0

Microsoft un terminal hizmetleri tarafında server 2008 ile beraber gelen hizmetlerden biri olan TS Remote App, daha önce kullanıcıların her birinin ayrı bir oturum açarak kullandıkları uygulamaları çok daha az donanım kaynağı tüketerek ve fiziksel anlamda bir oturum açmadan istemci tarafında çalıştırılabilmesini sağlamaktadır.  Daha önce istemcinin sunucu tarafında bir uygulama çalıştırabilmesi için öncelikle RDC ile TS üzerinden kendi oturumunu alması daha sonra kendi oturumundaki uygulamayı çalıştırması gerekmekteydi. Buda sunucuya çok fazla iş yükü ve buna bağlı olarak da daha fazla donanım ihtiyacı gerektiriyordu. TS Remote App ile sunucumuz üzerinde donanım kaynağı tüketen oturum açma durumunu kısmen ortadan kaldırmış oluyoruz.

TH ile birlikte yazıcılar tarafında gelen bir yenilik sayesinde de TS Remote App ile çalıştırdığımız uygulamalarda istemci tarafında çıktı almak istendiği zaman istemci tarafında kurulu yazıcılar direk olarak kullanılabiliyor. Yazıcılar tarafındaki bu değişimin ayrıntılarını da başka bir makale ile inceleyeceğiz.

TS Remote App, hizmetini biraz daha kabaca anlatmak gerekirse, sunucu üzerindeki bir uygulamanın, istemcinin farkında bile olmadan bir session açılarak istemci tarafında local bir uygulama gibi çalıştırılmasıdır diyebiliriz.

Şimdi Remote App hizmetinden faydalanabilmemiz için sunucu ve istemci tarafında bize neler gerekli onları inceleyelim.

Sunucu tarafında kesinlikle Server 2008, Server 2008 R2 bulunmalı ve bağlanacak istemci sayısına göre donanınım ihtiyacı gerekmektedir. İstemci tarafında ise, Windows XP var ise SP3 ün yüklü olması, Windows Vista ise SP1 yada Windows 7 yüklü olması gerekmektedir. Ayrıca istemci tarafında RDC 6.0 ve üstü olması gereklidir.

Daha öncede söylediğimiz gibi Remote App hizmeti Terminal hizmetleriyle beraber gelen bir hizmettir buradanda anlaşılıyorki Remote App hizmetinden faydalanabilmemiz için öncelikle TS hizmetinin kurulu olmuş olması yada Remote App hizmetinin TS Hizmetinin kendisiyle beraber kurulması gerekmektedir. Dolayısıyla öncelikle Server 2008 üzerinde Rol ekleme sihirbazını açıyoruz.

Resim-1

Terminal Hizmetlerini seçerek ilerliyoruz.

Resim-2

Karşılama ekranını geçtikten sonra TS Hizmetleri ile beraber gelen diğer hizmetleri görüyoruz. Remote App Hizmetinden faydalanmak için öncelikle Terminal Hizmetleri Sunucusunu kesinlikle işaretlemeli, Lisanslamada yapacaksanız  TH lisansı işaretlenmeli ve Remote App içinde TH Web erişimi işaretlenmelidir. Diğer Oturum açma ve Ağ geçidi seçenekleri üzerinde başka bir makalede ayriyeten duracağız.

Resim-3

Terminal sunucusu ile birlikte TH Web erişimini tıkladığımda gerekli özellikler eklenme ekranı geliyor, ekle deyip devam ediyorum. Burada TH için gerekli componentlerin yüklemesinin yapılmasının istenip istenmediği soruluyor.

Resim-4

Uygulama uyumluluğu penceresinde, Publish edeceğimiz uygulamalarımızın TS Hizmetinden sonra kurulması öneriliyor.

Resim-5

Ağ düzeyinde kimlik doğrulama uzak uygulamalarda microsoftun geliştirdiği bir güvenlik çeşididir. Öce istemci sunucuya bağlanmadan bir kimlik doğrulamasının ardından tekrar sunucuya bağlanılmak için gerekli kimlik tesbitini yapmaktadır. Ancak bu güvenlik arttırıcı özelliği kullanabilmeniz için Windows ürünü kullanıyor ve RDC hizmeti ile bağlanmanız gerekmekte. Eğer networkunuzde Windows dışı işletim sistemleri varsa yada networkunuz de ufakda olsa extra bir güvenlik yükü istemiyorsanız “Ağ Düzeyinde Kimlik Doğrulama İsteme” seçeneğini seçmelisiniz.

Resim-6

Burada lisanslamayı nasıl yapacağımız soruluyor ben lisanslamayı ayrı bir makale olarak incelediğim için burada Sonra yapılandır diyorum.

Resim-7

Bu kısımda sunucuya bağlanmasına izin verilen user lar seçilir. Administrators grubu default olarak gelmektedir. Ben bütün domainin erişeceği şekilde yapılandırmak istediğim için DomainUsers grubunuda ekliyorum.

Resim-8

Resim-9

TS Hizmetinden faydalanabilmemiz için yani internet, intranet gibi ortamlardan sunucumuz üzerinde uygulama çalıştırabilmemiz için IIS kesinlikle gerekli bir servistir, kısacası TS Hizmeti için sunucumuzu bir çeşit Web sunucusu haline getirmemiz gerekmektedir. Bununla ilgili gerekli bilgilendirme ve yüklenecek olan component ler yukarıdaki gibidir.

Resim-10

Yukarıdaki bilgilendirme ekranını inceledikten sonra yüklemeyi gerçekleştirebiliriz. Buradaki ekranımda dikkatinizi çektiyse bir uyarı bulunmakta, buradaki uyarı daha önce yukarıda bahsettiğim durumun bir örneğidir. Yani Microsoft Publish edilecek uygulamaların TS Hizmetinden sonra kurulmasını önermektedir. Ancak benim sunucumda öncesinden kurulmuş uygulamalar bulunuyor, yukarıdaki uyarıda da bundan bahsedilmek isteniyor.

Resim-11

Resim-12

Yüklemeyi bitirip serverimizi restart ediyoruz.

Resim-13

Terminal hizmetimizle beraber Remote App uygulamasının kurulumunun tamamlandığını görüyoruz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Alper Kaynak 1982 yılında İsviçre Winterthur’da doğdu ilk öğrenimini yurt dışında, orta öğrenimini de Eskişehir’de tamamladıktan sonra İktisat ve Bilişim Teknolojileri ve Programlama bölümlerini bitirdi. Microsoft Sistem Mühendisliği, Hp ASE System Mühendisliği ve Cisco eğitimleri ile beraber sektörde kurumsal firmalarının bilgi işlem departmanlarında görev aldıktan sonra, Sentim Bilişim Teknolojileri ve ProLine Bilişim Teknolojileri gibi sektör öncüsü firmalarda destek mühendisi olarak görev yapmış olup, şuanda Bilge Adam Kurumsal, Sistem Platform Danışmanlığı yapmakta ve Microsoft Türkiyede Altyapı Ürünleri Teknoloji Danışmanı olarak çalışmalktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir