1. Anasayfa
  2. Virtual Machine Manager (SCVMM)

System Center Virtual Machine Manager (VMM) 2008 R2 Bileşenleri Nelerdir?


0

System Center Virtual Machine Manager (VMM) 2008 ve VMM 2008 R2, özellikle Microsoft’un son yıllarda çıkardığı sanallaştırma uygulaması Hyper-V’lere daha fazla özellik katan ve merkezi yönetim sağlayan System Center ailesinin sanal makine yönetim aracıdır.

Virtulization (sanallaştırma) sadece Microsoft tarafında üzerinde durulan bir platform değil ,diğer firmalarında yakından takip ettiği geliştirdiği bir uygulamadır. System Center Virtual Machine Manager ile Microsoft tabanlı olmayan VmWare firmasının ESX Serverlarını da yönetebilen gelişmiş bir sanal makine yönetim sistemidir.

Not:Makalenin ilerleyen bölümlerinde System Center Virtual Machine Manager,SCVMM kısaltması ile kullanılacaktır.

SCVMM az öncede belirttiğim gibi sadece Microsoft’un Hyper-V’sini değil diğer firmaların sanal makineleri yani Hypervisorlarıda tek bir ara yüzden yönetim olanağını sağlayan bir konsoldur.Özellikle ESX serverlarıda üzerinde yönetmesi bu ürünün ne kadar güçlü ve efektif bir platform olduğunu ortaya koyuyor.

SCVMM sadece ,Virtual Machine Hostları ve onların üzerinde çalışan sanalları yönetmek için kullanılan bir ürün değildir.SCVMM 2008 R2 yenilikleri makalesinde de yazdığım gibi bir çok üretkenliği içerisinde barındırmaktadır.P2V (Gerçeği sanala dönüştürme),V2V( sanal çoğaltma),Live Migration,HA,DSR gibi özellikleri ile biz sistem yöneticilere sanal makineleri en kolay ve performanslı haliyle yönetme keyfi getirmekte.

Özellikle VmWare’in son yıllarda sanallaştırma konusundaki etkinliğini de bu ürünle geride bırakmakta.Nedeni ise VmWare’de sanal hostları ve onların üzerindeki sanal makineleri merkezi olarak yönetmek için ESX VirtualCenter Server’ı piyasaya sürmüştü ancak bu ürün SCVMM gibi diğer ürünleri üzerinde barındırma gibi seçeneği bizlere sunmamakta.

SCVMM kurulumlarına,yönetimine ve konfigürasyonlarına geçmeden önce SCVMM bileşenlerini detaylı bir şekilde öğrenmenizi öneririm.Bu makalemizde SCVMM mimarisini,bileşenlerini detaylıca inceleyeceğiz

SCVMM bileşenleri

  • VMM Server
  • VMM Library Server
  • VMM Database
  • VMM Administrator Console
  • Virtual Machine host
  • Virtual Machine
  • VMM Self-Service Portal

Resim-1’de göreceğiniz üzere mimaride birbirine bağlı olan bileşenleri,yönetim ara yüzlerini ve virtual hostların neler olduğu yer almakta.

System Center Virtual Machine Manager
Resim-1

SCVMM uygulanmasını gerekli ve isteğe bağlı bileşenler olmak üzere ikiye ayırabiliriz.Bu bölümde bu bileşenlerin neler olduğunu tüm ayrıntılarıyla sizlere anlatacağız .İlk olarak:

Gerekli Bileşenler

Her VMM uygulamasında aşağıdaki bileşenlerin uygulanması gereklidir

  • VMM Server
  • VMM Library Server
  • VMM Database
  • VMM Administrator Console
  • Virtual Machine host (Sanal makine host)

Tek bir sunucu üzerine  gerekli olan tüm VMM bileşenleri yükleyebilirsiniz.  Ancak, performans ve etkin yönetim için sistem gereksinimlerinin uygun ve yeterli olması gerekmektedir. Bu yapılandırma çok gerçekci olmayabilir. Tek bir sunucu üzerine bütün VMM bileşenleri yüklemek için sistem gereksinimlerini iyi bilmeniz gerekmektedir.Bunun içinde System Center Virtual Machine Manager makalesini okumanız gerekmektedir. Eğer 20’nin üzerinde virtual machine hostu yönetmeyi planlıyorsanız, VMM Server, VMM veritabanı, library sunucusu ve virtual machine hostları ayrı ayrı dağıtılmış bir VMM ortamında uygulamanız önerilir.

Virtual Machine Manager Server VMM Server diğer tüm VMM bileşenleri ile etkileşim ve iletişim kurmaya yarayan en temel uygulama merkezidir. Bu nedenle ilk VMM Server yüklemek gerekir.

VMM Server aynı zamanda tüm VMM yapılandırma bilgilerini depolayan bir SQL Server veritabanına bağlanır.

Varsayılan olarak VMM sunucusu aynı zamanda varsayılan library (kütüphane) sunucusudur.  VMM server tüm bileşenlerin var olması sağlayan olmazsa olmayacak bir bileşendir.SCVMM 2008 R2 Virtual Machine Manager Kurulum makalesinden kurulum işlemlerinin nasıl gerçekleştiğini bulabilirsiniz.

Virtual Machine Library Server (Kütüphane Sunucusu)

Virtual Machine Manager Library Server,VMM içinde sanal makineler yapılandırmak için kullanılan kaynakların bir kataloğudur.Kütüphane hizmetini şöyle düşünebilirsiniz,sanal makine oluşturmak için gerekli olan kaynak türleri burada yer almaktadır.Bu bilgilerin ne olduğunu şu şekilde sizlere sıralayabiliriz.

Sanal sabit disk, sanal floppy diskleri, ISO dosyları ve scriptler.

Sanal makine, donanım profilleri, şablonlar ve standart sanal makine oluşturmak için yapılandırılmış işletim sistemi profilleri bu kaynakların türleridir. Bu yapılandırmalar Virtual Machine Manager veritabanında saklanır ama fiziksel yapılandırma dosyaları tarafından temsil edilmemektedirler.

VMM Server her zaman varsayılan kütüphane sunucusudur. VMM Server yüklediğinizde, otomatik olarak VMM Server üzerine bir kütüphane paylaşımı da oluşur. Varsayılan VMM library sunucusuna ek library’lerde ekleyebiliriz.

Virtual Machine Manager Veritabanı

Tüm VMM yapılandırma bilgileri SQL Server veritabanı içerisinde tutulmaktadur.VMM Server kurulumu sırasında VMM Database’de kurulabilir.VMM Server ile aynı makine üzerinde çalışabileceği istenirse uzak bir SQL Server sürümüde kullanılabilir.

VMM veritabanı kullanılabilmek için Microsoft SQL Server’ın desteklenen bir sürümünün kullanılması gerekmektedir. Varsayılanda Microsoft SQL Server 2005 Express Edition SP2 yüklenmektedir.  Kurulum Sihirbazı ayrıca SQL Server 2005 Araçları yükler ve bir SQL Server örneğini oluşturur VMM yerel bilgisayarda $ MICROSOFT $ olarak atar.

Virtual Machine Manager Administrator Console

VMM Administrator Console grafik ara yüz ile sizlere aşağıdaki işlemler yapmanıza olananak sağlar:

  • Sanal makineler oluşturabilirsiniz,yönetebilirsiniz.
  • VMM library barındıran sunucuları Izleyebilir ve yönetebilirsiniz.
  • Genel yapılandırma ayarlarını yönetebilirsiniz.

VMM Server yüklendikten sonra VMM Administrator Console yükleyip  ve sonra da VMM Server bağlanmanız gerekir.Kısacası VMM Administrator console VMM Server ile yönetici arasında işlem yapmaya yaran VMM server yönetim konsoludur.VMM Administrator Console istenirse VMM Server olan sunucu üzerine yüklenebileceği gibi istenirsede farklı sunucu veya clientlar üzerinede yüklenebilir.Ancak VMM Administrator Console ilge bir seferde sadece bir VMM Server yönetmek için bağlanabilirsiniz.

Blogumuzda VMM Administrator console kurulması ve gereksinimleri iki farklı makalede sizler için yazılmışıtır.Bu makaleler:

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Administrator Console Kurulumu ve  System Center Virtual Machine Manager 2008 R2  Administrator Console‘nun Windows 7 Üzerine Kurulmasıdır.

VMM Administrator Console grafik arayüz ile VMM server’ları yönetebilir demiştik istenirse Windows PowerShell  ile komutlarlada Virtual Machine Manager komut sistemine bağlanabilir ve mevcut komut satırından cmdlets yükleyerek VMM Administrator Console içinde de tüm fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz.

Virtual Machine Host

Üzerinde sanal makineler çalıştıran Fiziksel sunuculardır.Örneğin Hyper-V hizmeti kurulmuş olan Windows Server 2008 R2 işletim sistemi ve üzerinde sanal Windows Server 2003’ler. VMM Administrator Console içerisinde yer alan Hosts Ekleme Sihirbazı’nı kullanılarak bir veya daha fazla VM hostlar ekleyebilirsiniz.  Ayrıca bu kısımda yani hostların eklenmesi işlemi yapılabilmesi Local agentların yüklenmesi gerekmektedir.VMM server bulunduğu yapı domain ortamında ise otomatik olarak bu agentlar eklenecektir. Mimaride de görebileceğiniz gibi Host olarak VmWare ESX,Virtual Serverlar,Windows Server 2008 Hyper-V’ler olabilir.

İsteğe bağlı VMM Bileşenleri ve Özellikleri

Bir VMM uygulaması aşağıdaki isteğe bağlı bileşenleri ve özellikleri içerebilir:

  • Ek bağımsız VMM library Server
  • Virtual Machine Self-Servis Portal
  • Performans ve Kaynak Optimizasyonu (PRO)

Virtual Machine Manager Self-Service Portal

VMM Self-Service Portal isteğe bağlı olarak kurulan bileşenlerden biridir. SCVMM özelliklerinin çalışabilmesi için zorunlu olan bileşenlerden değildir.Web tabanlı olarak çalışır bu yüzden Self-Service portal kurmak için önceden IIS kurulması gerekmektedir.VMM Self-Service Portal ile web arayüzünden sanal makineler kurulabilir ve yönetilebilir.

Self-Service portal üzerinde kullanıcılar oluşturabilir ve bu kullanıcılara yetkiler vererek sanal makine kurmak,sanal makine oluşturma sayısı yani kotalarda verebilirsiniz.VMM Self-Service portal kurulumu ve portal kullanıcı tanımı makalelerini sitemizde bulabilirsiniz.

Performans ve Kaynak Optimizasyonu (PRO)

Performans ve Kaynak Optimizasyonu (PRO) için sanallaştırılmış ortamda iş yükü ve uygulama farklarının kaynak optimizasyonu desteklemek için kullanılır.

Virtual Machine :Hostlar üzerinde çalışan Sanal makinelerdir

Bir Sonraki SCVMM makalesinde görüşmek üzere….

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir