1. Anasayfa
  2. Haberler

Powershell Ortamında PowerBI Kullanarak Real Time (Gerçek Zamanlı) Dashboard Yaratılması – Bölüm 3


0

Yazımızın ilk bölümünde Powershell içerisinden PowerBI içerisine erişebilmek için ilgili modülü kurulumu ve bu modül ile gelen cmdlet detaylarını inceledik. Şimdi ise, Powershell içerisinden aldığımız sonuçları PowerBI üzerindeki dashboard içerisinde anlık olarak gönderebilmemiz için bir PowerBI hesabına ihtiyacımız bulunuyor. Hesap bilgileri ile alınan Token sayesinde PowerBI REST API’dan faydalanıp erişimi gerçekleştirebileceğiz.

Powershell İle PowerBI İçerisine Authentication İşlemleri

PowerBI API kullanıcının kimliğini doğrulamak için Azure Active Directory ve OAuth 2.0 kullanır. Power BI client app sayesinde kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirebiliriz. PowerBI REST API faydalanabilmek için Azure Active Directory üzerinden authentication işlemlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Azure Active Directory tarafında PowerBI Client app tanıtıp, gerekli kullanıcılara izin verdikten sonra, ClientId ve Token sayesinde Power BI REST API kullanmaya başlayabiliriz.

Register Power BI Client App

Programlama dillerini (c#, Powershell ve diğer) kullanarak PowerBI REST API faydalanmak için Azure Active Directory içerisinden Application eklememiz gerekiyor. Azure Management Portal içerisinden Azure Active Directory tabı içerisine gidelim ve uygulamamızı ekleyelim.


Resim-1

Azure Active Directory tabına geldiğimiz zaman hizmet aldığımız dizin hizmetlerini görmektesiniz. Benim şuna sadece mevcut dizin hizmetimden faydalanacağım. Eğer birden fazla dizin hizmeti alıyorsanız istediğinizi seçebilirsiniz. Azure Active Directory girdikten sonra, Application tabında gelip eklemeye başlayalım.


Resim-2

“Add” butonuna basıktan sonra bu kısımda “Add an application my organization is developing” kısmını seçip “Native Client Application” seçiyoruz. Application bir isim veriyoruz. Ben “PowerBIApp” olarak girdim.


Resim-3

“Native Client Application” seçtikten sonra, bir sonraki adımda karşımıza “Redirect URI” ekranı gelecektir. Bu kısımda dikkat etmemiz gereken yer URI adresinin doğru olmasıdır. Bu sayede authentication işlemleri gerçekleşecektir.


Resim-4

“Redirect URI” ekranında “Azure Active Directory” ile “Oauth 2.0” kullanarak authentication işlemlerini yapabilmemiz için girmemiz gereken adres;

Redirect URI : “https://login.windows.net/common/oauth2/authorize” şeklinde girilmedir. Diğer yöntemler için tıklayınız. Gereken bilgileri doldurduktan sonra “Complete” butonuna basıp Client App ekleme işlemini bitiriyoruz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

www.microsoft.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir