0

Bir önceki yazımızda Azure Migrate hizmetini genel hatlarıyla aktarmaya çalıştım. Şimdi ise Azure Migrate hizmetinin nasıl çalıştığına biraz göz gezdirelim. Öncelikle preview olan bu hizmeti aktif hale getirmek için şu sayfa üzerinden gerekli formu doldurup tarafınıza onay gelmesini bekleyiniz.


Resim-1

Azure Migrate nasıl çalışır?

  • Portal içerisinde Azure Migrate bölümüne gelerek yeni bir projesi oluşturursunuz.
  • Azure Migrate, organizasyon içerisinde çalışan makineleriniz hakkında bilgi bulmak için Collector Appliance adı verilen On-Premises içerisine kurulan bir Virtual Appliance kullanır. Cihazı oluşturmak için kurulum dosyası olan Open Virtualization Appliance (.ova) formatında indirin ve kurum içinde bulunan vCenter sunucunuzda bir VM olarak içe aktarın.
  • vCenter sunucusunda en az Read-Only yetkilerine sahip bir hesap kullanarak VM’e bağlanın ve collector uygulamasını çalıştırın.
  • Collector Appliance, sanal sunucuların verilerini VMware PowerCLI cmdlet’lerini kullanarak toplar. Bu yapılan keşif agent ihtiyacı duymaz ve VMware Host makinelerine veya VM’lere hiçbir şey yüklememektedir. Toplanan veriler Core, RAM, diskler, disk boyutları ve network adapter gibi bilgilerini içerir. Ayrıca CPU’lar ve bellek kullanımı, disk IOPS ve ağ çıktısı (MBps) de dahil olmak üzere VM’ler için performans verileri toplar.
  • Toplanan bu veriler Azure Migrate projesine gönderilir. Azure Portal’ında görüntüleyebilirsiniz.
  • Değerlendirme noktasında, VM’leri gruplar halinde topluyorsunuz. Örneğin, aynı uygulamayı çalıştıran VM’leri gruplayabilirsiniz. VM’leri vCenter’da etiketleme veya Azure Portal’ı kullanarak gruplandırabilirsiniz.
  • Bir grup için bir değerlendirme yapınız. Değerlendirme tamamlandıktan sonra, Portal’de görüntüleyebilir veya Excel formatında indirebilirsiniz


Değerlendirmeler nasıl hesaplanır?

Bir değerlendirme yapılırken, Azure Migrate bir makinenin IaaS platformuna uygunluk analiziyle başlar devamında bunu performansa dayalı boyutlandırma ve son olarak aylık tahmini maliyetini izler. Yapılan analizde bir workload, bir önceki aşamayı geçerse yalnızca daha sonraki bir aşamaya geçer. Örneğin, bir makine Azure uygunluk kontrolünü geçemezse, Azure Migrate için uygunsuz olarak işaretlenir ve boyutlandırma / maliyet tahmini yapılmaz.

Azure uygunluk analizi

Taşıma yapmak istediğiniz VM’ler Azure gereksinimlerini ve sınırlamalarını karşılamalıdır. Örneğin, kurum içi bir VM disk 4 TB’dan fazla ise, Azure’de barındırılamaz. Uygunluk için gerekli olan kontroller tabloda özetlenmiştir.

Setting

Description

Compute: Boot typeTaşınacak olan işletim sisteminin boot tipi UEFI değil, BIOS olmalıdır.
Compute: CoresSunucuların core sayısı, bir Azure VM için desteklenen maksimum core sayısına (32) eşit olmalıdır (veya daha azdır). Performans geçmişi mevcutsa, Azure Migrate, karşılaştırma için kullanılan core tüketimini değerlendirir. Değerlendirme özelliklerinde bir konfor faktörü spesifikse, kullanılan çekirdek sayısı konfor faktörü ile çarpılır.
Compute: MemorySunucuların bellek boyutu Azure tarafında desteklenen (448 GB ) için verilen maksimum bellek miktarına eşit olmalıdır (veya daha az olmalıdır).Performans geçmişi mevcutsa, Azure Migrate, karşılaştırma için kullanılan belleği değerlendirir.
Compute – OS

Desteklenen işletim sistemleri aşağıdaki gibidir.

Storage disk sizeAzure VM’lerin tek disk boyutu maksimum 4 TB (4096 GB) olmalıdır. Sunucuya bağlı disk sayısı OS diski de dahil olmak üzere 65 veya daha az olmalıdır.
Storage disk IOPS/throughputSunucu tiplerine göre disk başı için belirli sınırlamalar getirir ( IOPS gibi. ) Azure Migrate, sadece Managed Disk yapısını desteklemektedir.
NetworkingTaşınacak sunucuya bağlı en fazla 32 veya daha az NIC’ye sahip olmalıdır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : azure migrate nasil yapilir, azure migrate nedir, azure migrate ayarlari, azure migrate aciklamali, Azure Migrate, comfort factor, Neden Azure Migrate, azure Scale Up, azure Scale Down, azure Scale Out, azure, microsoft, microsoft IAAS, azure Performance history

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir