1. Anasayfa
  2. Microsoft Office

Office 2013 İlk Bakış – Nasıl Kurulur


2

Office 2013 ile yazılan bir Office 2013 makalesi…

Ve Office 2013 Preview bugün itibari ile karşımızda. Office 15, Office 2013 olarak raflarda yerini alacak. Office 2013, Microsoft CEO’su Steve Ballmer tarafından San Francisco Venue’de tanıtıldı. Ürünün Windows 8 ile beraber gelen “Metro Style” yapısına uygunluğu hem logosu hem de uygulama grafikleri ile hemen göze çarpıyor.  Ürüne ilişkin yaptığımız ilk inceleme görüntülerini ve yorumlarımızı bu yazıda bulabilirsiniz.

Office 2013’ü download etmek için bu linki kullanabilirsiniz: http://www.microsoft.com/office/preview/en


Resim-1

Yazıya başlarken Metro Style görünümün yanında beni ilk etkileyen unsur yazı yazarken imleçteki akıcılık efekti oldu. Ardından Outlook 2013 yapısında entegre yeni mail görünümü, Word içerisinde eklenen resimlere ilişkin detaylar hepsi bir anda uygulamaya olan hayranlığı artırıyor.

Office 2013’in özellikle Office 365’e oldukça entegre çalışacağını söyleyebiliriz. Alt yapıda ana platform olarak Windows 8 oldukça iyi bir altyapı oluşturuyor. Ayrıca Office 2013 mobil cihazlara ve özellikle tablet platformuna da çok daha detaylı destek verecek nitelikte tasarlanmış.

Word 2013, Excel 2013, PowerPoint 2013, Outlook 2013 ve OneNote 2013 uygulamalarında ciddi değişiklikler göze çarpıyor.

Microsoft Office 365 entegrasyonu ile Cloud (Bulut) Mimarisine yönelik son derece önemli destekler sunan Office 2013 yapısı depolama birimi anlamında SkyDrive ile daha da entegre çalışıyor. Böylelikle ister son kullanıcı ister kurumsal kullanıcılar olsun, her doküman internetin eriştiği her noktdan erişilebilir halde oluyor. Office 2013’ün Microsoft Surface’e yönelik destekler sunacağını da söylemeden geçmemek gerekli.

Microsoft, Office 2013 ile Office 365 desteğinin yanısıra son kullanıcılara yönelik 20 GB entegre SkyDrive alanı ve 60 dk. Skype konuşma desteği vereceğini açıkladı. Ayrıca ARM destekli Windows 8 tabletlerde de Office 2013’ün Home and Student versiyonu entegre gelecek gözüküyor.

Office 2013’ün kurulum adımlarına ve uygulamalarda gelen detaylara kısaca değinmek gerekirse, kuruluma ilk başlarken işletim sisteminizde Office 2010 uygulaması mevcutsa aşağıdaki gibi bir upgrade senaryosu izleyebilirsiniz. Eğer işletim sisteminizde herhangi bir Office sürümü mevcut değilse doğrudan kurulum adımlarına kolaylıkla devam edebilirsiniz.


Resim-2

Alışıldığı üzere lisans anlaşmasını onaylayarak devam edilmesi gerekmekte ve bir sonraki adımda upgrade senaryonu ile karşılaşıyoruz.


Resim-3

Upgrade seçeneği ile ilerledikten sonra en sağlıklı yapılandırma için “Remove all previous versions” seçeneği ile devam edilmesini öneririm. İstenildiği takdirde “Keep all previous versions” seçeneği ile eski Office sürümü de halen işletim sistemi içerisinde kullanılabilir durumda olabilir.


Resim-4

Bu şekilde upgrade senaryosu ile ilerlendiğinde ya da temiz kurulum senaryosu seçildiğinde kurulum aşağıdaki gibi devam edecektir.


Resim-5

Kurulumun bitişi ile beraber Office 2013 sizi Online kaynaklara yönlendirecektir. Bu kaynaklara hızlıca göz atmakta fayda var.


Resim-6

Office 2013’ün simgelerinde değişik hemen göze çarpıyor. Windows 8 mimarisinde Office 2013’ün oldukça hızlı ve stabil çalıştığını şimdiden söyleyebilirim.


Resim-7

Kurulumun tamamlanmasıyla işletim sisteminizi yeniden başlatmanız gerekecektir.


Resim-8

Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra herhangi bir Office uygulamasını açmak istediğinizde aşağıdaki ekran görüntüsü sizi karşılayacak ve Office 2013’ün kullanımına yönelik temel ayarları yapabileceğiniz sihirbaza yönlendirecektir.


Resim-9

Office 2013 altyapısına Live ID’niz ile oturum açtığınızda SkyDrive gibi bir çok uygulamadan yerleşik yararlanma şansına sahip olacaksınız. Eğer kullandığınız Live ID’nize bağlı çalışan bir Office 365 hesabınız varsa doğrudan belgelerinizi bu altyapıya kaydetme şansınız olacak.


Resim-10

Aşağıdaki adımda Office 2013 uygulamasına kişisel ya da organizasyonel kullanım imkânlarından hangisi ile oturum açmak istediğinizi belirlemelisiniz.


Resim-11

Office 2013 Preview ile Office uygulamalarına yönelik farklı temalar sunuyor. Siz de istediğiniz temayı seçerek Office 2013 uygulamalarınızın arayüzünü kişiselleştirebilirisiniz.


Resim-12

Hemen başlangıçta SkyDrive ile entegrasyon imkânı anlatılırken, belgelerinizi bu bulut depolama alanına koyarak heryerden ulaşılabilir hale getirebilirsiniz.


Resim-13

Aşağıda gördüğünüz gibi Take a look seçeneği ile Office 2013’ün karşılama ekranlarına göz atabilirsiniz.


Resim-14

You’re good to go J


Resim-15

Bilgilendirmeye başlangıç ekranı aşağıdaki gibi, yine SkyDrive entegrasyonu ve Cloud desteğinden söz ediliyor.


Resim-16

Live ID’niz ile oturum açtığınızda Office 2013 size bulut bilişimin avantajlarını sunmaya başlıyor. Sanırım Office 365 kullandığım için bu deneyimi yaşayan şanslı kullanıcılardan biriyim.


Resim-17

Bulut teknolojileri ile verilerinize her yerden erişim mümkün.


Resim-18

Artık Office 2013’ü kullanmaya hazırsınız.


Resim-19

Word 2013’te Online Template desteği uygulamayı açar açmaz bizi karşılıyor. İstediğimiz şablon ile artık belgelerimizi hazırlayabiliriz.


Resim-20

Uygulamaların açılış arayüzleri aşağıdaki ekran görüntüsünde incelenebileceği gibi.


Resim-21

Outlook 2013 uygulaması oldukça sade ve kullanışlı bir arayüz ile geliyor. Yazının başında da bahsettiğim gibi yeni mail görünümü ana Outlook penceresine entegre edilmiş istenirse dışarıya da alınabiliyor.


Resim-22

Oturum açtığınız Live ID’nize ilişkin detayları ekranın sağ üst bölmesindeki kişi simgesine tıklayarak Account arayüzünde inceleyebilirsiniz.


Resim-23

Word 2013’ün temel görünümü aşağıdaki gibi. Resimlerin yanında ve üzerinde çıkan simgelerle istediğimiz biçimlendirmeyi hızlıca uygulayabiliyoruz.


Resim-24

Word 2013’te de resimlere istediğimiz efektleri hızlıca verebiliyor, resimler üzerinde düzenlemeler yapabiliyoruz.


Resim-25

Online Pictures ve Online Video özellikleri yine ön planda olan özellikler. Online kütüphanelerden ve Bing’ten istediğiniz görsellere hızlıca erişebilir, profesyonel dokümanlar oluşturabilirsiniz.


Resim-26

Office 2013 içerisinde belgeler üzerinde çalışmayı bitirdiğinizde verilerinizi kaydetmek için Office 365 SharePoint yapısı, SkyDrive ya da bilgisayarınızın sabit diskini seçebilirsiniz.


Resim-27

Office 2013 uygulamaları Windows 8 başlat menüsünde aşağıdaki gibi görülmekte.


Resim-28

Excel 2013 şablonları ise aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi.


Resim-29

Excel 2013 yapısında grafiklerdeki görsellik ve renk seçimleri çok başarılı.


Resim-30

“Recommended Charts” ve “Power View” seçenekleri Excel 2013 içerisinde göze çarpan seçenekler.


Resim-31

PowerView ile beraber SQL 2012 yapısında da kullanabildiğimiz ve adını Cresent şeklinde duyduğumuz platformu kullanma şansına sahibiz. Power View Silverlight destekli ve oldukça görsel bir raporlama aracı. Power View ile etkileyici yönetici raporları hazırlayabilirsiniz. Excel 2013’te en gözde özelliklerden biri olacağını şimdiden rahatça söylemek mümkün.


Resim-32

PowerPoint 2013 uygulamasına giriş arayüzü ise aşağıdaki gibi.


Resim-33

PowerPoint 2013 ile görselliği oldukça ön planda ve kolayca düzenlenebilir sunular oluşturabilirsiniz.


Resim-34

OneNote 2013 yapısı da bir çok yeni özellik ve kullanım kolaylığı ile beraber geliyor.


Resim-35

Özetle Office 2013 tam sürümü ile yine kullanıcılara ve firmalara hızlıca penetrasyon sağlayan ve kullanım alışkanlıklarını değiştiren bir sürüm olarak karşımızda.

Office 2013 ile ilgili ek teknik bilgi için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee624351(v=office.15)

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee681792(v=office.15)

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlk ve orta öğrenimini Antalya’da tamamlayan Ahmet TOPRAKÇI, üniversite eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde devam etmiştir. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret ve İşletme bölümlerini tamamlamıştır.İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında iki yıl süre ile Sistem Yöneticiliği görevini yerine getirmiştir. Akabinde 2007 - 2012 yılları arasında BilgeAdam Bilgi Teknolojileri Akademisinde Eğitmen, Kurumsal Danışman ve Eğitim Müdürü olarak görev yapmıştır. 2012 itibariyle Türkiye’nin Bulut Bilişim odaklı ilk şirketi PeakUp Bilişim Danışmanlık’ı kuran ve PeakUp bünyesinde Teknoloji Direktörlüğü görevini sürdürmekte olan Ahmet TOPRAKÇI, Microsoft, Cisco, HP, Vmware gibi üreticilere ait ürünlere ilişkin 5000 saatin üzerinde eğitim ve seminer vermiştir. İstanbul Teknik Üniversite’sinde Bilişim Teknolojileri eğitimleri vermeye devam etmektedir.Windows 7 İşletim Sistemi ve Yönetimi, Sanallaştırma Sistemleri ve HP ProLiant Sunucu Sistemleri isminde 3 adet kitabın yazarıdır. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen teknoloji portallarında yazar ve editör görevlerini eş zamanlı olarak sürdürmektedir. Çeşitli üniversitelerin farklı isimlerdeki bilişim teknolojileri bölümlerinin, eğitim müfredatlarının hazırlanmasında danışmanlık görevi yapmış olan Ahmet TOPRAKÇI, çeşitli üniversitelerin Bilim ve Teknoloji Danışma Kurulu üyesidir. Aynı zamanda üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezlerine yönelik bilişim eğitimlerinin müfredatlarını hazırlamıştır. Türkiye Bilişim Vakfı ve IEEE üyesidir.Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified System Engineer(MCSE), Microsoft Certified System Administrator(MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS), HP Accredited Platform Specialist(APS), HP Accredited Integration Specialist(AIS), HP Accredited System Engineer(ASE) vs. gibi sistem yöneticiliği ve eğitmenlik sertifikaları bulunmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 17/07/2012

    Çok hızlısın Ahmet Toprakçı.

  2. super olmus:) Turkiye’deki ilk office 2013 yazısı. bravo.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir