0

Microsoft son zamanlarda Cloud computing üzerine ciddi bir şekilde yoğunlaşmaya başladı.System Center 2012 ürünleri ile birlikte Windows Server 2012 Hyper-V’yi birlikte kullanarak Private Cloud alanında sizlere bir çok seçenek sunmakta.

Cloud Computing üzerine Microsoft’un stratejilerinden biride Hybrid Cloud yapısının organizasyonlar için önemi. Hybrid Cloud yani Private Cloud ile Public Cloud yapısının bir arada, iç içe kullanımı. Bazı servislerin Private Cloud ortamından verilmesi bazı servislerinde Public Cloud ortamında çalışması.

System Center 2012 Service Pack 1 ile birlikte Public Cloud ortamlara(Windows Azure) bir çok entegrasyon modeli birlikte geldi. Bu makalemizde de System Center 2012 ürünlerinin Windows Azure ile bu entegrasyon modellerini inceleyeceğiz.

Microsoft otomasyon süreçleri, orkestrasyon ve yönetim yeteneklerinin bir arada kullanılması işlemine yada diğer bir değişle Windows Azure, Windows Server 2012 ve System Center 2012 ürünlerinin birlikte kullanılması işlemine Cloud OS adını vermektedir.

Microsot Private Cloud ve Public Cloud sistemlerinin birlikte kullanımı için birçok seçenek sunmakta. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • System Center App Controller

System Center 2012’nin yazılım bileşenlerinden biri olan bu ürün Microsoft Private Cloud ortamınızda ki ve Azure ortamınızda ki sanal makineleri tek bir konsoldan yönetmenizi sağlamaktadır. System Center SP1 ile birlikte App Controller artık daha fazla Cloud servis sağlayıcının sanal makinelerini tek bir konsolda yönetebilmektedir. VHD dosyalarınızı artık Windows Azure’a upload etme yeteneği gelmiştir.

  • Orchestrator Windows Azure Integration Pack

Bu Integration Pack aşağıdaki aktiviteleri içermektedir.

  • Azure Certificates – Bu aktiviteyi runbook içerisinde kullanırken Windows Azure serifikalarını eklemenize, silmenize ve yönetmenize yardımcı olacaktır.
  • Azure Deployments – Bu aktiviteyi runbook içerisinde kullanırken, deployment işlemleri oluşturmaya, silmeye, almaya ve değiştirmeye yardımcı olacaktır. Deployment yapılandırmalarınızı değiştirebilecek, durumlarını güncelleyebilecek, bir güncellemeyi yada upgrade işlemini geri çağırabilecek, işletim sistemi dağıtımlarını değiştirebileceksiniz.
  • Azure Cloud Services – Bu aktiviteyi runbook içerisinde kullanırken, Cloud servisleri yaratabilecek, silebilecek yada çağırabileceksiniz. Aynı zamanda Cloud servis isimlerinin uygunluğunu kontrol edebilecek ve affinity gruplar oluşturabileceksiniz.
  • Azure Storage – Bu aktiviteyi runbook içerisinde kullanırken, Storage hesaplarınızı oluşturabilecek, silebilecek, update ve list işlemlerini yapabileceksiniz. Aynı zamanda storage hesap özelliklerinizi çağırabilecek, storage hesap anahtarlarınızı yeniden oluşturabilecek, container’lar oluştup silebileceksiniz. Blob’lar oluşuturup, silip, kopyalayıp, snapshot alıp, download edebileceksiniz.
  • Azure Virtual Machine Disks – Bu aktiviteyi runbook içerisinde kullanırken sanal makine diskleri ekleyip, silip, güncelleyip listeleyebileceksiniz.
  • Azure Virtual Machine Images – Bu aktiviteyi runbook içerisinde kullanırken sanal makine işletim sistemi imajlarınızı ekleyip, silip, güncelleyip, listeleyebileceksiniz.
  • Azure Virtual Machines – Bu aktiviteyi runbook içerisinde kullanırken sanal makine oluşturup, dağıtabileceksiniz. Sanal makinelerinizi, çağırıp,silip, start ve restart ederken, shutdown, capture ve update işlemlerini yapabileceksiniz.

Bu integration pack’i indirmek için.

  • Configuration Manager 2012 SP1 – Cloud Distribution Point

Configuration Manager 2012 SP1 artık sizlere Public Cloud ortamında da Distribution Point oluşturmanıza olanak sağlıyor. İhtiyacınız olan sadece Windows Azure subscription ve tabi ki sisteminizi Configuration Manager 2012 SP1’e yükseltmek. ConfigMgr clientlarınız oluşturduğunuz Cloud Distribution Point’e(CDP) bağlanabilmektedirler.

Bu konu ile ilgili ayrıntılı bir makale ilerde hazırlayacağım.

  • High Performance Compute Pack

Microsoft HPC Pack 2012 compute kaynaklarınızı yönetmeyi kolaylaştırırken Windows Azure üzerinde ki işlerinize bir schedule oturtmanızı da sağlamaktadır. Windows Server’ın cluster management tool kullanarak Windows Azure’a bağlanıp çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  • System Center Monitoring Pack for Windows Azure Applicaiton

Windows Azure Monitoring Management Pack ile artık Windows Azure üzerinde çalışan uygulamalarınızın availability ve performans değerlerini ölçümleyebilip, monitoring yapabileceksiniz.

  • Global Service Monitor

Global Service Monitor, Azure tabanlı bir Service SCOM 2012’nin Cloud yeteneklerinden biri. Global Service Monitor ile external taraftan(Cloud) dağınık lokasyonlarda ki uygulamalarınızın erişebilirlilik, performans ve güvenilirlik değerlerini monitoring edebilirsiniz.

Aslında Global Service Monitor’ü Cloud ortamında çalışan ve uygulamalarınızı test adent bir agent olarak düşünebiliriz. (Agents in the Cloud) Bu agent on-premise agent’lar gibi aynı tip dataları döndürmektedir. Alerts, performance data, state data gibi. Ve tabi ki sizde bu datalar ile isterseniz View’ler oluşturabilir isteseniz raporlar hazırlayabilir isterseniz de Notification ile yapabilirsiniz.

Global Service Monitor, SCOM 2012 içerisindeki applicaiton monitoring yeteneklerini bir adım daha ileriye taşıyor. Uygulamalarınıza internet erişen son kullanıcıların gerçek değerlerini, sorunları ve tecrübelerini sunuyor. Böylece sizde uygulamalarınızı daha düzgün veriler ile değerlendirmiş oluyorsunuz.

  • Data Protection Manager Cloud-Based Backup

System Center 2012 Sp1 ile birlikte artık Data Protection Manager ile verilerinizi Windows Azure Storage’lar üzerine yedekleyebileceksiniz(Cloud-Based Backup). Windows Azure Online Backup agent ve System Center 2012 SP1 ile Cloud tabanlı backup, recovery ve bu işlemleri monitoring edebilceksiniz. Ayrıca Cloud ortamına Virtual Machine backup özelliği de gelmiştir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1980 yılında doğdum. Başkent Üniversitesi Turizm ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra IT sektöründe çalışmaya başladım.Uzun yıllar boyunca Microsoft teknolojilerinde eğitimler verdim ve kurumsal danışmanlıklar yaptım. Son olarak Ergo Group İrlanda, Dublin’de Senior Cloud Consultant olarak görev yapmaktayım. MCTS, MCSA, MCSE, MCITP , MCSE:Private Cloud ve MCT sertifikalarına sahibim. 2013 senesinden beri Microsoft Azure MVP ünvanına sahibim. Uzmanlık alanım Microsoft System Center ürün ailesi ve Microsoft Azure teknolojisidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir