0

System Center ailesi her geçen gün gücünü arttırmakta ve yenilikleri ile hayatımızı kolaylaştırmaya devam etmektedir. SCVMM 2012 Beta üzerinde gelen yenilikler, görsel güzellikte bunlardan bir kaçı. Bu makalemde sizlere SCVMM 2012 Beta üzerinde bir sanal makine nasıl oluşturulur onu anlatacağım.

Office 2010 ile karşılaştığımız ribon özelliği kullanımı kolaylaştırdığı gibi menü sayılarını azaltarak bize yardımcı olmaktadır. Ribon üzerinden Home > VMs i tıklayarak “Create Virtual Machine” başlığına tıklayınız.


Resim-1

Burada görebildiğiniz gibi yeni makine oluşturma, Fizikselden sanala convert işlemi ve sanaldan sanala convert işlemi seçeneklerimiz gekiyor.

“Create Virtual Machine” seçeneğini seçerek kurulum ekranına geliniz.

Mevcut bir şablonumuz varsa buradan seçip devam edebilirsiniz. Ya da “Create the new virtual machine with a blank virtual hard disk” seçeneğini seçin ve Next butonuna basınız.


Resim-2

Oluşturacağınız Sanal makineye bir ad ve açıklama girdikten sonra tekrar Next butonuna basınız.


Resim-3

Karşınıza gelen ekranda oluşturacağınız sanal makineye atayacağınız fiziksel özellikleri ve uyumluluk modunu belirtiniz. Burada dikkat edeceğiniz gibi Hyper-V için değil ESX ve Zen için de sanal makineler oluşturabiliyorsunuz.

Ram, işlemci, disk, network ve DVD bilgilerini verdirten sonra Next butonuna basarak devam ediniz.


Resim-4

Oluşturacağınız sanal bilgisayarı eğer hali hazırda kullanacaksanız “Place the virtual machine on a host” seçeneğini seçiniz. Eğer bu sanal bilgisayarı bir template olarak hazırlayıp ileride bu template kullanarak kurulumlar yapacaksanız “Store the virtual machine in the library” seçeneğini seçiniz. Bizim amacımız bu bilgisayarı kullanmak olduğu için ilk seçeneği seçip Next butonuna basıyoruz.


Resim-5

Oluşturduğumuz sanal bilgisayarın hangi Hyper-V sunucunda çalışacağını seçtiğimiz ekrana geliyoruz. Burada dikkat ederseniz Sunucuların özellikleri ve durumlarına göre bir raiting sistemi geliştirilmiştir.

Size uygun Hyper-V sunucusunu seçtikten sonra Next butonuna basarak devam ediniz.


Resim-6

Sanal makinanızın dosyalarını koyacağınız yeri belirledikten sonra Next butonuna basarak devam ediniz.


Resim-7

Bir sonraki ekranda bize eğer Hyper-V sunucusu kapanıp açılırsa, oluşturduğumuz sanal bilgisayarın nasıl bir açılma şeklini belirlediğimiz yerdir. Bununla beraber Hyper-V nin durması durumunda sanal makine nasıl bir işlem yapacak sorusunu da belirtmiş oluyoruz.

Resimde göreceğiniz gibi;

Action When Physical server starts (Fiziksel sunucu açıldığında yapılacak işlem) kısmında “Always automatically turn on the virtual machine” (Her zaman sanal sunucuyu aç) kısmını seçmeniz iş akışınızı olumlu etkileyen etken olacaktır. Hyper-V üzerindeki sunucularınız bu şekilde açabileceğiniz gibi eğer sunucularınız Exchange, Active Directory, DNS gibi hizmetleri barındırıyorsa gecikme kısmına saniye bazında gecikme belirlemeniz yararlı olacaktır. İlk olarak DNS ve AD sunucuların açılması daha sonra Exchange’lerin açılması gibi.

Action when physical server stops (Fiziksel sunucu durduğunda yapılacak işlem) kısmını “Save State” durumu kaydet olarak bırakılmıştır. Siz kendi politikanıza göre başka aksiyonlarda seçebilirsiniz.

Son olarak kuracağınız işletim sistemini seçip Next butonun basınız.


Resim-8

Kurulum başlamadan önce son bir durum özeti ekranı karşımıza gelecektir. Burada isterseniz powerShell komutunu da görebileceğiniz bir buton bulunmaktadır. Next butonuna basarak kurulumu başlatabilirsiniz. Böylece sanal bilgisayarınız işletim sistemi kurmaya hazır hale gelmiştir.


Resim-9

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Virtual Machine Manager

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında İstanbul'da doğan Fatih Teke, Atatürk Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmaya başladı. Commodore 64 ile başlayan bilgisayar macerası, 2003 yılında profesyonel olarak devam etmiştir. Şu anda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde Birim Yöneticisi olarak görev almakta olan Fatih Teke, Microsoft yetkili eğitmeni MCT (Microsoft Certified Trainer) sertifikasına sahiptir. Ayrıca Symantec Official Web sitesinde yaptığı çözümler, paylaştığı videolar ve makaleler ile Symantec Trusted Advisor unvanına layık görülmüştür. Türkiye’deki ilk ve tek Trusted Advisor olan Fatih Teke boş zamanlarında tenis ve satranç müsabakalarına katılmaktadır. Active Directory, Exchange Server, Symantec EndPoint Protection, Skype For Business, Teams, SCCM, SCOM, Powershell Scripting ve Server İşletim Sistemleri ilgi alanları dahilindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir