2

Unix ve Linux yöneticileri uzun senelerdir komut satırı işlemlerine alışık ve sistem yönetimi konusunda esnek davranabiliyorlardı. Microsoft şimdiye kadar CLI (command line interface) yerine daha fazla GUI (graphical user interface) üzerine yoğunlaştı. Microsoft yöneticilerinin elinde dos shell’i vardı ama yeteri kadar esnek ve durumsal programlamada kullanılamıyordu. Bunun üzerine Microsoft WSH (Windows Script Host)’u geliştirdi. Windows 2000 le birlikte netsh geldi. Fakat bütün bu shell’lerin ötesinde daha alt katmanda .Net Framework, COM, WMI gibi metotlarla entegre çalışan Powershell dilini geliştirdi.

Powershell in en büyük getirdiği yenilik doğal-native bir dil olmasıdır. Peki, bu nedir ve ne sağlar? Herhangi bir dil kullanarak script yazdığınızda bu script çoğunlukla yaptığınız işlemleri otomasyona dönüştürme ve kullanıcı tarafında çalıştırmak içindir-scriptin çalıştığı yerde bu dil’in kodlarını anlayarak çalışmasını sağlayacak interpreter’a ihtiyaç duyarsınız. Perl ya da Python kullanarak bir script sadece ilgili dilde interpreteri olan makinalarda çalışacaktır. WSH ın yol açtığı güvenlik problemlerini de elimine ederek PowerShell çok güçlü ve vazgeçilemeyecek bir dil olarak hayatımıza girdi.

Powershell, Microsoft un sistemlerinizi kontrol ve otomatize etmek için ortaya çıkardığı bir projeden çok bir yönetim anlayışı olacak. Exchange Server 2007 ürün grubu powershell i Exchange backbone olarak ürüne dâhil ettiler. Bazı işlemleri GUI yerine sadece powershell’den yapabilmek durumunda kalacaksınız. Diğer ürün grupları System Center Operations Manager, SCDPM, SCVM powershell’le entegre olan ürünler haline geldi.

Powershell makale serisinin ilk kısmında en azından nasıl kurulacağından bahsedelim.

Sisteminizin en az Windows XP Service pack 2,Windows 2003 Service pack 1 veya daha güncel bir versiyon olması gerekiyor.Ayrıca NET Framework 2.0 veya daha üstü kurulu olacak.

.Net Framework 2.0

Powershell’i indirmek için tıklayın,

Kurulumdan sonra programlar kısmında powershell’e ulaşabilirsiniz.


Şekil-1

Get-help * ile kullanabileceğiniz komutların listesini alabilmeniz mümkün.


Şekil-2

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Windows PowerShell

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 17/07/2013

    Powershell kimsenin el atmadığı yada el atmaya cesareti olmadığı bir dal.Fakat bir sistemcinin kesinlikle bilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir