0

CIM ve WMI tarafından kullanılan repository, farklı namepsace yapısı içerisinde düzenlenmiştir. Bir namespace alanı temelde bir klasör gibi düşünülebilir ve farklı yönetim amaçlarıyla ilgili öğeleri gruplamak için kullanılır. Namespace alanları kendine içinde class(sınıflar) içerir. Bir class, yönetilebilir bir yazılım veya donanım bileşenini temsil edebilir. Örneğin, Windows işletim sistemi, işlemciler, disk sürücüleri, hizmetler, kullanıcı hesapları vb. Için class yapısı bizlere sağlar. Network ortamında bulunan her bilgisayar, farklı işletim sistemlerine sahip olacağından dolayı farklı namespace alanları ve class yapısına sahip olabilir.

Farklı namespace ve class yapısına hızlı bir örnek verecek olursak, Örneğin Active Directory rolüne sahip bir bilgisayar ile Windows Client arasında namespace ve class yapısı doğal olarak farklılık gösterecektir. Gelelim bu repository içerisinde nasıl aramalar yapılır bu namespace ve class nasıl erişeceğim dediğiniz duyar gibiyim. İşte bu kısımda yardımımıza önereceğim araçlar yetişiyor olacak ve işimiz çokta kolaylaştıracak.

Ama bunun öncesinde bir WMI ve CIM class çağırıldığı zaman bunların bir takım özellikleri bulunuyor ve bunları aşağıda inceleyelim.

  • Methods: Method yapısı kullanılarak aksiyonlar aldırabiliriz. ( Uzak bilgisayara Re-start, servis-start-stop)
  • Properties: Çağırdınız class içerisinden alınabilecek bilgilerdir. Nitelik.
  • Events: WMI veya CIM class’ını izleyip gerçekleştiklerinde harekete geçebilecekleri eylemlerdir.( Trigger)

Şu anda WMI için namespace ve class yapısını keşfedebileceğiniz birkaç GUI aracı var, bu yüzden bir kez Namespace, Class, Properties veya event yapısı ile çalışmak istediğiniz zaman karar verebilirsiniz. Birçok sistem yöneticisi tarafından WMI’yi keşfetmek için en sevdiğim araçlardan biri, SAPHIEN firmasının WMIExplorer diyebilirim. Bu araçlar oldukça kolaylık sağlıyor. Powershell ile Namespace, class, properties ve method aramaları gerçekleştirebilirsiniz ama oldukça zor olabiliyor siz isterseniz bunun için aşağıdaki örneklere dikkat edin.

Bilgisayarınızdaki veya remote bir bilgisayardaki tüm namespace alanlarını listelemek için Windows PowerShell’i kullanabilirsiniz.


Resim-1

Yukarıdaki örnekte Powershell ile bilgisayarınız üzerinde bulunan tüm “Namespace” isimlerini listemiş bulunuyoruz. Namespace içerisinde “Class” detaylarını nasıl incelendiğine bakalım. Windows PowerShell, belirli bir namespace alanındaki tüm class’ları listeleyebilir. Örneğin, “root \CIMv2” namespace alanındaki tüm sınıfları listelemek için aşağıdaki komutlardan birini çalıştırabilirsiniz.


Resim-2

Yukarıdaki görüldüğü gibi Powershell içerisinden ilgili NameSpace adını yazıp, tüm WMI ve CIM Classlarini listelenmesini sağladık. Class isimlerine dikkatinizi çekmek istiyorum. “Win32_*” ile başlayanlar WMI temsil ediyorlar, bu classları kullandığınız zaman isimlerinden göründüğü gibi bilgileri elde edebiliyoruz. Mesela, “Win32_Volume” Class’ını Powershell içerisinden çağırıp sorgulama yaptığım zaman, sorgulama yaptığım işletim sistemleri üzerinde Volume bilgilerini alabileceğimiz detaylar gözüküyor olacak. Burası gerçekten çok fazla detay gerektiren ve zamanla kavranabilecek bir yer. SCCM, SpiceWorks, diğer Inventory Management yapan tüm yazılımlar aslında OS üzerindeki bu class yapısına sorgular yaparak bilgileri topluyor. Bir sonraki yazımızda bu class yapısının özelliklerini inceleyelim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : PowerShell ile WMI ve CIM Kullanimi, wmi nedir, cim nedir, cim nasil yapilir, powershell cim kullanimi, powershell wmi kullanimi, powershell kullanimi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir