0

Nano Server VHD Dosyası İndirmek ve Sanal Sunucu Oluşturma İşlemi. Merhaba arkadaşlar, bir önceki makalemizde kısaca Nano Server nedir ne neden kullanmalıyım konusuna kısa bir açıklama getirmiştik. Bu makalemizde ise Nano Server’in VHD (Virtual Har Disk) formatını indirip Hyper-v üzerinde nasıl yapılandıracağımız konusuna değineceğiz. Öncelikle yapmanız gereken Microsoft Technet Evaluation Center adresinden Nano Server Vhd dosyasını indirmek olacak. Aşağıdaki linkten ilgili dosyaya erişim sağlayıp Microsoft kullanıcınızla Vhd dosyasını indirebilirsiniz.

Nano server download link : https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-2016


Resim-1

Linki tıklayıp web adresine gittiğinizde Sign In seçeneğini tıklayıp kullanıcı adınızı (Microsoft mail adresinizi) yazıyorsunuz. Kimlik doğrulama işleminden sonra yine aynı sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sefer karşısına çıkan Register to Continue seçeneğini seçiyorsunuz. Karşısınıza Microsoft kullanıcı adınıza ait iletişim bilgileri çıkar. Aşağı doğru inip Continue seçeneğini tıklıyorsunuz. Bu işlemden sonra Windows Server 2016 Nano Server VHD (.exe) seçeneğini seçip Continue tıklıyorsunuz.


Resim-2

Nano Server vhd boyutu 121 MB civarındadır. NanoServerDatacenter.vhd.exe dosyası kaydetmek istediğiniz yeri seçip kaydet seçeneğini tıklıyorsunuz.


Resim-3


Resim-4


Resim-5


Resim-6


Resim-7

İndirme işlemi bittikten sonra NanoServerDatacenter.vhd.exe dosyasını çift tıklayıp 498 MB olan NanoServerDataCenter.vhd dosyasını istediğimiz yere çıkarıyoruz.


Resim-8

Nano Server .vhd formatında olduğu için Hyper v ortamında sanal sunucumuzu kuracağız. Hyper v Manager konsolunu açıyoruz, New tabından Virtual Machine seçeneğini seçiyoruz.


Resim-9

Sanal sunucumuzu kurmadan önce sistem bilgilendirmede bulunuyor. Finish seçeneğini seçmemiz durumunda varsayılan olarak girilmiş değerler doğrultusunda bir sanal sunucu oluşturulacağını, Next seçeneğini seçmemiz durumunda ise bizim belirleyeceğimiz özelliklerde bir sunucu oluşturulacağını belirtmekte. Next seçeneği ile devam ediyoruz.


Resim-10

Oluşturacağımız sunucumuzun Hyper v Manager konsolunda hangi isim ile görünmesi gerektiğini Name kısmında belirliyoruz. Oluşturacağımız sanal sunucumuza ait Vm Config verisinin tutulacağı lokasyon varsayılan olarak belirlenmiş olan c:\VMs\VMConfig\ yoludur. Dilersek Store the Virtual Machine in a different location seçeneğini seçip değiştirebiliriz.


Resim-11

Nano Server Generation 1 yapısını desteklediği için (İlerleyen zamanda değişiklik gösterebilir) oluşturacağımız sanal sunucumuzu Generation 1 olarak seçip devam ediyoruz.


Resim-12

Nano server 512 MB’lık Ram miktarı ile çalışabilir durumda. Oluşturacağımız Nano Server için ne kadarlık RAM miktarı vermek istiyorsak belirtiyoruz.


Resim-13

Nano server paket indirebilmek için internete çıkabilir durumda olmalı. Test ortamımda NAT ile dışarı çıkaracağım için Internal network tanımlaması yapıyorum.


Resim-14

Disk seçim ekranında Use an existing virtual hard disk seçeneğini seçip Microsoft Technet Evaluation Center üzerinden indirmiş olduğumuz NanoServerDataCenter.vhd diskini gösteriyoruz. Çünkü bu disk üzerinde Nano Server yapılandırılmış durumda.


Resim-15

Nano Server için topladığımız sanal makinamızla ilgili özet bilgileri göreceğimiz ekran karşımızda. Yanlış bir yapılandırma söz konusu ise geri gelip düzeltebiliriz. Sanal sunucumuza ait kaynak değişikliğini sunucuyu oluşturduktan sonra yapabiliriz.


Resim-16

Nano Server için sanal sunucumuzu oluşturduk. Hyper v Manager konsolunda oluşturduğumuz sunucuyu görebiliyoruz. Bir sonraki makalemizde Nano Server kurulumunu ele alacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 

TAGs : nano server, nano server vhd download, nano server download, nano server indir, nano server kurulumu, nano server sanal sunucu, nano server virtual machine, nano server nedir, nano server ücretsiz indir, nano server free, nano server bedava

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bilişim gönüllüsü olarak sektörün bir çok kademesinde farklı görevlerde çalıştı. Sahip olduğu sertifikalar; Vmware vExpert, Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE), Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS).

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir