1. Anasayfa
  2. Microsoft Office

PowerMap ile Verileri Haritalar Üzerinde Gösterin


1

PowerMap ile verileri haritalar üzerinde gösterin. Microsoft’un BI (Business Intelligence) araçlarından PowerMap ile verilerinizi Dünya Haritası üzerinde gösterebilirsiniz. Veri setinizde Ülke, Şehir, Posta Kodu, Adres gibi, lokasyon içeren herhangi bir bilgi var ise, bu işlem yalnızca saniyelerinizi alır.

Microsoft Ofis 2013 sürümü kullanıyorsanız, Microsoft’un sitesinden PowerMap eklentisini indirip yüklemeniz gerekli. Ancak 2016 Versiyonunda bu eklenti İnsert sekmesinde hazır bir biçimde gelmektedir. Tek yapmanız gereken, tablo içerisinde herhangi bir yerde iken, Insert sekmesindeki Tours Alanındaki 3D Map ikonuna tıklamak.


Resim-1 PowerMap Özelliği ile Verilerin Görselleştirilmiş Hali

Karşınıza gelen pencere, Microsoft Bing’in Harita Servis Sağlayıcısıdır.


Resim-2 PowerMap

Power Map, farklı harita temaları ve farklı veri gösterimlerini destekler.

Örnek olarak, illere göre satış verilerinin olduğu bir tabloyu harita üzerinde görselleştirmek istediğinizde, yukarıdaki adımları gerçekleştirdikten sonra Power Map’in Pivot Table benzeri, sürükle bırak özelliği ile verilerinizi harita üzerinde göstermektir. Location Alanı’na verinizdeki konum ile ilgili herhangi bir veriyi sürükleyip bırakmak ya da Add Field alanından eklemektir. Akabinde, eklemiş olduğunuz alanın ne tür bir veri olduğunu hemen yanındaki Select One seçeneğinden belirlemeniz gerekir. Bu alandan Enlem, Boylam, X-Y Koordinatları, Şehir, Ülke, Posta Kodu vb bilgilere göre lokasyon tanımlaması yapılabileceğini göreceksiniz. Veri tipinize göre ilgili alanı buradan seçmelisiniz.


Resim-3 PowerMap Konum Belirlemek

Servis sağlayıcı, saniyeler içerisinde konumlarınızı belirler. Akabinde, bu konumların hangi verilerini grafik olarak görmek isterseniz, Height alanına eklemelisiniz. Tutar alanını Height bölümüne bıraktığınız zaman Veriler Harita üzerinde yükselecektir. Oluşturmuş olduğunuz haritayı, Navigasyon tuşları ile yönlendirebileceğiniz gibi, CTRL tuşu ile birlikte Mouse’un topu yardımı ile yakınlaştırıp, uzaklaştırabilirsiniz. Ayrıca ALT tuşu ile Mousun’un Sol Click’ine basılı tutarak, Haritayı döndürebilirsiniz.


Resim-4 Power Map ile verileri grafiğe dönüştürmek

Verilerinizi harita üzerinde gösterdikten sonra, ilk olarak akla şu şekilde bir soru gelebilir. Bu haritanın değerlerini ya da illerini üzerinde görebiliyor muyum? Normal bir excel grafiğinde olduğu gibi, etiketleri grafikler üzerine ekleyemiyoruz ancak Haritanın biçimini değiştirerek illerin listelerini gösterebiliyoruz. Home Sekmesindeki Map alanından Map Labels iconuna bastığınızda, Haritada lokasyonların etiketlerini üzerine ekleyebiliyoruz.


Resim-5 Haritaya Etiket eklemek

Ayrıca Haritayı, küre gibi görmek yerine düz bir biçimde de görebilirsiniz. Map Labels iconunun yanında bulunan Flat Map iconu ile haritayı düz bir hale getirebilirsiniz.

Eğer Harita üzerinde bir analiz işlemi gerçekleştirmek isterseniz, bir ürünün tüketim miktarı, atfosmere salınan gaz miktarı ya da nüfus gibi yoğunlukla alakalı bir veri tipini, termal bir biçimde gösterebilirsiniz. Bunun için verinin grafik türünü Heat Map’e çevirmeniz yeterlidir.


Resim-6 Heat Map Görünümü


Resim-7

Eklemiş olduğunuz grafik ile ilgili tüm özellikler, Sağ taraftaki Layer Options bölümünde.

Eğer Eklemiş olduğunuz Sütun grafik’in uzunluğunu Height Alanından, genişliğiniz Thickness kısmından, saydamlığını da Opacity alanından isteğinize göre ayarlayabilir, Color bölümünden de grafiğin rengini değiştirebiliriz.

Kısacası, grafik düzenlemesi ile ilgili her şey bu kısımda.

Verinizde süre ile ilgili saat, tarih gibi, oluşturmuş olduğunuz grafiği animasyona da çevirip, sunumlarda zamana göre değişimi etkileyici bir biçimde gösterebilirsiniz. Zamansal değişkeninizi, Time alanına eklediğinizde, Default olarak 10 saniyelik bir animasyon halinde grafikleriniz görselleşir.

Resim-8 Animasyon Oluşturmak

Oluşturduğunuz Haritanın renk düzeninden farklı bir görünüm isterseniz, Scene alanından Themes iconuna tıklayıp Haritanıza farklı görünümler verebilirsiniz.

Resim-9 Power Map Farklı Harita Temalarından bir örnek

Microsoft’un geliştirmiş olduğu Power Map özelliği ile büyük verilerde animasyonlar, görselleştirme ve etkileyici sunumlar oluşturabilir, sayılar ve veriler arasında kaybolmadan her türlü soruya cevap alabilirisiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Kubilay Taştutar, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümünü bitirdikten sonra aynı Üniversitede Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği Bölümünü tamamladı. Akabinde, Mühendislik Tamamlama Sınavı ile Yalova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun oldu. Aynı zamanda, aynı üniversitede Bilgisayar Mühendisliği üzerine Yüksek Lisansı devam etmektedir. Marmara Üniversitesini bitirdikten sonra 2014 yılında Bilge Adam Kurumsalda Microsoft Office Biriminde Danışman olarak işe başladı. Bir yıl kadar Danışmanlık görevini devam ettirdikten sonra İş ve Veri Yönetimi Biriminde kıdemli danışman olarak çalışmalarına devam etmektedir. Uzmanlık alanı olan Microsoft Office Uygulamalarında Türkiye'nin önde gelen birçok firmasına eğitim ve danışmanlık hizmeti vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 19/04/2021

    Json formatında her 10 dakikada bir güncellenen veriyi Türkiye Haritasında görüntülemek istiyoruz. Json içindeki veride şube numarası – başarı oranı bilgileri bulunmaktadır. Bize bu konuda bedeli mukabilinde yardımcı olabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir