0

Bildiğiniz gibi System Center Virtual Machine Manager aracılığı ile tüm sanal organizasyonunuzu yönetmeniz mümkün. Bu sanal organizasyon içerisinde,sanal makinalarınız,esx sunucularınız,bu sanal makinaların barındığı fiziksel bilgisayarlarınız bulunabilir.  SCVMM içerisindeki administrator konsolunu kullanarak tüm bu yapı içerisindeki işlemlerinizi sihirbazlar yardımı yada powershell scriptleri ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu makalemizde yapınızda bulunan fiziksel bir sunucuyu, nasıl SCVMM konsolu içerisine ekleyebileceğimizi inceleyeceğiz. Bu işlemden sonra oluşturduğunuz sanal makinaları eklediğiniz bu fiziksel hostlara taşıyabilirsiniz.

İlk yapmanız gereken işlem konsol içerisinde sol taraftaki action bölümünden “Add hosts” linkine tıklamak. Yalnız bunun öncesinde isterseniz sol taraftaki “Host Group” altına bir klasör açalım. Örneğin siz Server 2008 işletim sistemine sahip olan ve içersinde sanal makinaları barındıracak fiziksel sunucularınız için bir bölüm açmak istiyorsunuz.

SCVMM
Şekil-1

– Konsol altında Hosts bölümünde All Hosts’a sağ tıklayarak “New Host group” ‘a tıklayın “Server 2008’s” isminde bir isim belirleyin.


Şekil-2

Artık konsol altında oluşturduğunuz host grubunu görebilirsiniz. Birazdan ekleyeceğimiz hostları bu grup altına oluşturacağız.
Artık host oluşturma işlemine geçebilirsiniz.  Konsol içerisinde sol taraftaki action bölümünden “Add hosts” linkine tıklayın.


Şekil-3

Bu işlemden sonra host ekleme sihirbazı açılacaktır. SCVMM içerisine trusted bir domain içerisindeki hostları yada perimeter bir network içerisinde bulunan hostları ekleme şansınız mevcut. Biz makalemizde varolan domain  içerisindeki bir host makinasını ekleyeceğiz. Ama isterseniz öncelikle perimeter bir networkte bulunan bir host makinasını nasıl ekleyebileceğimize kısaca değinelim;

Add hosts sihirbazını kullanarak domaine dahil olmayan bir fiziksel sunucuyu SCVMM konsoluna eklemeden önce ilk olarak local agent kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekiyor. BU işlemi gerçekleştirmek için SCVMM 2008 DVD’sini takmanız ve setup ekranından Install VMM agent locally on host  linkini tıklamanız gerekiyor. Ardından sırası ile;

– Varolan port ayarlarını default olarak bırakıp devam edin
– Security File Folder sayfasında This host is on a perimeter network kutucuğunu seçerek bir encryption anahtarı belirleyin. Aynı zamanda bu işlem için bir CA kullanma şansınız mevcut.
– Bir sonraki ekranda SCVMM’in bu host ile nasıl haberleşebileceğini seçebilirsiniz. İsterseniz local computer ismi ile isterseniz ip numarası ile haberleşme gerçekleşebilir.

Tüm bu işlemlerden sonra perimeter network üzerinde bulunan host  bilgisayarına local agent yükleme işlemi gerçekleşmiş bulunuyor. Artık host ekleme alanında bu seçeneği seçerek SCVMM’in agent ile bağlantıya geçmesini sağlayabilirsiniz.
Trusted bir domain içerisindeki host ekleme işlemleri ise çok daha zahmetsiz bir biçimde gerçekleşiyor.


Şekil-4

– Açılan host ekleme sihirbazında “Windows Domain Joined Host” seçeneğin seçerek ilgili kimlik doğrulama bilgilerini girin.


Şekil-5

– Bu kısımda ekleyeceğiniz fiziksel sunucunun hostname’ini girerek Add butonuna tıklayın.


Şekil-6

– Seçtiğiniz host makinası “Selected host Servers” altına eklenecektir. Aynı zamanda bu host’un sahip olduğu işletim sistemi ve sanallaştırma yazılımınıda bu ekrandan görebilirsiniz.


Şekil-7

– Bir sonraki ekranda makalenin başında oluşturduğunuz host gruplarını görebilirsiniz. Eğer sayı olarak fazla fiziksel sunucunuz var ise bunları kategori altında toplamak yönetim anlamında daha mantıklı olacaktır. İstediğiniz host grubunu seçerek devam edin.


Şekil-8

– Bir host üzerinde Virtual Server kurduğunuzda ,virtual server otomatik olarak sanal makinalarınız için %SYSTEMDRIVE%\Documents and Settings\All Users\Documents\Shared Virtual Machines dizinini kullanacaktır. Bu kısımda bir veya daha fazla varsayılan dizin ekleme şansınız bulunuyor.


Şekil-9

– Son kısımda şimdiye kadar yaptığınız konfigurasyonların bir özetini ve powershell scriptini görebilirsiniz.


Şekil-10

– Bu scripti kullanarak aynı işlemleri tamamiyle powershell komut satırını kullanarakda gerçekleştirmeniz mevcut. Tüm bu işlemlerden sonra Add Hosts butonuna tıklayarak host ekleme işlemini bitirebilirsiniz.


Şekil-11

Artık SCVMM 2008 konsolu içerisinde biraz önce eklediğiniz hostu görebilirsiniz. Aynı şekilde alt taraftaki “detail view” bölümünden bu host ile ilgili çok ayrıntılı bilgilere ulaşmanız mümkün. Örneğin donanım bilgileri,kaynak bilgileri,network konfigurasyonları ve son gerçekleştirilen görevler gibi.


Şekil-12

Sol taraftaki Jobs bölümü altından “Overview” butonuna tıkladığınızda da SCVMM ile yönetimini gerçekleştirdiğiniz kaynaklar ile ilgili görsel istatistiksel bilgilere ulaşabilirsiniz. Gördüğünüz gibi eklediğiniz host yeşil ile belirtilen bölümde “OK” durumu ile sunuluyor. Bu host içerisine sanal makine ekleme işlemleri gerçekleştirdiğinizde  sol taraftaki Virtual Machine bölümünde bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

System Center Virtual Machine Manager

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir