0

SCOM 2007 R2 temel tasarımı gereği birden  fazla veritabanı kullanır.Bazı veritabanları opsiyonelken bazılarıda zorunludur.Bu veritabanları;

  • Operations Manager Database
  • Operations Manager Data Warehouse Database
  • Audit Collection Database’dir
  • Reporting Database

En temel olmazsa olmaz veritabanı Operations Manager’dır. Her Operations Manager 2007 management group için bir adet operasyonel veri tabanı bulunur. Operations Manager Database management group içerisindeki tüm konfigürasyonu ve agentlar tarafıdan toplanan ve işlenmiş verileri saklar.

Microsoft SQL Server 2005 SP2 yüklü veya üstü bir sunucu üzerinde yapılandırılabilir.Ancak Microsoft’un son veritabanı sistemi olan MS SQL Server 2008 R2 üzerine yapılandırma işlemi standart Operations Manager Database kurulumu ile aynı değildir.Bu makalemizde sizlere MS SQL Server 2008 R2 üzerine  Operations Manager Database’in nasıl kurulduğunu göstereceğim.

SCOM 2007 R2 tarafından desteklenen MS SQL Server sürümlerini aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb309428.aspx

MS SQL Server 2008 R2 kurulumunun nasıl yapıldığını merak edenler için aşağıdaki linki paylaşıyorum.

https://www.mshowto.org/reporting-services-ile-sql-server-2008-r2-kurulumu.html

Ayrıca OperationsManager veritabanı için genel tasarım sırasında aşağıdaki temel noktalar göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Disk,Memory ve İşlemci
  • Ağ hızı
  • İşlevsel veri toplama oranı
  • Operation Console ve SDK istemcisi sayısı
  • Uygun bir disk alt sistemi seçimi
  • Veri dosyaları ile log dosyalarının yerleşimi
  • 64 bitlik donanım ve işletim sistemi kullanımı
  • Batarya yedeklemeli yazma-tamponu’a sahip disk kontrol kartı      kullanımı

Operations Manager 2007 R2 Veritabanı Bileşeninin Kurulumu aşağıda anlatılmaktadır.

Operations Manager kurulum CD’sinden “SetupOM.exe” uygulamasını çalıştırınız.
Açılan pencerede “Check Prerequisites” seçeneği ile kurulum ön koşullarını kontrol eden sihirbazı başlatınız.

Resim-1

Açılan pencerede “Operational Database” seçeneğini işaretleyerek “Check” butonuna klikleyiniz ve sunucunun tüm ön koşulları sağladığına emin olunuz. Eğer ön koşulu sağlamayan bileşenler varsa, eksik bileşenleri yükleyip tekrar ön koşulları kontrol ediniz.

Ancak SQL Server 2008 R2 yüklü bir sunucuda aşağıdaki ekran görüntüsü gelecektir.SQL Server 2008 R2 yüklü bir sunucuda “Operational Database” kurulumu farklı şekilde yapılmaktadır.

Resim-2

System Center Operations Manager 2007 R2 kurulum DVD’sini “Operational Database” olan SQL Server 2008 R2 sunucunun DVD Sürücüsüne yerleştiriniz.Kurulum DVD’sinde SupportTools klasörünün içinde AMD64 klasörüne giriniz.

Resim-3

DBCreateWizard sihirbazını çalıştırınız.Böylelikle normal kurulum sırasında hata veren “Operational Database” kurulumu bu sihirbaz yardımıyla sorunsuz gerçeleşecektir.Database Configuration Wizard çalışacak ve Wellcome to the Database Configuration Wizard ekranı karşınıza gelecektir. “Next” tuşu ile ilerleyiniz.

Resim-4

Database Information ekranda Database Type olarak “Operations Manager Database” ,Full Database Instance Name bölümünde “SQL Server 2008 R2 kurulu,Operational Database olarak configure edilmiş sunucuyu seçiniz ben bu makalede SC-SBE038-001 hostnameli MS SQL Server 2008 R2 yüklü sunucuyu seçiyorum” Create New Database Check box’ını işaretleyiniz ve SQL Server ‘ın default portu olan “1433” nolu portu yazınız.Database Name olarak varsayılan isim olan “OperationsManager” olup olmadığını kontrol ediniz.Database size olarak “1000” değerini girin bu değerin 500 MB altında olmamasına dikkat ediniz.

Resim-5

“OperationsManager” veritabanını varsayılan lokasyonda saklanmayacağı için … butonuna basarak 200 GB’lık disk üzerinde lokasyonu gösteriniz. “Next” tuşu ile ilerleyiniz.

Resim-6

Management Group Configuration ekranda “Management Group Name” olarak “MGM01” bilgisini yazınız.”User Group Name” olarakta Browse butonuna basınız ve opsmgradmins grubunu seçiniz (burada seçtiğiniz grup daha sonra değiştirilebilmektedir). “Next” tuşu ile ilerleyiniz.

Resim-7

Bir sonraki ekranda herhangi bir işaretleme yapmadan “Next” tuşu ile ilerleyiniz.

Resim-8

Summary ekranda genel özet bilgi yer almaktadır. “Next” tuşu ile sihirbazı tamamlayınız.

Resim-9

“Create Database “ yazısı bir süre devam edecektir.Bitmesini bekleyiniz.

Resim-10

“Database created successfully” yazısındaki OK butonuna basınız “Finish”butonuna basarak Operational Database oluşturma işlemini tamamlayınız.

Resim-11

Operational Database kurulumunun DBCreateWizard ile oluşturulması tamamlanmış olmaktadır.

MS SQL Server 2008 R2 üzerine varsayılan kurulum ile desteklenmeyen Operations Manager Database kurulumunun nasıl yapılacağını bu makalemizde inceledik.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere…

Bu konuyla ilgili sorularınızı linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz

Referanslar

http://support.microsoft.com/kb/2425714

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir