0

Çalıştığınız iş yerinizde .NET uygulamalarının yavaş çalışmasından dolayı ne kadar sıklıkla problemler yaşıyorsunuz? Bu yaşadığınız problemler yüzünden yazılım ekibiniz alt yapı ekibini, alt yapı ekibinizde yazılım ekibinizi suçlamıyor mu?

Peki System Center Operations Manager 2012’nin Application Performance Monitor özelliği ile bu tarz problemleri hızlı görmeyi ve cevaplamayı istemez misiniz?

Eğer sorun alt yapınızdan kaynaklansaydı, gerekli management pack’leri yüklediğiniz taktirde SCOM size hataların kaynaklarını hızlıca görüntüleyecekti. Örneğin SQL/Oracle, Windows/Linux, Network Monitoring yada Hardware problemleri gibi. Ancak sorunun kaynağı alt yapınızdan kaynaklanmayabilirde. Belki de uygulama daha geliştirilirken kodlama kısmında bir çok hata yapıldı ve bu da performans sorunlarına neden oluyor. SCOM 2007 R2 kullanırken,bu tarz derinlemesine uygulamalar izlemek istediğimizde AviCode uygulamasını birlikte kullanıyorduk. AviCode .Net uygulamaları izleme konusunda market lideriydi ve Microsoft AviCode’un yeteneklerinden faydalanabilmek için bu ürünü satın aldı.

SCOM 2012 ile birlikte Microsoft AviCode ürününü direk olarak SCOM 2012’nin içine entegre etti ve adını Application Performance Monitor olarak değiştirdi.

Bu makale serimizde sizlerle birlikte IIS üzerinde yayınlanan bir .NET web uygulmasını izleyeceğiz. Bunun için öncelikle IIS management pack’in SCOM 2012 üzerinde kurulu ve yapılandırılmış olduğundan emin olun!

IIS 7 Management Pack’ini indirmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz:

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en%2cen&id=9815

IIS 7 Management Pack’ini indirdikten sonra içerisinden çıkacak MP Guide ile SCOM 2012’ye nasıl deploy edeceğinizi inceleyin.

NOT: Eğer indirdiğinin MP Guides referans olarak SCOM 2007 R2’yi gösteriyorsa telaş yapmanıza gerek yok,SCOM 2012 üzerinde de sorunsuz çalışacaktır:)

IIS 7 Management SCOM 2012 üzerine kurup yapılandırdıktan sonra SCOM 2012 kurulum media’sı içerisinde bulunan management pack’leri elle eklememiz gerekmektedir. Bu management pack’lerden bizim için önemli olan “Microsoft.SystemCenter.Apm.Web.IIS7.mp” management pack’i.


Resim-1

Bu MP’yi SCOM 2012 import ediyoruz.


Resim-2

Bu 2 MP’yi sisteminize import ettikten sonra artık .NET uygulamalarını monitorlemeye başlayabilirsiniz. Eğer sizde benim gibi bu çalışmayı test ortamınızda yapacaksınız, ücretsiz olarak “DotNetNuke”, “DinnerNow” veya “BlogEngine” uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Ben DotNetNuke uygulamasını kullanacağım ve aşağıdaki linkten ücretsiz versiyorunu indirebilirsiniz:

http://www.microsoft.com/web/gallery/install.aspx?appid=dotnetnuke_iis

Eğer sisteminizde var olan gerçek .NET uygulamalarını izlemek istiyorsanız,makale serimizin 2. Bölümüne geçebilirsiniz. Çünkü bu bölümün devamında DotNetNuke uygulmasının kurulumundan bahsedeceğim.

DotNetNuke Kurulumu

Microsoft Web Platform içerisinde bulunan bu uyguluma, kurulumu ve yapılandırması gerçekten çok kolay bir ürün.

Install butonuna bastığınızda öncelikle kısa bir pre-requisite check yapacaktır. Eğer SQL server’ının yoksa,SQL Express indirecek ve kurulumunu yapacaktır.


Resim-3

Kurulum sırasında uygulamamızın deploy edileceği IIS website’ımızı seçebiliriz.


Resim-4

Herşey yolunda giderse 5-10 dakika arasında DotNetNuke uygulamamız kurulmuş olacaktır.


Resim-5

Uygulamamız kurulduktan sonra web browser’ınıza DotNetNuke website’ınızın URL adresini yazarak erişebilirsiniz. Ben default ayarlala kurduğum için benim adresim:

http://localhost/dotnetnuke/

DotNetNuke web sayfanız açıldıktan sonra, DotNetNuke kurulum sayfası karşınıza gelecektir.


Resim-6

Eğer DotNetNuke kurulumu ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki 6 dakikalık videoyu izleyebilirsiniz.

http://www.dotnetnuke.com/Resources/Training/Training-Videos/Installation.aspx

Typical kurulumu seçip sihirbazda devam ederseniz, karşınıza gelecek ekran SQL Database’inizin sorulacağı ekran olacaktır. Gerekli bilgileri yazıp devam edebilirsiniz.


Resim-7

NOT: Ben testlerimde local IIS sunucum üzerinde SQL Server 2008 R2 kurdum ve seçeneklerden SQL Server 2005/2008 Database seçeneğini seçtim. SQL Management Studio üzerinden database için gereken username ve password’ü belirledim.

Herşey düzgün giderse, aşağıdaki resimde görüldüğü üzere database yapılandırmanız başarıyla sonuçlanacaktır.


Resim-8

Next butonu ile devam ettikten sonra Configura Host Account ekranı karşınıza gelecektir.Burada yapmanız gereken website’ınıza erişebilmek için bir SuperUser hesabı tanımlamaktır.


Resim-9

Sihirbaz tamamlandıktan sonra SCOM 2012 Application Performance Monitoring için kullanacağımız ve testlerimizi yapacağımız .NET uygulamamız hazır olacaktır.


Resim-10

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1980 yılında doğdum. Başkent Üniversitesi Turizm ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra IT sektöründe çalışmaya başladım.Uzun yıllar boyunca Microsoft teknolojilerinde eğitimler verdim ve kurumsal danışmanlıklar yaptım. Son olarak Ergo Group İrlanda, Dublin’de Senior Cloud Consultant olarak görev yapmaktayım. MCTS, MCSA, MCSE, MCITP , MCSE:Private Cloud ve MCT sertifikalarına sahibim. 2013 senesinden beri Microsoft Azure MVP ünvanına sahibim. Uzmanlık alanım Microsoft System Center ürün ailesi ve Microsoft Azure teknolojisidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir