0

Agent kavramı günümüzde sıklıkla duyduğumuz bir çok üründe karşımıza çıkan bir bileşen olmaya başladı. Özellikle System Center ürünlerinin bir çoğu agentlar sayesinde görevlerini ve işleyişlerini başarı ile yapmaktadır.

Agent, SCOM aracılığıyla sağlık durumunu izleyeceğimiz bütün bilgisayarlara kurmuş olduğumuz bir servistir. (OpsmgrHealtService) Agent servisi aracılığıyla bilgisayarların konfigürasyon ve envantersel bilgileri SCOM makinesine gönderilmektedir. Aynı zamanda bilgisayarların sağlık durumu bu ajanlar vasıtasıyla izlenmektedir. Her bir agent bağlı bulunduğu management grup’a hizmet etmektedir. Agentlar, hangi Bilgisayarlardan hangi bilgileri nasıl toplayacağı ve nereye raporlayacağını management grup’dan öğrenmektedir. Yine Agentlar hangi kriterlere göre izleme yapacağını bizim SCOM üzerindeki Management grubumuzda yaptığımız ayarlardan bilmektedir.


Resim-1

Agentların sunuculara kurulumu Management Console üzerinden discovery yöntemi ile uzaktan kurulum, group policy,yazılım dağıtımı veya manuel kurulum şeklinde yapılabilir.


Resim-2

Agent kurulum yöntemlerini 3 makale serisinde inceleyeceğiz. Makalenin ilk serisinde en sık kullanılan ve en kolay yöntem olan Discovery ile uzaktan agent kurulumunun nasıl yapıldığını göreceğiz.

Start -> Programs -> System Center Operations Manager 2007 R2 lokasyonundaki “Operations Console” uygulamasını çalıştırınız.

Operations Console penceresinde “Administration” bölümünde “Device Management” üzerine farenin sağ tuşu ile klikleyin “Discovery Wizard” üzerine klikleyiniz


Resim-3

Agent yüklemek istediğiniz sistemlerin gösteren bilgi ekranı gelecektir. “Windows Computers” seçiniz. “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-4

Etki alanında yer alan bilgisayarlara agent yüklemek için “Automatic computer discovery” seçeneğini işaretleyiniz ve “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-5

Keşif işlemi yapınıza göre bir süre devam edecektir. Bu işlemin daha kısa sürmesi için SQL Server Broker service çalıştırmanızı önerilmektedir. Bu özelliğin nasıl yapılandırılacağını daha önceki zamanlarda yazdığım aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.

https://www.mshowto.org/sql-broker-ozelliginin-etkinlestirilmesi.html


Resim-6

Hedef makinada administrator haklarına sahip bir hesap yazılır ve discover butonuna basilar. Kurulumdan önce tanımlamış olduğumuz “opsgmgragentinstall” hesabı yazınız ,şifre olarak belirlemiş olduğunuz şifreyi giriniz. “Discovery” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-7

Kurulum yapılacak makinayı veya makinaları seçiniz ve sunucunun bağlı olacağı management server seçilerek next butonuna basınız ve kurulumun yapılması sağlayınız


Resim-8

Summary ekranında ,agent kurulum bilgileri yer almaktadır. Bu bölümede “opsgmgragentinstall” hesabı yazınız ,şifre olarak belirlediğiniz şifreyi giriniz. “Finish” tuşu ile agent yüklemesini tamamlayınız.


Resim-9

Agent yüklenmesi kısa bir süre sonra başlayacaktır. Kurulumların başarıyla sonuçlanabilmesi için önerilen portların ve antivirüs exclusion tanımlamalarının yapılması gerekmektedir. Aşağıda yer alan linkten bu bilgilerin yer aldığı makaleye ulaşabilirsiniz.

https://www.mshowto.org/scom-2012-nin-destekledigi-konfigurasyonlar-ve-gereksinimleri.html


Resim-10

Agent kurulumun başarıyla tamamlandığını gördükten sonra “close” butonu ile işlemi sonlandırınız.


Resim-11

Bu bölümde Discovery yöntemi ile uzaktan SCOM 2012 agent kurulumunun nasıl yapıldığını inceledik. Discovery sırasında bir çok kritere göre makineler sorgulanabilir ve çok kısa bir süre içerisinde bu sorgu sonucunda ortaya çıkan makinelere agent kurulumu yapılabilir.


Resim-12

Serinin ikinci makalesinde görüşmek üzere….

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir