0

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 üzerinden hostları ve bu hostlarda çalışan virtual machine’leri yönetmek için ilk yapmamız gereken fiziksel serverları yani hostları bu yapıya dahil etmektir.SCVMM 2008 R2 makale serimizde host ekleme işlemi Hyper-V’ler üzerinde gerçekleştirmiştik.Host olarak eklenecek Hyper-V domainimize üye bir sunucuydu ve bu sunucuyu ekleme işlemi sırasında manule bir şekilde herhangi bir yazılım yüklememiştik.Domainde olmayan yada SCVMM 2008 R2’deki tabiriyle perimeter networkte olan sunucularıda SCVMM 2008 R2’ye host olarak ekleyebiliriz.Bunun için yapmamız gereken, ekleme işleminden önce sunucuya Local Agent’ın yüklenmesidir.Local Agent;SCVMM 2008 R2 ile hostlar arasında bağlantı kurmayı ,SCVMM’da almış olduğu emirlerin uygulanmasını sağlayan bir eklentidir.Aslına bakarsanız bu eklenti domaine üye olsun olmasın tüm host ekleme işleminde kurulmaktadır,kurulma işlemin tek farkı domaine üye sunucularda otomatik olarak yüklenmesi,domaine üye olmayan sunucularda manuel olarak yüklenmesidir.

Domain’e üye olmayan Windows Server 2008 R2 with Hyper-V makine üzerine Local Agent’ın yüklenmesi işlemini bu makalemizde gerçekleştireceğiz.İlk olarak sunucunun DVD-ROM’una SCVMM 2008 R2 kurulum DVD’sini yerleştiriyoruz.Resim-1’de yer aldığı gibi Local Agent yazısına tıklayarak kurulum işlemine başlıyoruz.


Resim 1

Kurulum sihirbazı başlıyor ve bize kurulum işlemi süresince yardımcı olacak next ile bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim 2

Lisans sözleşmesini kabul ediyor ve bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim 3

Kurulum dosyalarının saklanacağı klasör ayarlarındayız.Varsayılan seçenek yeriyle devam ediyoruz.


Resim 4

VMM Server kurulumu makalemizde System Center Virtual Machine Manager’ın iletişim için kullanacağı portları belirtmiştik.Bu bölümde de ekleyeceğimiz host,VMM Server ile hangi portlardan haberleşecek onu belirliyoruz.Ben herhangi bir port numarası değişikliği yapmayacağım nedeni ise bu portlar VMM Server’da iletişim için ayarlanmış default portlar.


Resim 5

Security File Folder bölümünde SCVMM 2008 R2’ye perimeter host ekleme işlemi yaparken kullanacağımız dosya ve şifre bilgilerinin tanımlanması işlemi yapılmaktadır.Bu işlemi Exchange Server 2007’ye Edge Server rolü eklerken oluşturulan subscription dosyası gibide düşünebilirsiniz.Bu dosya C:\Program Files\Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2\ klasörünün altında oluşacak sonra oluşan dosya ile host ekleme işlemi yapacağız.Bu işlemin nasıl yapıldığına dair bilgileri System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Local Agent Yüklü Hostun Eklenmesi makalesinde bulabilirsiniz.


Resim 6

Host network name bölümünde SCVMM 2008 R2 bu host ile hangi bilgisine göre haberleşecek onu belirliyoruz.SCVMM host ile iki şekilde haberleşebilir,birincisi bilgisayar adıyla ikincisi IP adresi ile.Ben bu hosta ait DNS ayarlaması yapmadığım için ikinci seçenek olan IP adresini seçiyorum.


Resim 7

Local Agent kurulum adımları tamamlandı finish butonuyla sihirbazı sonlandırıyoruz.


Resim 8

Kurulum sonrasıdan Security File dosyasının C:\Program Files\Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2\ altında oluştuğunu görebilmekteyiz.Bu dosya CA sunucular ve digital sertifikalar ile uğraşanların hatırlayabileceği offline sertifika dosyasının benzeridir.


Resim 9

Program and Features bölümünede Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 local agent yazılımın yüklenmiş olduğunu görebilmektesiniz.


Resim 10

Local Agent’ın ne olduğunu,görevini ve yüklenmesini bu makalemizde inceledik makalenin ikinci bölümü olan System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Local Agent Yüklü Hostun Eklenmesinde oluşturmuş olduğumuz Security File ve password ile perimeter host ekleme işlemini gerçekleştireceğiz.

Bir Sonraki SCVMM makalesinde görüşmek üzere….

Referanslar:

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir