1. Anasayfa
  2. Configuration Manager (SCCM)

SCCM 2012 ile Windows 8 Güncelleştirmeleri Nasıl Dağıtılır


0

Bu makalede SCCM 2o12 R2’nin güncelleştirme yönetimini sağlayan Software Update Point ile Windows 8 veya Windows 8.1 güncelleştirmelerinin dağıtımından bahsedilecektir.

Genel anlamda Güncelleştirme paketleri, bilgisayarlarımızın güvenliğini ve performansını arttırabilen, olası sorunları engelleyen, var olan sorunları da düzeltebilen yazılım paketleridir. Bu temel mantık pek çok yazılım üreticisi tarafından kabul görmüş ve var olan yazılımları iyleştirmek amacıyla son kullanıcılara sundukları, sunmaları gereken bir hizmettir. Microsoft ilk olarak kullanıcılara Software Update Services (SUS) hizmetini sunmak ile bu işleme başladı. Bu sayede kullanıcılar önemli güncelleştirme paketlerini bilgisayarlarına indirerek kurulum gerçekleştirebilir hale geldi. Daha sonra bu servisin adı WSUS olarak değişerek farklı versiyonlarda ve service pack seviyelerinde kullanıma sunuldu. Windows Server 2008 R2 ile WSUS 3.0  paketi kullanılıyordu. Windows Server 2012 ile birlikte WSUS 4.0 kullanıma sunuldu. Bu sayede tüm Server ve Client işletim sistemine sahip cihazların update yönetimi, WSUS aracılığı ile güvenli ve raporlanabilir hale geldi.

SMS, SCCM 2007, SCCM 2012, SCCM 2012 R2 versiyonlarının tamamı kendine özgü WSUS versiyon destekleri ile güncelleştirme dağıtımlarını gerçekleştirebilir durumda piyasaya çıktı. Bu sayede artık tek bir arayüz üzerinden Envanter yönetimi, paket/program dağıtımı, işletim sistemi dağıtımı ve güncelleştirme yönetimi yapılabilir hale geldi.

SCCM 2012 R2 ile Windows 8 işletim sistemi güncelleştirmeleri aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılabilir.


Resim-1

Site Configuration kısmından ilgili işletim sisteminin paketlerinin SUP (Software Update Point) bileşenine tanımlanması gerekmektedir.


Resim-2

Windows 8 ve 8.1 e ait istenilen güncelleştirme paketleri seçilir.


Resim-3

Sync zamanı beklendikten ya da el ile tetiklendikten sonra  Software Library – > Software Updates – > All Software Updates adımları takip edilir ve ilgili update kriteri oluşturulur.


Resim-4

Bu kriterler dağıtılmak istenen güncelleştirme paketlerini listelemeye ve filtrelemeye yarar. Bu makalede Windows 8.1 ler için Expired olmayan tüm güncelleştirmeler seçilmiştir. Organizasyonunuz için güncelleştirme prosedürlerinizde bulunan kriterleri bu ekranda seçebilirisiniz.


Resim-5

Filtrelenen update paketleri için Software Update Group oluşturularak bir baseline hazırlanabilir.


Resim-6

Windows 8.1 until May olarak verilen Software Group içerisinde bulunan güncelleştirme paketleri, yukarıdaki resimde gösterildiği gibi download edilir.


Resim-7

Bu Software Update Group içerisinde bulunan güncelleştirmeler, daha önce oluşturulmuş bir software update paketinin içerisine eklenebileceği gibi yeni bir update paketi de oluşturulabilir.


Resim-8

Bu aşamada artık indirilen paketler ilgili Collections üzerinde deploy edilir. Yukarıdaki resimde belirtilen adım takip edilir.


Resim-9

Deploy seçeneği seçildikten sonra Collection yukarıdaki ekrandan seçilir.


Resim-10

Güncelleştirmeler iki türlü gönderilebilir. Required gönderimde, kullanıcıya güncelleştirme işleminin başlatılması için herhangi bir uyarı çıkarmadan zamanı gelince otomatik olarak kuracak şekilde yapılandırılırken, Available gönderimde kullanıcı kendi istediği zaman güncelleştirme paketini bilgisayarına kurar.


Resim-11

Güncelleştirmelerin kullanıcıda ne zaman aktif olup ne zaman sonlanacağının seçildiği yeri yukarıdaki resim temsil eder.


Resim-12

Kullanıcılara çıkan uyarılar, Cihazların yeniden başlatılması gibi ayarlar yukarıda gösterilen ekrandan ayarlanabilir.


Resim-13

Slow ve Fast bağlantı türüne göre paketlerin indirilme durumu, aynı network üzerinde bulunan diğer istemci üzerinden paketin indirilmesi, paketin bulunamadığı durumlarda internet üzerinden ilgili paketin indirilmesi gibi ayarlar yukarıdaki pencereden yapılır.

Yukarıdaki makale ile Windows 8.1 için SCCM 2012 R2 üzerinde Windows update dağıtımı ile ilgili bilgiler verildi. Bir sonraki makalede dağıtılan güncelleştirmelerin raporlanması ve izlenmesi konularına değinilecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Okan Eke, profesyonel olarak Microsoft Sistem ve Altyapı projelerinin uygulanmasında ve Microsoft teknolojilerinin eğitimlerinde aktif olarak görev almaktadır. Bu süre içinde Sistem ve Veri Merkezi yöneticisi, Eğitmen, Danışman olarak görev yapmış ve kurumsal şirketlerde çeşitli projeler geliştirmiş, eğitimler vermiştir.Okan Eke çalışmalarını son dönemde System Center ailesi ve veri merkezi yönetimi üzerine yoğunlaştırmıştır ve System Center ürünleri ile Türkiye’de çeşitli projeler gerçekleştirmiştir.Okan Eke, çeşitli sistem uzmanlığı sertifikalarının yanı sıra MCT (Microsoft Certified Trainer) ve MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanlarına sahiptir. Akademik eğitimini Kimya ve Bilgisayar Mühendisliği alanlarında ayrı ayrı tamamlamıştır.Yazar Türkçe kaynak geliştiren çeşitli platformlarda editör ve konuşmacı olarak rol almaktadır. Birçok blog sayfasında makaleler paylaşmış ve web seminerleri vermiştir. Okan Eke, Aktif Bank bünyesinde Sistem Yönetimi ve Operasyon departmanında Yönetici olarak meslek hayatına devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir