0

Office Communications Server 2007 sunucularınızda onarma işlemlerine ihtiyaç duyduğunuzda mutlaka konfigürasyon yedeğinizi de almak isteyeceksinizdir. Aslında kişisel PC’lerimiz de dahi bir onarım işi yapmadan önce elimizden geldiğince yedek almaya çalışırken bu işi sunucular üzerinde yaparken sanırım aynı şekilde konfigurasyon yedeği alınması düşünülecektir. Peki ama nasıl, arayüzde bize yedekleme seçenekleri sunmayan OCS 2007’de bu işleri nasıl gerçekleştirebiliriz?

  • Global-seviye ve pool-seviye ayarları için gerekli işlemler:

    • Standard Edition server için, Standard Edition sunucularının ayarlarını yedeklemeniz yeterli olacaktır.
    • Enterprise pool için, sadece bir Front End Server’ın konfigurasyonunu yedeklemeniz yeterli olacaktır. 
  • Her sunucu ayarlarının yedeklenmesi için; Office Communications Server 2007 yapısı içerisinde yer alan her bir sunucu için yedeklenme işlemlerini gerçekleştirmek gerekir.

Global ve Pool Ayarlarının Yedeklenmesi;

Öncelikle bir sunucu üzerindeki global ve pool ayarları sadece bir sunucu üzerinden yedeklenir:

  • Standart Edition yapısı  için sadece bir Standart Edition sunucu yeterli olacaktır.
  • Enterprise Edition yapısı için sadece bir Enterprise Edition sunucu yeterli olacaktır.

LCSCmd.exe komut satırı aracı ile ayarlarının dışa aktarımı için izlenmesi gereken yollar;

Global ve pool-bazlı ayarların dışa aktarımı için;

1. Standart Editinda, Enterprise havuz içerisinde yer alan Front End sunucuya veya sadece yönetim konsolu için atanmış yönetim araçları yüklü bir sunucuya RTCUniversalReadOnlyAdmins üyesi veya eşdeğeri bir kullanıcı ile yedeklerin alınacağı klasöre yazma yetkisi olan bir kullanıcı ile giriş yapın.

2. Komut satırını açmak için; Start’a tıklayın, Run’a tıklayın,açılan girdi ekranına cmd yazın,ve OK’ye tıklayın.

3. LCSCmd.exe aracının bulunduğu klasöre komut satırı aracılığı ile geçiş yapın. (varsayılan klasör yolu, <drive>:\Program Files\Common Files\Microsoft Office Communications Server 2007).

4. Her iki seviyeye (global ve havuz) ait konfigurasyonların dışa aktarımı. Sadece bir seçeneği kullanın:

  • Enterprise havuz için global ve havuz seviyesi ayarlarının tek bir konfigurasyon dosyasına (.xml dosyası) aktarımı için komut girdisi:

lcscmd /config /action:export /level:global,pool /configfile: <drive>:\<path>\<filename>.xml /poolname:[ayarları dışa alınacak havuz için havuz adı]

  • Standart Edition için global ve havuz seviyesi ayarlarının tekbir konfigurasyon dosyasına (.xml dosyası) aktarımı için komut girdisi:

lcscmd /config /action:export /level:global,pool /configfile:<drive>:\<path>\<filename>.xml /poolname [Standard Edition sunucunun adı]

Enterprise havuz için bir örnek:

lcscmd /config /action:export /level:global,pool /configfile:C:\Backup\OCS1Serversettings.xml /poolname:ocspool1

5. Eğer her iki farklı seviye için bağımsız konfigurasyon dosyası (xml dosya) almak istiyorsanız. Komutta iki farklı değişiklikle bunları elde edebilirsiniz:

  • /level: seçeneği için iki seviyeden (global veya pool) sadece bir tanesini komut satırı içerisinde belirtin.
  • /configfile: seçeneği ile her seviyeye farklı bir dosya adı belirtilmelidir.

6. Komut tamamlandıktan sonra, oluşturduğunuz dosyasını her iki seviye için konfigurasyonu doğrulayınız. Eğer her iki seviye için bağımsız yedeklemeler yapıldı ise oluşturulan bağımsız iki dosyada yer alan konfigurasyonu doğrulayınız.

7. Bağımsız bir lokasyonda veya güvenilir bir ortama yedeklediğiniz dosyaların restore işlemlerinde bu ortamların erişilebilir olmasını sağlamalısınız.

8. Geri dönüş senaryoları için yedeklenen konfigurasyon dosyasını doğrulayın. Var olan yapının pasif olarak hazırlanan sunucular üzerinde çalışan yapının bozulması durumunda pasif yapı üzerine restore edilerek süreklilik sağlanabilir.

Server Ayarlarının Yedeklenmesi

Sunucu ayarlarının yedeklenmesi sunucu bazlı olarak yapıdaki herbir server için yapılmalıdır. Tablo 1 ve 2 de sunucu bazlı yetenek ve konfigurasyon içerikleri yer almaktadır.

Tablo 1 İç sunucularda hangi içeriklerin yedekleneceklerini listeler.

Sunucular  Standard Edition, Server Bileşeni 
 
Enterprise Pool, Tümleşik Konfigurasyon 
 
Enterprise Pool, Dağıtılmış Konfigurasyon
 Standard Edition servers Evet  
 Front End Servers  Evet Evet
 Directors (optional)  Evet Evet
 Web Components Servers   Evet
 Web Conferencing Servers   Evet
 A/V Conferencing Servers   Evet
 Archiving and CDR Servers Evet Evet Evet
 Mediation Servers Evet Evet Evet
 Forwarding proxy servers Evet Evet Evet

Tablo-1

Back-End sunucuları üzerinde Office Communications Server 2007 kurulu değildir. Bu nedenle yedekleme işlemleri ek bir database yedekleme prosedürü içerisinde yapılmalıdır. Yapınıza uygun database yedeklemesini planlayınız.

Table 2 Arındırılmış (DMZ) networkte yer alan sunucu bileşenlerini kapsar.

Table 2. Arındırılmış (DMZ) networkte yer alan sunucularda yedeklenmesi gerken bileşenler.

Sunucular Tümleşik Edge Topology Single-Site Edge Topology  Scaled Single-Site Edge Topology Multiple Site Topology’deRemote Site Edge Topology
 Access Edge Servers  Evet  Evet  Evet  Evet
 Web Conferencing Edge Servers  Evet  Evet  Evet  Evet
 A/V Edge Servers  Evet  Evet  Evet  Evet

Tablo-2 

Reverse Proxy sunucuları üzerinde Office Communications Server 2007 kurulu değildir. Bu nedenle yedekleme işlemleri ek bir reverse proxy sunucusu yedekleme prosedürü içerisinde yapılmalıdır. Yapınıza uygun reverse proxy sunucu yedeklemesini planlayınız.

Tablo 1 ve Tablo 2 de yer alan sunucular için sunucu bazlı ayarların dışa alınması için LCSCmd.exe komut satırı aracı ile ilgili prosedürleri izleyin.Yapıda bulunan bütün sunucular için bu işlemlerin tamamlanması halinde prosedür tamamlanmış olur.

 Her bir sunucu için sunucu bazlı konfigurasyonun dışa alımı için

1. Standart Editinda, Enterprise havuz içerisinde yer alan Front End sunucuya veya sadece yönetim konsolu için atanmış yönetim araçları yüklü bir sunucuya RTCUniversalReadOnlyAdmins üyesi veya eşdeğeri bir kullanıcı ile yedeklerin alınacağı klasöre yazma yetkisi olan bir kullanıcı ile giriş yapın.

2. Komut satırını açmak için; Start’a tıklayın, Run’a tıklayın,açılan girdi ekranına cmd yazın,ve OK’ye tıklayın.

3. LCSCmd.exe aracının bulunduğu klasöre komut satırı aracılığı ile geçiş yapın. (varsayılan klasör yolu, <drive>:\Program Files\Common Files\Microsoft Office Communications Server 2007).

4. Her bir sunucu için sunucu bazlı konfigurasyonun dışa alımı için,komut girdisini kullanın:

lcscmd /config /action:export /level:machine /configfile: <drive>:\<path>\<filename>.xml /fqdn:[Ayarları dışa alınacak sunucunun FQDN’i]

Örneğin:

lcscmd /config /action:export /level:machine /configfile:C:\Backup\OCS1Serversettings.xml /fqdn:ocspool1server1.contoso.com

Eğer dışa alım işlemleri bağımsız bir sunucu üzerinden yapılıyor ise ilgili sunucunun FQDN’ini belirtmek gerekmektedir. Ancak ilgili sunucuda bu işlem yapıldığında /fqdn seçeneği belirtilmez ise var olan sunucu varsayılan olarak kabuledilir.

5. Komut tamalandıktan sonra konfigurasyon dosyasının içeriğini sunucu bazlı olarak doğrulayınız.

6. Bağımsız bir lokasyonda veya güvenilir bir ortama yedeklediğiniz dosyaların restore işlemlerinde bu ortamların erişilebilir olmasını sağlamalısınız.

7. Geri dönüş senaryoları için yedeklenen konfigurasyon dosyasını doğrulayın. Var olan yapının pasif olarak hazırlanan sunucular üzerinde çalışan yapının bozulması durumunda pasif yapı üzerine restore edilerek süreklilik sağlanabilir.

8. Yapınızda bulunan her bir sunucu için yukarıda belirtilen procedure uygun olarak bağımsız adlandırılmış konfigurasyon dosyalarını oluşturunuz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Microsoft Office Communications Server 2007 Backing Up Settings

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981 Konya Doğumlu. Teknik Lise öğrencisi olduğu 95 yılı itibari ile Bilgisayar Sektöründe aktif yer almaya başladı. Teknik Servis ile başlayan serüven Programlama ile devam etti.Sistem yöneticiliği görevini 2002 den 2006 Yılına kadar sürdü. Şu anda Atakan Yazılım ve Danışmanlık' ta PDRM (Professional Development Resource Manager ) olarak çalışmaya devam etmektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP/MCT/MCP/MCSA/MCSE 2003,CCNA

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir