1. Anasayfa
  2. Microsoft Office

Power Query Nedir?


0

Power Query Nedir? Power Query, birçok farklı kaynaktan veri alıp bu veriler üzerinde düzenleme işlemi gerçekleştirmenizi sağlayan BI aracıdır. İlk olarak Şubat 2013’de Data Explorer adı ile piyasaya sürülmüştür, Temmuz 2013’de ise Power Query adını almıştır. Power Query, Microsoft Excel 2010 ve 2013 versiyonlarında bir eklenti olarak ücretsiz indirilip yüklenebilir. Excel 2016 versiyonunda ise Data (Veri) sekmesinde Get & Transform (Al ve Dönüştür) alanında gömülü olarak karşımıza çıkar. Bir de ayrıca Microsoft Power BI for Desktop uygulamasında bulunur.

Power Query, Bir dil (M Formül Dili) ve Grafiksel ara yüzü ile kullanıcının karşısına çıkar.

Resim-1

Birçok farklı kaynaktan aynı anda veri alabilen, aldığı bu verilerin işlenebilip anlamlı hale getirilmesini sağlayan, yapılan düzenleme adımlarını kaydeden ve yeni veri geldiği zaman tıpkı bir kayıt makrosu gibi, yapılan adımları tekrar gerçekleştirip, verilerin otomatik olarak düzenlemesini sağlar.

Düzenleme işlemleri sonucunda elde edilen veriler gerekirse Excel’e aktarılabilir, milyonlarca satırlık veriler üzerinde çalışılıyorsa, düzenlenen veri seti gerekirse Power Pivot’a aktarılabilir, gerekirse sadece veri ile bir bağlantı bile kurulabilir.

Power Query ile Neler Yapılabilir?

Power Query ile birçok farklı veri kaynağından veri alınabilir. SQL Server, DB2 ya da Oracle. Tüm bu veri tabanları kaynak olarak desteklenir. Ayrıca SSAS’lere bağlanıp veri çekilebilir. “.txt”, “.csv”,”.xlsx” “.xlm” uzantılı veri yapılarına bağlantı oluşturulabilir. Bir klasördeki tüm dosyaları bile aynı anda okuyabilirsiniz. Web’den, Sharepoint’den, SalesForce’dan hatta Facebook gibi uygulamalara bağlanıp, veri aktarımı gerçekleştirebilirsiniz. Azure Servislerine bağlanıp veri alabilirisiniz. Azure SQL, Azure HDInsight, Azure Blob Storage vb. Çok geniş alandaki veri tabanları, Power Query ile bağlanıp veri aktarımını destekler (Power BI için de geçerlidir).

Power Query ve Power BI’ın güncellemeleri ile bu veri kaynaklarının sayısı artmaktadır.

Excel Kullanıcıları için Power Query Kaynakları.

1. Veri Setleri


Resim-2

2. Veri Tabanları


Resim-3

3. Microsoft Azure Servisleri


Resim-4

4. Diğer Kaynaklar


Resim-5

Not: Ayrıca Henüz Excel Power Query’nin desteklemediği ancak Power BI’da desteklenen farklı kaynaklar da mevcuttur.


Resim-6

Power Query ile Veri Dönüştürme İşlemi

Power Query ile Tablo, Kayıt, Liste, Metin, Tarih, Sayı, vb veri tipleri üzerinde işlemler yapabileceğiniz özellik ve fonksiyonlar bulunur. Bu işlemleri iki farklı yolla gerçekleştirebilirsiniz.

1. Power Query Editörü (Grafik Arayüzü)

2. M Formül Dili ( Script Dili)

Tablolara Merge (Join Benzeri) ve Append (Union Benzeri) işlemi uygulayabilirsiniz. Metinsel verilerden metin fonksiyonları yardımı ile veri alımı ve düzenleme işlemiş gerçekleştirebilirsiniz. Matematiksel fonksiyonları kullanabilirsiniz. Tarih fonksiyonları ile tarihsel verilerin ilgili alanlarını alabilirsiniz (Gün, Hafta, Ay, Yıl vb.)

Power Query Editörü ile Hem Excel hem de Power BI’da birkaç tıklama ile veri dönüştürme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüleri Editörden ne gibi düzenlemeler gerçekleştirebileceğinizi listelemektedir.


Resim-7

M, Power Query ekranının arkasında çalışan bir formül dilidir. Yapılan her işlem M diline çevrilir. M, kullanabileceğiniz tüm fonksiyonları listeler. Power Query’yi de güçlü hale getiren aslında bu sorgu dilidir.

Aşağıdaki görüntüde bir Excel çalışma kitabından alınan verinin düzenleme işlemi sonucu oluşan M dilini görmektesiniz.


Resim-8

Verinin düzenleme işlemi devam ederken, ilgili sütunlardan bir takım fonksiyonları kullanarak verinin alınabilmesi için, dataya yeni sütun eklenmesi gerekebilir. Sütun eklenip işlem yapabileceğiniz sekme, Add Column sekmesidir.


Resim-9


Resim-10

Verinin Yüklenme Hedefi

Düzenleme işlemi tamamlandıktan sonra veriyi dilerseniz, Power Pivot’a aktarabilirsiniz. (Eğer milyonlarca satırlık veride ya da boyutu büyük verilerle çalışıyorsanız). Dilerseniz Excel Çalışma sayfasına yükleyebilirsiniz. Ya da veriyi herhangi bir yere yüklemek yerine sadece data ile bir bağlantı oluşturarak da kullanabilirsiniz.


Resim-11


Resim-12

Tüm bu işlemler sonucu oluşan anlamlı veriyi dilerseniz bu şekilde tutabilirsiniz, dilerseniz bir Pivot Table ile özet bir hale getirip üzerinden grafikler oluşturarak analiz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç

Power Query ile çalışma, günlük sorgulamalarınızı, düzenleme işlemlerinizi, veriyi işlerken karşılaştığınız problemleri ortadan kaldırarak sizlere iş yaşamınızda büyük zamanlar kazandırır. Düzenleme süresince yapılan adımları kaydettiği için de, veriyi anlamlı hale getirmek için sürekli aynı adımları tekrarlama durumunu ortadan kaldırır. Sorgunuzu tekrar çalıştırdığınız vakit, M Formül dili sayesinde düzenleme işlemleriniz Power Query’nin kendisi tarafından yapılır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 8
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Kubilay Taştutar, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümünü bitirdikten sonra aynı Üniversitede Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği Bölümünü tamamladı. Akabinde, Mühendislik Tamamlama Sınavı ile Yalova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun oldu. Aynı zamanda, aynı üniversitede Bilgisayar Mühendisliği üzerine Yüksek Lisansı devam etmektedir. Marmara Üniversitesini bitirdikten sonra 2014 yılında Bilge Adam Kurumsalda Microsoft Office Biriminde Danışman olarak işe başladı. Bir yıl kadar Danışmanlık görevini devam ettirdikten sonra İş ve Veri Yönetimi Biriminde kıdemli danışman olarak çalışmalarına devam etmektedir. Uzmanlık alanı olan Microsoft Office Uygulamalarında Türkiye'nin önde gelen birçok firmasına eğitim ve danışmanlık hizmeti vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir