1. Anasayfa
  2. Server 2003

Server 2003 Geçiş Planlama Asistanı Nedir? Nelere Dikkat Edilmeli? Alınabilecek Eğitimler?


0

“Bu yazıda Server 2003 ürününün desteği ile ilgili bilgilere erişirken aynı zamanda daha güncel bir sürüme geçiş (Migration) için yapılabilecek olanlara ulaşabileceksiniz. Bu işin nasıl olabileceği konusunda sektörün önde gelen kişilerinden bir tanesi olan Mustafa Kara’nın tecrübelerini paylaştığı yazısına hep beraber bakalım.”

İlk olarak herkese merhaba, Windows Server 2003 veya Windows Server 2003 R2’nin eminim benim gibi birçok ITPro’nun gönlündeki yeri farklıdır J. Windows Server 2003 eğitimlerini yıllar boyunca veren yine önemli firmalara proje yapan biri olarak benim içinde bu ürünün yeri apayrı. Geçtiğimiz günlerde Microsoft ile ortaklaşa tüm dünyada düzenlenen Transform the Datacenter MVP Roadshow etkinliğinin Türkiye ayağını yapmış ve Windows Server 2003/R2’i desteğinin 14 Temmuz 2015 tarihinde sona ereceğini belirtmiştik.

TDC MVP Roadshow da bahsettiğimiz konuların sunumlarını blogumda bulabilirsiniz ama 14 Temmuz 2015 tarihinde desteğin sona ermesi demek ne anlama geliyor kısaca sizlere bunu anlatmak istiyorum. O tarihten itibaren güncellemeler olmayacak, uyumluluk olmayacak, güvenli bir çalışma ortamı olmayacak anlamlarına geliyor.


Resim-1

Bir örnek vermek gerekirse Windows Server 2003 ortamlar artık hiçbir uyumluluk standartlarından geçemeyeceği için kullanım dışı kalacaklardır. Payment Card Industry (PCI) Windows Server 2003 sistemlere bağlı Visa veya MasterCard bilgilerinin Data Security Standards’ına uyumlu çalışmayacağından kullanım dışı olacağını yada bu sistemlerde iş yapmanın, yeni maliyetlere, felaketlere veya yüksek cezalara uğrayabileceklerini belirtmişti.
Resim-2

Peki, Windows Server 2003 veya R2 sistemlere sahip yöneticilerin ya da işletmelerin ne yapması gerektiyor? TDC MVP Roadshow da tüm bu sorulara cevap vermiştik, ama blogum üzerinden tekrar yardımcı olmak isterim. İlk olarak destek sonu tarihi gelmeden Windows Server 2003 üzerindeki iş yüklerinizi MS Azure ya da Windows Server 2008/R2 veya Windows Server 2012/R2 gibi yeni sürümlerine taşımalarını planlamaları gerekmektedir.

Taşıma planınızı ya da planlarınızı kolaylaştıracak olan araç ise Windows Server 2003 Migration Planning Assistant’tır. Tamemen ücretsiz olan bu araç ile ortamınızdaki Windows Server 2003/R2 sistemlere göre taşıma planı yapabilir ve çok detaylı pdf formatında rapor alabilirsiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsünü gördüğünüz uygulama bu linkten erişilebilirsiniz.


Resim-3

Bu planlama sonrası on-premise’deki ortamınızı MS Azure ya da daha yeni Windows Server sürümlerine taşımaya karar verdiyseniz bu işlemin nasıl yapılacağı hakkında teknik eğitimi MVA (Microsoft Virtual Academy) üzerindeki bu eğitimden öğrenebilirsiniz.


Resim-4

Yazımın başında da belirtiğim üzere birçok farklı firmaya projeler yapan bir danışman olarak bu işlemi yetkili bir Microsoft Partner’ı üzerinden değil de kendiniz yapacaksanız, öncelikle production ortamınızda bu işlemleri gerçekleştirmeyin, test yada pre-prod bir ortam oluşturun. Eğitim sonrası kendi taşıma planınızı, analiz ve tasarım dokümanlarınızı, proje ekibinizi belirleyin, risk dokümanlarınızı oluşturup planlama ve geliştirme aşamalarına geçmenizi öneririm.

Şimdiden büyük kolaylıklar ve başarılar…

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir