1. Anasayfa
  2. Configuration Manager (SCCM)

SCCM 2012 R2 User Data and Profiles – Folder Redirection ve User Roaming Profiles


0

SCCM 2012 R2 ile “User Data and Profiles” “Folder Redirection” ve “Roaming Profile” kavramlarını bu yazıda sizlere anlatıyor olacağım. Aslında BT yöneticileri bu kavramlara fazlasıyla aşinadır. Folder Redirection, Offline Files ve Roamin Profiles gibi işlemleri Group Policy üzerinden birçok kişi birçok defa gerçekleştirmiştir.

İşte burada bizde bu işlemlerden Folder Redirection ve Roamin Profiles işlemlerini SCCM 2012 R2 üzerinde yönetimini gerçekleştireceğimiz User Data and Profiles adımlarımızı gerçekleştireceğiz.


Resim-1

Artık işlemlerimizi gerçekleştirmeye başlayalım.


Resim-2

SCCM 2012 R2 Management konsolumuz üzerinde Assets and Compliance penceremize geliyoruz. Burada User / Device / Endpoint işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz gibi Compliance (Uyum) Settings ayarlamalarımızı bu kısım üzerinden gerçekleştiriyoruz. Compliance Settings içerinde User Data and Profiles üzerinde sağ klik yapıyoruz ve Create User Data and Profiles Configuration Item diyoruz.


Resim-3

Karşımıza gelen User Data and Profiles Configuration Item sihir bazımızda hangi öğelerimizi konfigüre edeceğimizi belirtmemiz gerekiyor. Burada ilk seçenek Folder Redirection : Belirtilen istemci bilgisayarlar üzerinde Desktop, Documents gibi dizinlerin yolunu belirttiğiniz gibi değiştirmenize olanak sağlar. İkinci seçenek Offline Files : Burada istemciler için paylaşımlarda bulunan dosyaların kopyalanarak çevirim dışı kullanılmasını ve çevirim içi duruma geçtiğinde senkronizasyonu nu gerçekleştirerek Offline kullanımlara olanak sağlayacaktır. Üçüncü seçenek Roaming User Profiles : Adından anlaşıldığı üzere belirtilen klasörler ile farklı istemciler üzerinde oturum açtığınızda belirtilen klasörlerin oturum açılan istemciler üzerinde erişilebilir olmasını sağlayacaktır.

Oluşturduğumuz öğemize bir isim belirtiyoruz ve konfigürasyonunu yapacağımız Folder Redirection ve Roaming User Profiles öğelerimizi işaretliyoruz ve bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-4

Folder Redirection penceremizde ilk kısım Folder redirection applicabilty seçeneğinde On any device‘ı seçiyoruz. Folders to redirect kısmında istemcilerimiz üzerinde bulunan hangi klasörlerin yönlendirilmeye dahil olacağını belirtiyoruz. Ben Desktop ve Documents klasörlerimi Action kısmında Redirect to Remote olarak işaretliyorum ve aksiyonu belirtiyorum. Configuration folder redirection path kısmında yönlendirmeye dahil ettiğimiz klasörlerin tutulacağı lokasyonu belirtiyoruz. Burada network path belirtilmesi gerekiyor.

Burada Manage advanced settings for folder redirection kutucuğunu işaretliyoruz ve Advanced diyoruz. Böylelikle Folder Redirection geliş ayarlar yapılandırmasını gerçekleştiriyoruz.


Resim-5

Burada “Grant the user exclusive permissions to the redirected folders” yönlendirilen klasörler üzerinde bulunan eski izinleri yönlendirilen klasör üzerinde barındırması isteniyorsa, “Move the contents of the redirected folders to the new location” Belirtilen içeriği yeni lokasyonuna yönlendirmek isteniyorsa, “Leave the folder in the redirected location if this configuration item is removed” belirtilen kural silinirse bile belirtilen içeriği yönlendirilen lokasyonda bırakılması isteniyorsa, “Move the cached folder when the path updated on the server” Sunucu da bulunan path güncellendiğin zaman Cached Folder’ı yeni dizine kopyalaması istenirse bu yapılandırmaları gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ben ayarlamalarımı yukarıdaki gibi gerçekleştiriyorum ve OK diyerek bu pencereyi kapatıyorum.


Resim-6

Roaming Profiles penceresine geliyoruz artık. Burada yönlendirilen profillerin belirlenen cihazlar üzerinde mi yoksa bütün cihazlar üzerinde mi aktif olacağını belirliyoruz. Ben bütün cihazlar üzerinde aktif olmasını istediğimden dolayı Allow roaming profiles on any devices‘ı işaretliyorum. Folder excluded from roaming profiles kısmında roaming profile dışarısında tutulacak olan klasörleri burada belirtebilirsiniz. Ben hiç bir klasörümü hariç tutmayacağım. Sub-folders of Appdata \ Roaming to be synchronized only at logon and logoff kısmında her Logon ve Logoff da senkronize yapılmasını istediğiniz belirli klasörleriniz varsa burada eklemelisiniz. Advanced Settings kısmında Network, Senkronizasyon ve Profile Erişimlerine dair gelişmiş ayarlamaları buradan yapabilirsiniz. Gelişmiş ayarlamalarını yapmak istediğiniz ayarları belirleyerek Advanced diyerek düzenleyebilirsiniz.

Ben ayarlamalarını gerçekleştireceğim seçeneklerimi işaretledim ve sırasıyla düzenleyeceğim.


Resim-7

Profile Access Settings penceresinde “Do not check for ownership of roaming profile folders” Roaming Profile içeriğinde bulunan klasörlerin mülkiyet hakkının kontrol edilmesi isteniyorsa, “Grant the Administrators group access to roaming profile folders” Gezici klasörler üzerinde Yönetici ve Yönetici Hakkı bulunan kişilerin erişim hakkının olup olamayacağı belirtilmek istenirse, “Allow cross-forest roaming of profiles” Forestlar arasında gezici profillere izin vermek isterseniz, “Do not allow users to logon with a temporary profile” geçici profiller üzerinden giriş yapan kullanıcıların erişimine izin verilmesi istenmiyorsa, “Allow only local profiles” sadece local profillere erişime izin verilmek isteniyorsa gereken aksiyon belirtilmelidir. Be ayarlamalarımı yukarıdaki gibi gerçekleştiriyorum ve OK diyerek bu penceremi kapatıyorum.


Resim-8

Profile Synchronization Settings penceresinde profillerimizin senkronizasyon ayarlamalarını gerçekleştireceğim. Specify the interval for the backgroud upload of the user hive (hours) seçeneği ile arka planda gerçekleşecek olan yüklemenin hangi zaman aralığında gerçekleşeceğini belirtiyoruz. Roaming User Profillerin alınan geçici kopyalarını silmek istiyorsanız, “When the computer restarts, delete user profiles older than (days)” kısmında istemci bilgisayarlar yeniden başlatıldığında belirtilen günden daha eski profilleri silecektir, “Disable forced unload of the user profile at logoff” Kullanıcı profili kapatma sırasında gerçekleşen zorunlu boşaltmayı devre dışı bırakmayı etkinleştirmek istiyorsanız, “Disable profile upload” Profili yüklemeyi devre dışı bırakabilir veya aktifleştirebilirsiniz. Gereken ayarlamaları gerçekleştirdikten sonra OK diyerek bu pencereyi de kapatıyoruz.


Resim-9

User Data and Profiles konfigürasyon öğemizin başarılı bir şekilde oluşturulduğunu görüyoruz. Artık Close diyerek bu pencereyi kapatıyoruz.

Artık oluşturduğumuz bu öğemizi belirlediğimiz User / User Collection’larımız üzerine dağıtmalıyız.


Resim-10

Öğemizin üzerinde sağ click yaparak Deploy diyoruz. Karşımıza gelen dağıtım sihir bazımız üzerinde Collection kısmında dağıtımını gerçekleştireceğimiz Kullanıcı Kümemizi belirtiyoruz. Remediate kısmında öğe temelde iyileştirme gerekiyorsa Remediate noncompliant rules when supported kutucuğunu işaretliyoruz. Sistem bakımda iken de iyileştirme yapabileceğini belirtmek için Allow remediation outside the maintenance window kutucuğu işaretliyoruz.

Generate an alert kısmında belirteceğiniz ( % ) değerinin altında kalındığında SCCM Dashboard üzerinde eventlar oluşturacaktır. Ortamınızda SCOM ürünü kullanıyorsanız ve bu oluşacak olan eventları SCOM’a forward edebilirsiniz.

Schedule kısmında belirttiğimiz collection üzerine ne kadar süre bir bu baseline’ın uygulanacağını belirtiyoruz. Ben test ortamında bu işlemi gerçekleştirdiğimden ötürü 10 dakika olarak ayarlıyorum ve deploy işlemini gerçekleştiriyorum.


Resim-11

Deploy ettiğim user collection içerisinde bulunan bir user’ım ile Client-2 ve Client 6 istemci bilgisayarlarımda oturum açıyorum. Görüldüğü üzere herhangi bir istemcim üzerinde oluşturduğum klasörler ve dosyalar diğer istemcim üzerin de de senkronizasyonu sağlayarak oluşturuluyor.


Resim-12

Dağıtımını gerçekleştirdiğimiz Userlar üzerinde gerçekleşen Folder Redirection işlemini gözlemlemek için C:\Windows\CCM\Logs\DCMAgent.log dosyasını inceleyebilirsiniz. Gerçekleşen işlemleri ve adımları bu log dosyası üzerinden inceleyebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Yaklaşık 7 yıldır sektörün içerisindeyim. 5 yıldır profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalışıyorum. Sektörde farklı firmalarda ve pozisyonlarda görev aldım. Çalıştığım şirket bünyesinde Disaster Recovery, Failover Cluster, System Center projeleri gerçekleştirdim. Şirket bünyesinde Senior System Engineer olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir