1. Anasayfa
  2. OMS

SCOM ile OMS Entegrasyonu Nasıl Yapılır


0

SCOM ile OMS entegrasyonu nasıl yapılır? Microsoft Operations Management Suite (OMS) makale serisinde bu seferde On-Prem veri merkezimizde çalışan System Center Operations Manager (SCOM) üzerinden gelen bilgilerin Microsoft OMS’e aktarılmasını inceleyeceğiz.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) ne iş yaptığını anlattığımız ilk makalede hatırlayacaksınız farklı bulut yapılarında çalışan sistemlerinizi ve On-Prem veri merkezinizdeki sistemleri hibrit olarak yöneten bir çözüm olduğunu anlatmıştık. On-Prem’deki sistemlerden Microsoft OMS agent yüklerek veri alıp yönetebileceğimiz gibi eğer yapıda SCOM bulunuyorsa Microsoft OMS ile entegre edilebileceğini de söylemiştik. Bugün Microsoft OMS SCOM Entegrasyonun nasıl yapılacağını inceleyeceğiz. Eğer yapınızda SCOM var ise benimde öneririm onlara tekrar Microsoft OMS agent’ı yüklemeden bu entegrasyonu yapmanı olacaktır.

Aşağıdaki topolojide Microsoft SCOM yapısının Microsoft OMS’e nasıl entegre olduğu gösteriliyor. Bu entegrasyon dikkat ederseniz SCOM management Server’lara agent’lar bilgi gönderiyor bu bilgiler SQL Server’lara kaydediliyor ve Management Server’lardan OMS Workspace içerisindeki OMS Service’ine oradan da OMS Repository içerisine local’deki bilgiler aktarılıyor.


Resim-1

SCOM ve Microsoft OMS entegrasyonu yapmak istiyorsanız mevcut yapınızda SCOM 2012 sürümünün minimum şu sürümlerde olması gerekiyor.

  • Operations Manager 2012 SP1 UR6 veya daha yüksek bir sürümü
  • Operations Manager 2012 R2 UR2 veya daha yüksek bir sürümü

 

Proxy desteği içinse

  • Operations Manager 2012 SP1 UR7 veya Operations Manager 2012 R2 UR3

 

Şimdi de Microsoft SCOM’dan Microsoft OMS entegrasyon için nasıl bir konfigürasyon yapılması gerekiyor onu inceleyelim. Yukarıda belirttiğim sürümlere sahipseniz aşağıdaki adımları yaparak entegrasyonu tamamlayabilirsiniz.

  1. Operations Manager console açın ve Administration workspace gelin.
  2. Operations Management Suite düğümüne gelince ve Connection’a tıklayın.
  3. Register to Operations Management Suite linkine tıklayın.
  4. Operations Management Suite Onboarding Wizard içerisindeki Authentication sayfasına email adresinizi ya da telefon numaranızı yazı ve sonra Administrator’a ait şifreyi girin.Administrator OMS subscription hesabınız olmalıdır, sonra oturum açın.
  5. Kimlik doğrulama başarıyla sonuçlandıysa, Operations Management Suite Onboarding Wizard içerisinde Workspace sayfasından, OMS workspace seçin. Eğer birden fazla workspace’iniz var ise , droplist’ten register etmek isteğinizi seçin ve Operations Manager management group ekleyin.
  6. Operations Manager Suite Onboarding Wizard özet sayfasında ayarlarınızı kontrol edin ve doğruysa create basın.
  7. Operations Management Suite Onboarding Wizard finish ile tamamlayın ve close ile kapayın.

 

Agent Management Bilgisayarları eklemek için ise aşağıdaki adımları yapmanız gerekmektedir.

  1. Operations Manager console açın ve Administration workspace gelin.
  2. Operations Management Suite düğümüne gelince ve Connection’a tıklayın.
  3. Add a Computer/Group linkinin altında yer alan Actions paneline gelin.
  4. Computer Search dialog kutusu içerisinde bilgisayarları veya grupları bulun ve istediğiniz bilgisayarları seçip ekleyin.

 


Resim-2

Son olarak Microsoft OMS ve Microsoft SCOM Entegrasyonunun doğruluğunu kontrol etmek istiyorsanız.

  1. Microsoft OMS portala girin ve Settings tıklayın.
  2. Yukarıdaki alanda yer alan Connected Sources bölümüne gelin.
  3. System Center Operations Manager bölümünde, 1 MGMT Grup’un bağlantığını görüyorsanız ve agent sayısı listeleniyorsa entegrasyon doğrudur.

 

Bir sonraki Microsoft OMS makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir