0

Makale serimizin ilkinde System Center Operation Manager 2012’nin Application Performance Monitoring özelliği için .NET tabanlı ücretsiz DotNetNuke uygulamasını yükleyip yapılandırmıştık. Eğer sizde ilk makaleyi takip edip kurulumları başarıyla yaptıysanız artık. Uygulamamızın çalıştığı IIS sunucusu üzerinde SCOM 2012 agent’ını deploy edip kurabiliriz.

SCOM konsolu üzerinde Administration tabına gelerek, Discovery Wizard’ımızı çalıştırıyoruz ve IIS sunucumuza agent’ı deploy ediyoruz. Başarılı bir şekilde agentımız kurulduysa aşağıdaki resimdeki gibi bir ekranla karşılaşmanız gerekmektedir.


Resim-1

Agent kurulumu başarıyla gerçekleştikten sonra, Monitoring tabına gelin ve Microsoft Windows Internet Information Services klasörü altında Application Pool State view’ını görmeniz gerekmektedir. Bunun üzerine tıkladığınızda ise .Net uygulamanızın discovered olduğunu göreceksiniz.


Resim-2

Not: IIS 7 discovery kuralının yenileme süresi varsayılan olarak 14400 saniye(4 saat) olarak ayarlanmıştır. Bu süreyi beklemek istemiyorsanız IIS 7 Management Pack’iniz üzerinde override yapmanız gerekmektedir ve süreyi dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Şimdi de Application Performance Monitoring işlemlerini kolayca yapamız için Custom bir grup ve management pack oluşturalım. Bunun için SCOM konsolunuzda Authoring tabına gelerek,Authoring tabını genişletiyoruz ve Groups kısmına sağ tuş ile tıklayarak “Create a new Group” sekmesini seçiyoruz.Gelen ekranda oluşturacağımız Group’a bir isim veriyoruz ve Managament Pack sekmesinde New butonuna basarak yeni bir custom management pack oluşturuyoruz. Ben Group ismi olarak DotNetNuke_APM, Management Pack içinde DotNetNuke isimlerini seçtim.


Resim-3

Next butonu ile devam ettikten sonra Explicit Group Members ekranında uygulamalarımız çalıştığı Windows Server objelerini seçiyoruz.


Resim-4

Next butonu ile Wizard’da sonuna kadar giderek DotNetNuke_APM Group’ubumuzu oluşturuyoruz.

Şimdi Application Performance Monitoring bileşenini kullanmaya başlayabiliriz. SCOM konsolumuz üzerinde Authoring tabına gelerek, Management Pack Template kısmına geliyoruz ve .Net Application Performance Monitoring tabına sağ tuş ile tıklayarak “Add Monitoring Wizard”‘ı seçiyoruz.

Karşımıza gelen ekranda .Net Application Performance Monitoring seçeneğini seçip Next ile devam ediyoruz.


Resim-5

Monitor’ümüz için bir isim belirliyoruz ve daha önceden oluşturduğumuz unsealed management pack’i seçiyoruz. Ben örnek olarak DotNetNuke Monitor adını verdim. Next ile devam ediyoruz.


Resim-6

What to Monitor ekranında,Add butonuna tıklıyoruz. Açılan Object Search ekranında Search for bölümünden Web Applications and Services’ı seçiyoruz ve monitörlemek istediğimiz .Net uygulamamızı seçiyoruz.


Resim-7

Not: Eğer makale serimizin ilk bölümünde anlatmaya çalıştığım 2 management pack’i import etmediyseniz bu alanda uygulamanız gözükmeyecektir.

Uygulamamızı ekledikten sonra, Environment tag’ını ve Target Group’u belirtmemiz gerekiyor. Ben Environment olarak “Test” i seçiyorum ve Target Group olarak da daha önceden oluşturduğum grubu seçiyorum. Next ile devam ediyorum.


Resim-8

Server-Side Configuration bölümünü default olarak geçebiliriz.


Resim-9

Son bölümümüzde Create butonuna basarak işlemimizi tamamlamış oluyoruz.


Resim-10

Kırmızı ile işaretlediğim uyarıya dikkat ederseniz, işleminiz bittikten sonra monitörleyeceğiniz uygulamanın üzerinde bulunduğu IIS’i yeniden başlatmanız gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1980 yılında doğdum. Başkent Üniversitesi Turizm ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra IT sektöründe çalışmaya başladım.Uzun yıllar boyunca Microsoft teknolojilerinde eğitimler verdim ve kurumsal danışmanlıklar yaptım. Son olarak Ergo Group İrlanda, Dublin’de Senior Cloud Consultant olarak görev yapmaktayım. MCTS, MCSA, MCSE, MCITP , MCSE:Private Cloud ve MCT sertifikalarına sahibim. 2013 senesinden beri Microsoft Azure MVP ünvanına sahibim. Uzmanlık alanım Microsoft System Center ürün ailesi ve Microsoft Azure teknolojisidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir