0

W2K3 ve W2K8 network’lerin de bölümler ve bir  test ortamında anlatmaya çalışacağım High Availabilty (HA) (yüksek kullanılabilirlik) konusu birden çok teknolojiyi barındıran ve yurt dışında oldukça fazla kullanılmasına rağmen maalesef ülkemizde maliyetleri nedeni ile az kullanılan uygulamadır. Öncelikle HA’e geçmeden once bilinmesi gereken bir kaç önemli konu bulunmaktadır. Bunlardan birisi iSCSI’dir. Peki nedir bu iSCSI ? Kısaca anlatmak gerekirse, çeşitli ağlar arasındaki depolama sistemlerini, (SAN gibi) uygun bir şekilde birleştirmeye yarayan bir arabirimdir. Yani, veri blokları klasik bir ağ üzerinden iletilir. Bu da SCSI ve IP protokllerinin bir kombinasyonu ile yapılır.

ISCSI aygıtları, ağ üzerinden erişilebilen başka bir bilgisayarda bulunan ve bağlanılan disk, CD…vb depolama aygıtlarıdır. Belli bir zamana kadar Cisco ve Intel yazılım tabanlı çözümler sunmuştu. Ancak Microsoft da iSCSI initator ile bu çözümü oldukça ciddiye aldığını ve bu çözümde oldukça iddalı olduğunu göstermiştir. (iSCSI ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.)

Bölümler halinde anlatmaya çalışacağım HA uygulamasında 4 adet server kullanacağız. Bunlar;

  • NYC-DC1: Domain Controller
  • NYC-NODE1: Cluster node 1
  • NYC-NODE2: Cluster node 2
  • NYC-SAN1 : Storage Area Network

İlk olarak bir iSCSI SAN oluşturup, NYC-NODE1 ve NYC-NODE2’ye bağlayacağız.

1) NYC-SAN1 isimli server’ımıza microsoft’un sitesinden indirdiğimiz iSCSI initiator yazılımını kuruyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra Start, Administrative Tools, Microsoft iSCSI Software Target seçeneğine tıklayın.

ISCSI
Resim-1

2) iSCSI Targets seçeneğine sağ tıklayın ve Create iSCSI Target’a sağ tıklayın.


Resim-2

3) Create iSCSI Target Wizard penceresini Next tuşuna basarak başlatın. iSCSI Target Identification sayfasında Name bölümüne isim verin ve Next tuşuna basın.


Resim-3

4) IQN identifiers sayfasında iqn.1991-05.com.microsoft:Server_adı.domain_adı formatında yazın ve Advanced tuşuna basın. (iqn formatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.)


Resim-4

5) Add/Edit Identifier diyalog penceresinde Value bölümüne iqn.1991-05.com.microsoft:

Server_Adı.Domain_Adı yazın ve iki kere OK tuşuna basın.


Resim-5

6) Sırasıyla Next ve Finish tuşlarına basarak sihirbazı sonlandırın.


Resim-6

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ahmet MUTLU 1976'da İzmir'de doğdu.Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans mezunu. 1994 yılında bilgisayar ile tanıştıktan sonra şirketlerin IT departmanlarında çalıştı. 1.5 yıl boyunce yetkili Microsoft ve Cisco eğitim merkezinde eğitmenlik yaptı. 5.5 Yıl Birim Bilgi Teknolojileri T.A.S'nde Teknik Destek Takım Lideri olarak çalıştıktan sonra, Mayıs 2010 tarihinden itibaren SuperOnline bünyesinde çalışmaya başladı. 2007'den beri çeşitli community'ler de yaptığı çalışmalardan dolayı Virtualization dalında Microsoft Most Valuable Professional ödülüne layık görülmüştür. Halen Turkcell grup bünyesinde büyük müşteri portföyünde Pre-Sales Manager olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir