0

Bu yazı serisinde Powershell ile WMI ve CIM teknolojilerinin nasıl çalıştığını, kullanım methodlarını genel hatlarıyla detaylandırmaya çalışıcam. Artık Blog üzerinde genelde seriler yazmaya çalışıyorum ve bu yazı serisine başlamak için çok sabırsızdım. Bir şekilde herkes Powershell ile haşır neşir oluyor fakat bu tarz derinlemesine konulara bakmaya fırsatı olmuyor veya dokunamıyor. İşte bu yazı serisinde bu teknolojilerin öneminden bahsedeceğim.

Windows Management Instrumentation (WMI) ve Common Information Model (CIM) birbirleriyle ilgili teknolojilerdir. Her ikisi de, farklı platformlarda uygulanabilen bağımsız yönetim standartlarını tanımlayan Distributed Management Task Force (DMTF), tarafından tanımlanan endüstri standartlarını temel alır. WMI, Microsoft’un Web-Based Enterprise Management (WBEM) standardının bir uygulamasıdır. Ön standartlara ve tescilli teknolojiye dayanan eski bir teknolojidir. CIM daha yeni bir teknolojidir ve açık, Cross-platform standartlarına dayanmaktadır. WMI, Windows NT 4.0’dan bu yana Windows işletim sisteminde kullanılabilir durumdadır.

DMTF nedir diyenler bu sayfaya göz gezdirebilirler. Distributed Management Task Force (DMTF) – www.dmtf.org

Her iki teknoloji de ortak bilgi deposu olarak (WMI deposu olarak da bilinir) bağlanmanın bir yolunu sağlar. Bu depo içerisine sorgular gönderebilir ve yönlendirebileceğiniz yönetim bilgilerini içerir. Windows PowerShell 3.0 ve sonraki tüm sürümler her iki teknolojiyi de desteklemektedir. Windows PowerShell’in önceki sürümleri yalnızca WMI’yı desteklemektedir. Windows PowerShell 3.0 ve sonraki sürümlerinde, paralel olarak iki komut grubu, WMI veya CIM’i kullanarak görevleri gerçekleştirmenize izin verir.

Yukarıdaki resim bir bilgisayarın Repository yapısı ile iletişim kurabileceği iki yolu gösterir. Yeni yol olan Common Information Model (CIM) komutlarını kullanmaktır(Get-CIMOBject). Bu komutlar Web Services for Management (WS-MAN) protokolünü kullanarak iletişim kurar ve Windows Remote Management (WinRM) hizmetine bağlanır. Eski yol olan Windows Management Instrumentation (WMI) komutlarını kullanmaktan geçiyordu ve bu komutlar, DCOM protokolünü kullanarak iletişim kurar ve WMI hizmetine bağlanırlar. (Get-WMIObject) Distributed Component Object Model (DCOM) protokolünü merak edenler bu sayfadan detaylara erişebilirler.

CIM komutları, çok sayıda Cross-Platform ve Cross version yetenekleri sunar. Çeşitli bağlantıları desteklerler bunlar sırasıyla,

  • DCOM kullanan yerel bilgisayara bağlantı sağlarlar.
  • Web Hizmetleri Yönetimi olan (WS-MAN) protokolünü kullanan uzak bilgisayara bağlantılar sağlayabilirler. Bu protokol defaul olarak HTTP tabanlıdır.
  • DCOM veya WS-MAN kullanabilen uzaktaki bir bilgisayara oturum temelli bağlantılar sağlar.

DCOM bağlantıları, genellikle Windows işletim sisteminin bir parçası olan Windows Management Instrumentation (WMI) hizmetine yapılır. WS-MAN bağlantıları, Windows PowerShell Remote Session ayarını etkinleştiren, Windows Remote Management (WinRM) hizmetine yapılmaktadır. WinRM hizmetini aktif ederken dikkat edilmesi gereken nokta, Windows Management Framework bir parçası olduğunu ve Windows Management Framework 2.0 ( Powershell version 2.0 üstü) ve daha yeni sürümlerinde bulunmaktadır. WinRM, varsayılan olarak Windows 7, Windows 8, Windows Server® 2008 R2, Windows Server 2012R2 ve Windows Server 2016 çalıştıran bilgisayarlara kurulu olarak gelmektedir. Varsayılan olarak tüm bu işletim sistemlerine yüklenmesine rağmen, WinRM yalnızca Windows Server 2012 ve üstü işletim sistemlerinde otomatik olarak etkinleştirilmiştir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : PowerShell ile WMI ve CIM Kullanimi, wmi nedir, cim nedir, cim nasil yapilir, powershell cim kullanimi, powershell wmi kullanimi, powershell kullanimi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir