1. Anasayfa
  2. OMS

OMS’e Giriş


0

Microsoft Operations Management Suite (OMS) makale serisinin en keyif aldığım bölümüne geldik, Dashboard’lara J On-Prem ürünlerde birçok müşterimize Dashboard’lar için uzun zamanlar harcadığımızı bir Dashboard oluşturmak için zahmetli uğraşlar gösterdiğimizi bilirim. Eminim sizlerde yönettiğiniz bir ürünün bilgilerini Dashboard’lar ile bir ekrana yansıtmak istemişsinizdir ve sonra yukarıda bahsettiğim zorluklardan dolayı bırakmışsınızdır. Birde Dashboard oluşturmayı Microsoft OMS’te görelim bakalım neler değişmiş J

Makaleye devam ederken hemen size en kısa hali ile Dashboard’ları (Türkçesi gösterge paneli olarak çevriliyor) açıklamak istiyorum, bir ve birden çok verinin anlamlı gösterimidir, genellikle bu gösterimler bir panel üzerine eklenir ve grafiklerle, tasarımlarla görselleştirilir. Dashboard’lardaki amaç o ekrana baktığında durumu kolaylıkla görebilmesidir. Örneğin tehdit altındaki bilgisayarlar veya güncellemesi eksik sistemler gibi.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) Dashboard’ları aslında ilk login olduğumuz andan başlayarak birçok yerde bizlere sunuluyor. Bence Microsoft OMS’in bu kadar başarılı olması ve sevilmesinin en büyük nedeni bu görselliği sağlayan Dashboard’lar. Şimdi isterseniz Microsoft OMS tarafındaki Dashboard’lara bakalım. Ana ekranda yer alan çözümlere ait ilgili Tile üzerindeki Dashboard’lar dışında bizde Microsoft OMS üzerinde Dashboard’lar ayarlamak için “My Dashboard” Tile’na tıklamanız gerekmektedir.


Resim-1

Mevcut Dashboard’ları artık yönetebilir veya yenilerini oluşturabilirsiniz, birazdan yeni bir Dashboard oluşturacağız.


Resim-2

“My Dashboard” Tile içerisine girdiğimizde üst sol tarafta “Customize” butonuna tıklayarak yeni bir Dashboard oluşturabilir ya da Dashboard’larda değişiklik yapabilirsiniz.


Resim-3

“Customize” tıkladığınızda ekranın sağ tarafında yeni bir ekran açılmakta buradan yeni bir Dashboard ekleyebilirsiniz veya bir Dashboard’ı editleyebilirsiniz. Find ile arama yapabilirsiniz ya da ilgili çözüm içerisindeki verilerden birini ekleyerek Dashboard yapabilirsiniz


Resim-4

Ben kritik veya güvenlik güncellemeleri eksik tüm bilgisayarları gösteren bir Dashboard yapmak istiyorum bunun için System Update Management seçtim ve onun sunmuş olduğu nesneyi + ikonu ile ekliyorum.


Resim-5

Dashboard anında çalışıyor ve sonuçları gösteriyor, ben Tile görüntüsü olarak 123 görselini seçtim ve hemen 23 sayısı geliyor bu bize eksik güncellemelerin sayısını veriyor. Tile Visualization bölümünde sayı, grafikler bulunuyor sizler Dashboard’ınızda hangi görüntüye ihtiyaç duyuyorsanız onu seçebilirsiniz.


Resim-6

Grafiksel bir görsel seçtiğimde Dashboard hemen o görüntüyü almakta.


Resim-7

Sayısal bir görsel seçtiğimde aşağıda gördüğünüz Threshold ayarlaması da çıkıyor. Threshold değerleri sınırlama olarak kullanılır. Örneğin değer olarak 100 giriyorum yani 100 den fazla ya da az diye sınırlama yapıp bu sınırlama sonucunu Dashboard’a görsel olarak alabilirsiniz.


Resim-8

Değeri 10 yapıyorum ve 23 tane eksik güncelleme olduğu için hemen Dashboard kırmızı renk alıyor.


Resim-9

Bir sonraki Microsoft OMS makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir