem alt kısımdan da alt ağ maskesi (subnet mask) adresini giriyoruz. Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-15

Add Exclusions and Delay ekranında bir önceki adımda başlangıç ve bitiş adreslerinin aralığında bulunan adreslerden DHCP tarafından atanmasını istemediğiniz adresler varsa bunları hariç tutmak için bu aşamada belirtip Add ile hariç tutma listesine ekliyoruz.  Eğer tek bir tane ip adresini hariç tutacaksanız hem Start hem de End IP kutucuklarına aynı ip adresini verebilirsiniz. Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-16

Karşımıza gelen “Lease Duration” ekranında DHCP sunucunun istemcilere TCP/IP bilgilerini ne kadar süreyle kiralayacağını belirtiyoruz. Varsayılan olarak gelen 8 gün geliyor ben 1 gün yaptım Next ile bir  sonraki aşamaya geçiyoruz.


Resim-17

Configure DHCP Options ekranında DHCP sunucudan ip adresi ve alt ağ maskesi dışında DNS Server adresi, WINS Server adresi, Router (default gateway) adresi gibi bilgileri de dağıtacaksak “Yes, I want to configure these options later” seçili iken Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-18

Router yani ağ geçidi adresini tanımlayıp, Add ile ekleyerek Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-19

Domain Name and DNS Servers ekranında istemcilere dağıtacağımız domain adı son-eki ve DNS sunucu adreslerini tanımladıktan sonra, Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-20

“WINS Servers”  adresinde varsa WINS sunucuların adresini tanımlayıp Next ile sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-21

“Active Scope” ekranında oluşturduğumuz ip havuzunu kullanıma almak için “Yes, I want to activate this Scope now” seçeneği seçili iken Next ile sonraki adıma geçiyoruz.

“Completing New Scope Wizard ekranında Finish ile ip havuzu oluşturma adımlarını tamamlıyoruz.


Resim-22


Resim-23

Ipv4 altında oluşturduğumuz ip havuzunun geldiğini kontrol ediyoruz.

Şimdi de bu birincil DHCP sunucu üzerinde oluşturduğumuz ip havuzunu replikasyon ile çoğaltacağımız ya da kopyasını oluşturacağımız ikinci DHCP sunucu sistemimizi hazırlayacağız. Sonrasında da birincil DHCP sunucu üzerinde oluşturulan ip havuzunu DHCP Failover yöntemi ile çoğaltacağız.

Şu anda ikincil DHCP sunucusu olarak kullanacağımız Allin2 sunucu üzerinde sadece DHCP rolü kurulu. Üzerinde herhangi bir Scope yapılandırması bulunmamaktadır. Allin1 sunucusu üzerinden aşağıdaki ayarları yaparak aynı Scope ayarlarının Allin2 sunucusu üzerinde de olmasını sağlayacağız.


Resim-24

Allin1 sunucusu üzerindeki Scope üzerine sağ tıklayarak Configüre Failover seçeneğine tıklıyoruz.


Resim-25

Gelen “Introduction to DHCP Failover” ekranında yüksek erişilebilirlik için (high availability) hangi ip havuzlarının (ip Scope) kullanılacağını seçmemizi isteyen ekran gelecektir. Hangi ip havuzlarını diğer sunucuya kopyasını ya da yedeğini oluşturacaksanız bu aşama da seçiyoruz. “Select all” ile bütün ip havuzları için bunu aktifleştirebilirsiniz. Seçim sonrasında Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.


Resim-26

“Specify the partner Server for Failover setup” ekranında partner Server’ı göstermek için sağ taraftaki “Add Server” butonuna basıyoruz.


Resim-27

Karşımıza gelen “Add Server ekranında Browse butonuna basarak DHCP sunucuyu active directory içerisinden arama yaparak ekleyeceğiz.


Resim-28

Karşımıza gelen “Create a new Failover relationship” ekranında yukarıda gördüğümüz ayarları yapılandırıyoruz.

Failover Modu olarak Load Balance seçilirse DHCP Sunucular arası yük paylaşımı yapılarak istemciler DHCP Sunucular arasında paylaştırılır. Böylece her iki DHCP sunucu da istemcilere hizmet verecektir. Hot Standby modda Failover yapılandırmasında ikinci DHCP sunucu pasif olarak yapılandırılır ve primary (birincil) DHCP sunucunun üzerinde DHCP Failover için konfigüre edilen ip havuzunun bir kopyası ikinci DHCP sunucuya yedeklenir. Fakat sadece primary olan DHCP sunucu aktif olarak hizmet verir. Primary DHCP sunucuda bir problem yada devre dışı kalma ya da hizmet kesintisi olunca ikinci DHCP Sunucu devreye girerek istemcilerin isteklerine cevap verecektir.

Relationship name: Yapılandırdığımız DHCP Failover Kümesine verilen tanımlayıcı isim.

Maximum client lead time (MCLT): Bir DHCP istemcisinin kira süresine ek olarak tanımlanan süre belirlenir. Bu durumda DHCP üzerinde örneğin 8 saat kiralama süresi ayarlandıysa, MCLT değeri de 1 saat ise, kira süresi toplamda 9 saat olacaktır. Bu MCLT değeri ikinci sunucuya gönderilerek kira sürelerine ilave edilmesi sağlanmış olur. Normalde RFC 2131 standartlarına göre DHCP Failover konfigürasyonunda ana DHCP sunucu bir istemciye kiraladığı ip adresine DHCPACK mesajı ile onay vermesi için kiralamaya ait kayıtların her iki DHCP sunucuya da kaydedilmesi gerekir. Böyle bir çalışma şekli DHCP performansını yavaşlatacağı için, birincil DHCP sunucu istemciye ip adresini verir ve DHCPACK ile de onaylar ve sonrasında bir replikasyon güncelleme paketi ile bu değişikliği replikasyon partneri olan ikinci DHCP sunucuya gönderir. Eğer birincil DHCP sunucu ile Failover Partner’I olan ikinci sunucu arasındaki iletişim koparsa bu durumda burada belirtilen MCLT süresi kadar süreyi kira sonuna ilave eder.

Load Balance Mod: İki DHCP sunucuyu yük paylaşım modunda yapılandırmayı sağlar. DHCP sunucular birbiri ile Aktif-Aktif olarak çalışırlar. Load Balance Percentage ile DHCP sunucuların adres dağıtım yüzdesi ya da bir başka ifadeyle sunucuya düşen yük yüzde dilimi belirlenir.

Hot Standby Mod: DHCP sunuculardan birinin aktif hizmet verdiği, ikinci sunucunun da pasif modda yedek olarak beklediği yapılandırma modudur. DHCP sunucular Aktif-Pasif olarak çalışırlar.


Resim-29

Bu adımda Finish butonuna tıklayınca DHCP Failover yapılandırılması başlayarak iki sunucu arasında bir replikasyon kurulmuş olacaktır.


Resim-30

Yapılandırma tamamlandıktan sonra yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi “Successful” ibaresi ile başarılı bir şekilde tamamlandığını göreceksiniz. Close ile diyalog kutusunu kapatıyoruz.

Allin1 Sunucusuna bağlandığımızda Allin1 sunucusu üzerinde yaptığımız Scope ayarlarının aynen Allin2 sunucusuna geçtiğini görebilirsiniz.


Resim-31


Resim-32

Scope özelliklerinden kontrolümüzü yapıyoruz.


Resim-33

Bütün Scope ayarlarının Allin2 sunucusundada olduğunu gördük.


Resim-34

Ayrıca Failover tabının geldiğini de görmekteyiz.

Şimdi bir test yapacagız. Allin1 sunucusuna baglanıp Scope ayarlarında değişiklik yapacağım. Yaptıgım değişikliğin Allin2 sunucusunda da değiştiğini göreceğiz.


Resim-35

Scope özelliklerinden kiralanacak ip aralığını değiştiriyorum.


Resim-36

Replikasyonu tetiklemek için (beklememek için) Replicate Relationship


Resim-37

Replicate Relationship seçeneğine tıklıyorum.


Resim-38

OK diyorum


Resim-39

Close diyorum.


Resim-40

Allin2 sunucusuna geçip Scope özelliklerine girdiğimde yaptığım değişikliğin Allin2 sunucusunda da gerçekleştiğini görmekteyiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ozgul Group firmasında Sistem Yöneticisi olarak çalışmaktayım. 2001 den bu yana BT sektöründeyim. Bu zamanın büyük bir kısmında Sistem Entegratörlüğü yapan Bilişim firmalarında proje ve sistem kurulum departmanlarında çalıştım. Birçok firmada Microsoft ürünleriyle ilgili sistem kurulum projelerinde bulundum. 2013 başlarından bu yana da MSHOWTO ailesinin bir üyesiyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 14/12/2012

    Invoke-DhcpServerv4FailoverReplication powershell komutu ile partner lar arası replication tetiklenebilir. Lazım olabiliyor. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir