1. Anasayfa
  2. Operation Manager (SCOM)

SCOM 2012 Cumulative Update 3 (CU3) Yüklemesi Nasıl Yapılır? – Dikkat Edilmesi Gerekenler


1

System Center 2012 Operations Manager’ın geçtiğimiz aylarda Cumulative Update Rollups 3 sürümü yöneticilerin kullanımına sunuldu. Sizlere bu makalemde SCOM 2012 CU3’ün dağıtımının nasıl yapıldığını detayları ile anlatacağım. Bu güncelleme paketi ile SCOM 2012 tarafında nelerin değişeceği hakkında sizlere bilgiler vereceğim ancak tüm System Center 2012 ürünlerinden CU3 güncellemesi ile nelerin düzeltildiğini öğrenmek istiyorsanız linke tıklamanız yeterli olacaktır.

Öncelikle SCOM 2012 CU3 paketi ile mevcut SCOM 2012 de olan aşağıdaki sorunlar ortadan kalkacaktır;

  • Eğer bir web konsolu başlatmak için Windows Internet Explorer’ın 32-bit sürümünü kullandığınızda, “Microsoft.EnterpriseManagement.Presentation.Controls.SpeedometerGaugeUIController” denetleyicisi düzgün çalışmıyordu
  • Eğer bir Windows PowerShell cmdlet’i çalıştırdığınızda, aşağıdaki hata iletisini alırdınız

Get-BPAModel bir cmdlet’i adı olarak kabul edilmezdi

  • Eğer “web uygulaması uygunluk denetimi” şablon örneğine bir URL değiştirmeye çalıştığınızda, değişiklik uygulanmazdı

SCOM 2012 CU3 paketini indirebileceğiniz linki sizlerle paylaşmak istiyorum. COM 2012 CU3 paketini indirmek için linke tıklayınız.SCOM 2012 CU3 paketini indirmek için linke tıkladığınızda aşağıda yer alan ekran görüntüsündeki gibi Microsoft Update Catalog’una gideceksiniz ve her bir SCOM 2012 bileşeni için bir CU3 paketinin olduğunu göreceksiniz. Yapınızda kullanmış olduğunuz bileşenlere göre bu paketleri add yazısına basarak ekleyin ve belirlemiş olduğunuz bir klasör içerisine indirin.


Resim-1

İndirmiş olduğunuz SCOM 2012 CU3 bileşenleri kendi klasörleri içinde olduğuna göre artık kurulup hazırlıklarına başlayabiliriz.


Resim-2

SCOM 2012 CU3 kurulum sıralamasını birazdan belirteceğim ancak tüm kritik güncellemelerde olduğu gibi CU3 geçilmesi sırasında sistemin tüm yedeğini almakta fayda var hatta almanız gerekmektedir J

SCOM 2012 CU3 kurulum sırası şu şekildedir:

  • Management server
  • Gateway server
  • Reporting server’lar
  • Web console rolüne sahip server’lar veya bilgisayarlar
  • Operations console rolüne sahip server’lar veya bilgisayarlar
  • Tabi ki SCOM 2012 yüklü agentlar

Şimdi sıra sıkıştırılmış paketleri çıkarmaya geldi. Her zaman yaptığınız bu klasik işlemi yaparak paketleri çıkarın.


Resim-3

Sıralamaya göre kuracağımız için ilk olarak Operations Manager Server kuruyoruz. Bunun için komut satırını kullanacağım komut satırını yönetici haklarına sahip bir şekilde açınız (Run as admin) ve aşağıda yer aldığı gibi komutu çalıştırın. Bu komut kullanımını diğer paketlerde de kullanacağız.

msiexec.exe /update <PaketAdı>

Örneğin extract etmiş olduğumuz KB2750631-AMD64-Server.msp paketi için aşağıdaki gibi komut kullanımı gerçekleştirilir:

msiexec.exe /update KB2750631-AMD64-Server.msp


Resim-4

Paketlerin kurulumu için komut kullanımı aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterilmektedir.


Resim-5

Komut kullanımından sonra kurulum başlıyor adımları takip ederek kurulumu tamamlayın. Kurulumun tamamlandığına dair bir bilgi gelmeyecektir bu yüzden endişe etmeyin.


Resim-6

Sonra aşağıdaki örnekte yer aldığı gibi diğer paketleri çıkarıp komutları kullanarak kurulumlarını yapınız.

msiexec.exe / update KB2750631-AMD64 Console.msp

msiexec.exe /update KB2750631-AMD64-WebConsole.msp

msiexec.exe / update KB2750631-AMD64 WebConsole.msp

System Center 2012 Operations Manager kurulum klasörüne gittiğinizde aşağıdaki gibi 7.0.8560.1036 numaralı yeni bir sürümü düzeyi ile yeni dosyaları görebilirsiniz.


Resim-7

Eğer dosyaların yukarıdaki gibi güncelleştirilmiş ürün sürümünü göremiyorsanız, o zaman düzgün güncelleme yapamadınız. Bu durumda yapmanız gereken şey tekrar aynı işlemi yapmanızdır.

SCOM 2012 Management Server güncelleştirildiğine göre sonraki adıma geçebiliriz. Bu adımda CU3 düzeltme ile gelen yeni yönetim paketlerini yüklememiz gerekmektedir

Not: Yalnızca bir kez CU3 güncelleştirilmiş yönetim paketlerini import etmeniz yeterlidir. Eğer yükseltme her SCOM sunucu rolü için yapılacaksa bu işlemi tekrar yapmak zorunda kalmazsınız.

Server güncelleştirmesi paketi (KB2750631-AMD64 Server.msp) kurulduktan sonra, aşağıdaki konuma gidin ve paketleri import edin.

C: \ Program Files \ System Center 2012 \ Operations Manager \ Server \ Management Packs for Update Rollups


Resim-8

Herhangi bir yönetim paketi nasıl import ediliyorsa yine aynı şekilde bu paketleri yüklememiz gerekmektedir. Bunun için Operations Console penceresinde “Administration” bölümünde “Management Packs” üzerine farenin sağ tuşu ile klikleyin “Import Management Packs” üzerine klikleyiniz


Resim-9

Açılan pencerede Add butonunu seçiniz ve Add from disk… butonuna basınız.


Resim-10

Yönetim Paketini açtığınız lokasyondan yönetim paketi ile ilgili dosyaları seçiniz ve “Open” butonuna klikleyiniz.


Resim-11

Açılan ekranda “Install” butonuna klikleyiniz.

Bazı yönetim paketleri başka yönetim paketlerine ihtiyaç duyabilmektedir. Eğer yükleyeceğiniz yönetim paketi farklı bir yönetim paketine ihtiyaç duyuyorsa bu ekranda ilgili uyarıyı alacaksınız. Bu durumda, ihtiyaç duyulan yönetim paketini de indirip “Add” butonundan eklemelisiniz.


Resim-12

Yönetim paketinin yüklenmesi bir süre devam edecektir bu süre zarfında bekleyiniz. Yükleme işlemi bittikten sonra close butonunu klikleyerek yönetim paketi ekleme işlemini tamamlayınız.


Resim-13

Ajan yükseltmesi;

Agent yükseltme herhangi bir zamanda yapılabilir, SCOM 2012 konsolunu kullanarak ajanlar yükseltmek için, agent yükleme yöntemini kullabilirsiniz.

Önemli Not: Elle yüklenen tüm agentları yine elle yüklemeniz gerekmektedir. Bunun için, MSP dosyası kopyalanır ve elle yükseltme gerçekleştirilir.


Resim-14

System Center 2012 Operations Manager CU3 paketinin nasıl yüklenmesi gerektiğini tüm ayrıntıları ile anlattım. Tecrübelerim bizlerin daha çok Cumulative Update paketi yükleyeceğimizi söylüyor.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir