1

SCOM 2007 R2’nin Audit Collection Server özelliğine serinin ikinci makalesi ile devam ediyoruz. Serinin ilk makalesini okumanızı şiddetle öneririm. Çünkü bundan sonra yapacağımız tüm kurulum ve konfigürasyon işlemleri bu ilk makale üzerine inşa edilmektedir. Ayrıca ilk makaledeki kavramlar ve tanımlar bilinmez ise Audit Collection özelliği çok iyi anlaşılmayacaktır. Serinin ilk makalesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.mshowto.org/operations-manager-scom-2007-r2-audit-collection-server-acs-nedir-nasil-kurulur-nasil-yapilandirilir-bolum-1.html

SCOM 2007 R2 Audit Collection Server ilk makalede belirttiğim üzere bir Management Server üzerine kurulmak zorundadır. İstenirse RMS sunucu üzerine de kurulabilir. Ancak bu çok fazla önerilen bir tasarım değildir. Özellikle çok fazla sunucuda audit özelliği aktif hale getirilecek ise sunucuya fazladan iş yükü bindirir. Bir önemli konu ise veritabanı boyutunun ve sunucusunun ayarlanmasıdır. Makalenin ilerleyen bölümünde OperationsManagerAC veritabanı oluştururken SQL Sunucuda uygun alanın nasıl belirleneceği kapasite planlamasının nasıl yapılacağı detaylandırılacaktır.

Not: Makalenin ilerleyen bölümlerinde System Center Operations Manager; SCOM kısaltması ile Audit Collection Server; ACS kısaltması ile adlandırılacaktır.

Artık ACS Server kurulumuna başlayabiliriz. SCOM 2007 R2 DVD’sini optik sürücünüze yerleştirin. Install bölümünde yer alan “Install Audit Collection Server” yazısına tıklayınız.


Resim-1

ACS Collector kurulum sihirbazı karşınıza çıkacak ve sizi kurulum sonuna kadar yönlendirecektir. Açılan hoş geldiniz (Welcome to Audit Collection Services Collector Setup Wizard) ekranında “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-2

License Agreement bölümünde “I accept the aggrement” radio butonunu işaretleyiniz ve “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-3

Database Installation Options bölümünde SCOM 2007 R2’nin audit için kullanacağı bir veritabanının oluşturulması ya da daha önceden var olan bir veritabanının kullanılması işlemi yapılır. Bu makalede olduğu gibi sizde ilk defa SCOM 2007 R2 ACS kullanacaksanız ilk seçenek olan “Create a new database” seçilir. Böylelikle “OperationsManagerAC” adında bir veritabanının oluşması sağlanır. Seçiminizi yaptıktan sonra “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-4

Data source bölümünde oluşacak sunucu ile oluşacak bağlatı ismi girilir. OpsMgrAC bağlantı ismi açıklayıcı bir isim bu sebepten dolayı bende varsayılan isimde bırakıyorum. Bu bölümde de “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-5

Database bölümünde Audit Collection Server’ın kullanacağı veritabanının hangi SQL sunucuya kurulacağı belirlenir. SQL Server ACS sucunu ile aynı makine üzerinde çalışıyorsa “Database Server running locally” seçilir. Bu makaleyi yazarken oluşturmuş olduğum yapıda SQL sucunu başka bir Server üzerinde çalıştığı için “Remote database Server” seçeneğini işaretliyor ve SQL Server’ın bulunduğu uzak sunucunun ismini giriyorum. Database name olarak ta önerilen OperationsManagerAC ismini bırakıp “Next” tuşu ile ilerliyorum.


Resim-6

Database Authentication bölümünde veritabanı ile kurulacak kimlik doğrulama tipi belirlenir. “Windows authentication” radio butonunu seçiniz ve “Next” tuşu ilerleyiniz.


Resim-7

Database Creation Options bölümünde oluşacak olan OperationsManagerAC veritabanının saklanacağı lokasyon belirlenir. SQL Server üzerinden açılan bir veritabanı mdf ve ldf uzantılı iki adet dosyası oluşur. Bunlardan biri database dosyası bir diğeri de log dosyasıdır. İşte bu bölümde bu dosyaların nerede saklanacağını belirlemeniz gerekmektedir. Ben SQL Server’ın varsayılan klasöründe saklamak istediğim için ilk seçenek ile devam edeceğim. Ancak isterseniz ikinci seçeneği işaretleyerek te farklı bir lokasyon seçebilirsiniz.


Resim-8

Event Retention Schedule bölümünde veritabanının hangi saatte bakım yapılacağını belirleyebilirsiniz. Ayrıca gerçekleşen bir olayın veritabanında kaç gün süreyle saklanacağı da belirlenir. Bu bölümde önemli olan gün sayısının ayarlanmasıdır. Çünkü çok uzun bir gün girerseniz veritabanınızda bir o kadar büyük boyutta olacaktır.


Resim-9

ACS Stored Timestamp Format bölümünde saklanan verinin formatını belirleyebilirsiniz. “Local” radio butonunu seçiniz ve “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-10

Summary bölümünde ACS kurulum sihirbazı ile yapmış olduğunuz tüm özelleştirmeleri görebileceksiniz. Eğer bir değişiklik yapacaksanız “Back” tuşuna basarak gerekli değişikliği yapabilirsiniz. Herhangi bir değişiklik yapmayacaksanız “Next” tuşu ile ilerleyiniz.


Resim-11

Kurulum işlemi Resim-12’de görüldüğü üzere bir süre devam edecek sonrasında tamamlanacaktır.


Resim-12

SQL Server Login ekranında Windows authentication’ı seçtiğimiz için herhangi bir değişiklik yapmadan “OK” butonuna basarak kurulum işleminin bitmesini beleyiniz.


Resim-13

ACS ‘nin başarıyla kurulduğunu Resim-14’de görebilirsiniz.


Resim-14

ACS kurulumu başarıyla tamamlandığına göre artık ortamda denetim bilgilerini almak istediğimiz sunucuların Audit Policy’lerini yapılandırabiliriz. Bu bölümde önemli olan hangi sunucularda hangi denetim ayarlamalarını açacağınızdır. Bir kaç Audit Policy bu makale içerisinde sizlere anlatacağım ancak makalenin içeriğini bozmasın diye tüm audit policy’lere değinmeyeceğim. Daha fazla bilgi almak isteyenleriniz aşağıda yer alan linki okuyarak bu konu hakkında detaylı fikir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd277403.aspx

Bu konuyla ilgili sorularınızı linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir