SCOM ile OMS entegrasyonu nasıl yapılır? Microsoft Operations Management Suite (OMS) makale serisinde bu seferde On-Prem veri merkezimizde çalışan System Center Operations Manager (SCOM) üzerinden gelen bilgilerin Microsoft OMS’e aktarılmasını inceleyeceğiz.
Microsoft Operations Management Suite (OMS) ne iş yaptığını anlattığımız ilk makalede hatırlayacaksınız farklı bulut yapılarında çalışan sistemlerinizi ve On-Prem veri merkezinizdeki sistemleri hibrit olarak yöneten bir çözüm olduğunu anlatmıştık. On-Prem’deki sistemlerden Microsoft OMS agent yüklerek veri alıp yönetebileceğimiz gibi eğer yapıda SCOM bulunuyorsa Microsoft OMS ile entegre edilebileceğini de söylemiştik. Bugün Microsoft OMS SCOM Entegrasyonun nasıl yapılacağını inceleyeceğiz. Eğer yapınızda SCOM var ise benimde öneririm onlara tekrar Microsoft OMS agent’ı yüklemeden bu entegrasyonu yapmanı olacaktır.
Aşağıdaki topolojide Microsoft SCOM yapısının Microsoft OMS’e nasıl entegre olduğu gösteriliyor. Bu entegrasyon dikkat ederseniz SCOM management Server’lara agent’lar bilgi gönderiyor bu bilgiler SQL Server’lara kaydediliyor ve Management Server’lardan OMS Workspace içerisindeki OMS Service’ine oradan da OMS Repository içerisine local’deki bilgiler aktarılıyor.
Resim-1
SCOM ve Microsoft OMS entegrasyonu yapmak istiyorsanız mevcut yapınızda SCOM 2012 sürümünün minimum şu sürümlerde olması gerekiyor.
Proxy desteği içinse
Şimdi de Microsoft SCOM’dan Microsoft OMS entegrasyon için nasıl bir konfigürasyon yapılması gerekiyor onu inceleyelim. Yukarıda belirttiğim sürümlere sahipseniz aşağıdaki adımları yaparak entegrasyonu tamamlayabilirsiniz.
Agent Management Bilgisayarları eklemek için ise aşağıdaki adımları yapmanız gerekmektedir.
Resim-2
Son olarak Microsoft OMS ve Microsoft SCOM Entegrasyonunun doğruluğunu kontrol etmek istiyorsanız.
Bir sonraki Microsoft OMS makalesinde görüşmek üzere.
Bu konuyla ilgili sorularınızı http://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.
Referanslar
Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal ‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Şu an COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft System Center Ürün Ailesi, Hyper-V, Exchange Server, Windows Server, EMS, OMS, Azure ve bilişim teknolojilerinin önde gelen diğer üreticileri olan Amazon Web Services, Veritas (Symantec) Backup Exec, Veeam Backup & Replication, VMware Virtualization, Cisco Routing & Switching, HP Server & Storage, EC-Council CEH ve ITIL Processes Management konularında birçok kişi ve firmaya 15.000 saatin üzerinde teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Ayrıca üniversitelerde seminerler vermektedir. Seminer vermiş olduğu bazı üniversiteler: Boğaziçi Üniv.-Yıldız Teknik Üniv.-Marmara Üniv.-Galatasaray Üniv. -Bilgi Üniv. Bahçeşehir Üniv.- Kadir Has Üniv. –Kültür Üniv. –Yeditepe Üniv.. -Kocaeli Üniv.- Akdeniz Üniversitesidir. 2010 yılında çeşitli community'lerde yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafindan MVP ünvanına layık görülmüştür. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.