0

On-Prem Active Directory (Lokal AD) Mimarisinin Azure’a Genişletilmesi ve Hybrid Yapı – On-Premise Active Directory’nin Sync için Hazırlanması – Bölüm 3. Directory’ler arası senkronizasyon işlemi, senkronizasyon başlamadan önce iyi planlama yapılmasını gerektiriyor. Çünkü düzgün şekilde konfigüre edilmediği zaman Map’leme işlemleri hata çıkmasına sebep oluyor. Bu sebeple kurulum ve konfigürasyona başlamadan göz önünde bulundurulması gereken maddeler aşağıdaki gibidir. Bu maddeler aynı zamanda kurulum için gerekli olan gereksinimleri de içermektedir.


Resim-1

Bu konunun ilk iki bölümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

On-Prem Active Directory (Lokal AD) Mimarisinin Azure’a Genişletilmesi ve Hybrid Yapı – Azure AD Connect ile Directory Senkronizasyonu – Bölüm 2

On-Prem Active Directory (Lokal AD) Mimarisinin Azure’a Genişletilmesi ve Hybrid Yapı – Bölüm 1

Domain Gereksinimleri:

Azure AD Connect ile çalışmak için Domain Functional seviyesi 2003 ve üzeri olmalıdır.

Password Write-Back özelliğini kullanmak için Domain Controller’lar Minimum 2008 ve son Service Pack’leri yüklü olmalıdır.

Azure AD Connect Bilgisayar Gereksinimleri

AD Connect’i çalıştıracak makine Windows Server 2008 ve sonrası işletim sistemine sahip olmalıdır. (Son Hotfix ve Update’leri de yüklenmiş olmalıdır.)

Express Settings için kurulum yapılacak makine Domain üyesi bir makine ya da Domain Controller olmalıdır. Custom Settings ile kurulumda ise Workgroup makinesi de olabilir.

Eğer Azure AD Connect ADFS ile kullanılacaksa ADFS ve Web Application Proxy olacak sunucular Windows Server 2012 R2 ve üzeri olmalıdır.

Azure AD Connect minimum Microsoft .NET Framework 4.5.1 ve minimum Windows Powershell 3.0’a ihtiyaç duyar. ADFS ve Web Application Proxy kurulumunda rollerin kurulacağı makineler üzerinde Windows Remote Management etkinleştirilmelidir.

Donanım Gereksinimleri

50000’den fazla objenin senkronizasyonu söz konusu ise Ram miktarı 4GB’dan 16GB’a yükseltilmelidir. Eğer Azure AD Connect Azure üzerinde bir sanal makine üzerine yüklenmişse, gereklilik durumunda Virtual Machine Scale-up yapılabilir olmalıdır.

Obje sayısına bağlı olarak atanması gereken donanım kaynakları aşağıdaki gibidir.

Number of objects in
AD DS
Central processing
unit (CPU)
Memory Hard disk size
Fewer than 10,000 1.6 gigahertz (GHz)4 GB70 GB
10,000–50,000 1.6 GHz4 GB70 GB
50,000–100,000 1.6 GHz16 GB100 GB
100,000–300,000 1.6 GHz32 GB300 GB
300,000–600,000 1.6 GHz32 GB450 GB
More than 600,000 1.6 GHz32 GB500 GB

Yönetici Accountlar ve Yetkilendirme

Azure AD tarafında Global Admin yetkisine sahip bir hesap olmalıdır. Bu hesap On-Premise üzerindeki ADDS ile entegre edilecek Directory üzerinde oluşturulmalıdır.

On-Premise hesap ise Enterprise Administrator rolüne sahip olmalıdır. Bu Account AD DS içerisinde Synchronization kullanıcı hesabı oluşturur ve senkronizasyon işlemi sırasında gerekli olan okuma ve yazma yetkilerini verir.

Azure AD Connect için Custom Settings Wizard’ı kullanılırsa ve önceden oluşturulmuş senkronizasyon hesabı gerekli izinlere sahip olduğu sürece On-Premise hesabın Enterprsie Admin grubuna üye olmasına gerek yoktur.

Azure AD Connect Global Administrator yetkisindeki hesabı kullanarak Directory entegrasyonunu aktifleştirir ve sonradan kullanılacak olan Azure AD service hesabını oluşturur. Bu hesap “Sync_” prefix’ine sahiptir ve devamında Azure AD Connect’i barındıran Server’ın ismini taşır. Bu hesap kullanıcı hesaplarının oluşturulmasından ve Update edilmesinden sorumludur.

Directory Sync işlemi, Sync edilen Forest’ın root Domain’ine ait USERS Container’ı içerisinde AAD_id isimli bir kullanıcı hesabı oluşturur. Bu hesap Azure AD Connect kurulumu olan yerde Microsoft Azure AD Sync olarak çalışan Synchronization engine için kullanılır. AAD_id hesabı random olarak oluşturulmuş ve expire olmayacak şekilde ayarlanmış bir parolaya sahiptir. Directory Synchronization işlemi başladığı zaman service hesabı kullanılarak içerik On-Premise AD üzerinden okunup Azure AD’ye ait Database’e yazılır.

Gerekli Network Portları

Azure AD ile senkronizasyon SSL üzerinden olur. Bu senkronizasyon Outbound olarak yapılır. On-Premise içerisinde kullanılan port standart AD portudur.

Service Protocol Port
LDAP TCP/User Datagram
Protocol (UDP)
389
Kerberos TCP/UDP88
DNS TCP/UDP53
Kerberos change password TCP/UDP464
Remote procedure call (RPC) TCP135
RPC randomly allocated high TCP ports TCP1024–65535
49152–65535
Server Message Block (SMB) TCP445
SSLTCP443
SQLTCP1433

Sertifika Gereksinimleri

Bütün ADFS Server’lar aynı HTTPS sertifikayı kullanmak zorundadır. SSL sertifika Thumbprint’ini içeren ADFS konfigürasyonu WID (Windows Internal Database) yada SQL Server Database yoluyla ADFS Server Farm’ının tüm üyelerine Replike edilir.

Burada ki önemli nokta Public bir CA üzerinden alınmış bir sertifikaya ihtiyaç vardır.

Azure AD Connect Kurulum Sırasında Yüklenen Bileşenler

  • Microsoft SQL Server 2012 Command Line Utilities
  • Microsoft SQL Server 2012 Native Client
  • Microsoft SQL Server 2012 Express LocalDB
  • Azure Active Directory Module for Windows PowerShell
  • Microsoft Online Services Sign-In Assistant for IT Professionals
  • Microsoft Visual C++ 2013 Redistributable Package

 

UPN Gereksinimleri

Kullanıcı hesapları SSO ya da Same Sign-on gibi teknolojilerde kullanmak için Azure AD’ye Sync edildiklerinde UPN’lerin On-Premise AD ve Azure AD ile eşleşmesi gerekir.

Bu sebeple On-Premise üzerinde kullanılan UPN Suffix’in Azure AD’ye custom Domain olarak eklenmesi gerekir. Böylece Suffix’ler aynı olur ve iki Directory’deki kullanıcılar Map’lenebilir.

Eğer On-Premise üzerindeki Suffix Route edilebilir değilse (zeki.local) bunun değiştirilip Azure AD’ye eklenen Suffix ile Map edilebilir duruma getirilmesi gerekir.

AD DS Temizliği

AD Connect ile senkronizasyon işlemi yapmadan önce AD DS kontrol edilmelidir.

Hatalı UPN’ler ve hatalı karakter içeren Attribute’lar düzenlenmelidir.

AD Schema Extension’ları ve Custom Attribute’lar tanımlanmalıdır.

Kullanılan Network portları ve Azure’a ait DNS kayıtları kayıt edilmelidir.

Active Directory Attribute gereksinimlerine ait tablo aşağıdaki gibidir.

Attribute Characters Requirements Invalid characters
proxyAddress 256Must be unique) ( ; > < ] [ \
sAMAccountName 20! # $ % ^ & { } \ { ` ~ ” / [ ] : @ < > + = ;
? *
givenName 64? @ \ +
surname 64? @ \ +
displayName 256? @ \ +
mail 256Must be unique[ ! # $ % & * + / = ? ^ ` { } ]
mailNickname 64” \ [ ] : > < ;
userPrincipalName 64/256Must be unique in the
Forest
@ character must
exist
Must not include a
space, end in a space,
a period, &, or @
Must be Internet
routable
} { # ‗ $ % ~ * + ) ( > < ! / \ = ? `

Duplicate olan ProxyAddress ve UserPrincipalName Attribute’ları silinmelidir.

Boş olan UPN Attribute’ları doğru olan ile değiştirilmelidir.

GivenName, Surname, sAMAccountName, displayName, mail, proxyAddresses, mailNickname, userPrincipalName gibi Attribute’lardaki hatalı karakterler silinmelidir.

Eğer Azure AD SSO ile kullanılacak şekilde planlanmışsa UPN’lerin kesinlikle gereksinimleri karşılaması gerekir.

IDFix

IDFix AD DS üzerindeki Major Sync hatalarını tanımlamayı sağlar. Yaygın oluşan hata olan Dublicate UPN ve ProxyAddress hatalarını da belirler.

Kullanımı oldukça basittir. Yapılması gereken kontrol edilecek OU’nun seçilmesi dir. IDFix’in çalışmasının ardından belirlenen hatalar Tool’un üzerinden düzenlenebilir.

ADModify.NET

Attribute değişiklikleri çoklu obje üzerinde yapılacak ise ADModifty.Net tercih edilmelidir. Batch mode tercih edilerek Attribute’lar OU ya da Domain bazında toplu olarak editlenir.

Kısaca gereksinimler ve göz önünde bulundurulması gerekenler bu şekilde.

Bir sonraki makalede kurulum ve konfigürasyon ile devam edeceğim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 

TAGs : Azure, Microsoft, Azure Active Directory, on prem datacenter in Azure a genisletilmesi, datacenter i Azure koyma, on prem AD yi Azure genisletme, local Active Directory Azure a genisletme, yerel ad Azure a koyma, Sync Azure AD to a local AD Server, Sync local ad to Azure ad, Azure ad Connect kullanimi, Azure datacenter genisletmesi, Integrating Your On-Premises Active Directory with Azure Active Directory, Active Directory – Azure On-Premises local AD, datancenter i Azure a koyma, datacenter i Azure a buyutme, Azure nasil kullanilir, Active Directory yi Azure koyma, Active Directory yi Azure dan kullandirma, Active Directory Azure da calistirma, Azure Active Directory nedir, yerel Active Directory nedir, yerel bir Active Directory, Active Directory nedir ne ise yarar, Azure Active Directory kurulumu, Azure ad uygulamasi, Active Directory kullanimi, Active Directory yonetimi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumludur. Süleyman Demirel Üni. Bilgisayar Programcılığı Bölümünü bitirmiştir. Yaklaşık olarak 12 yıldır Bilgi Teknolojileri sektörünün içerisinde hizmet vermekte olup farklı firmalarda Sistem Yöneticisi, Eğitmen gibi görevlerde bulunmuştur. Ardından sektörün önde gelen entegratör firmalarında Danışman olarak çalışmış ve şuan da Netaş’da Kurumsal Sistemler Danışmanı olarak çalışmaktadır. Son yıllarda özellikle System Center ürünleri, Microsoft Cloud Çözümleri ile ilgilenmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir