0

Microsoft Power BI Nedir?

Microsoft Power BI bir çok bileşenden oluşan, rapor oluşturmanıza, raporları yayınlamamıza, verilerimiz üzerinde analiz yapmamıza ve daha bir çok özelliği olan iş analizi araçlarının bir araya gelmesidir.

Her ne kadar tek bir ürün gibi gözükse de içerinde bir çok veri analizi, veri kaynaklarına bağlanmayı sağlayan arabirimler ve servisler bulunduran, verinin sunulması, paylaşılması ve birlikte çalışabilirliği sağlayan bir çok bileşeni içerisinde bulundurur.

Power BI ile verilerinizi sürekli güncel tutarak, canlı veriler üzerinden analizler yapabilir bu verileri Power BI üzerinde, Mevcut uygulamalarınıza entegre (Power BI Embedded) veya Power BI Mobil uygulaması ile kullanıcılarınıza sunabilirsiniz.

Power BI içerisinde ki araçlarımızı inceleyecek olursak;

Power BI Desktop: Windows işletim sistemi için yapılmış olan local Power BI uygulamasıdır.

Dataset: Çalışılacak olan veridir. Üstünde analiz yaptığımız veya yeni oluşturduğumuz veri modelidir.


Resim-1

Görseller (Visualizations): Power BI görselleri. Verinin farklı şekillerde size sunulmasıdır. Örnek vermek gerekirse pie chart, bar chard vs.

Tiles: Görsellerin rapor ekranları ve dasboardlarda ki bulunduğu alandır. Farklı boyutlarda oluşturarak ve organize ederek rapor ekranlarınız özelleştirebilirsiniz.

Raporlar: Görsellerin ve verinin ayrı ayrı veya tek bir sayfada özet, detaylı ve farklı şekillerde gösterilerek kullanıcılara sunulmasıdır.


Resim-2

Power BI Service: Power BI Servisi, Power BI Desktop tarafından oluşturulan veya bir Dataset’ e bağlanılarak hazırlanan görsellerin web üzerinde sunulmasına yarayan servistir.

Power BI Servisi ile ek olarak veri kaynaklarını yönetebilir, bağlantılar sağlayabilir, çalışanların birlikte çalışabilmesi için paylaşımlar yapabilirsiniz.

Burada Power BI Desktop ile Power BI Servisi arasında önemli bir farkı bilmemiz gerekiyor. Power BI Desktop ile mevcut datasetler ile çalışmaya ek olarak yeni datasetler de oluşturabilir.

Fakat Power BI Servisi ile sadece hazır datasetlere bağlanabilirsiniz.

Power BI Servisi ile online olarak Desktop da olduğu gibi görseller ve raporlar hazırlayabilirsiniz, fakat desktop uygulaması bu konuda Power BI web tabanlı servisine göre daha gelişmiştir.

Dashboards: Power BI Servisinde ek olarak gelen bu özellik, raporlarınızın özet görüntüleriniz bir yerden sunmaya yarayan bir arabirimdir. Rapor detaylarını görmek isteyen kullanıcılar raporlar ile detay bilgiler alabilirler.

Power BI Mobile: Power BI Mobile Power BI Servisinde yayımlanan dasboard, rapor ve dataları görüntülememize yarayan mobil uygulamadır. Sadece veri görüntülemek için kullanılır.

Power BI Embedded: Power BI Embedded ile rapor ve görsellerinizi mevcut uygulamarınız üzerinizden sunabilirsiniz. Örneğin Power BI da hazırlanan oldukça zengin içerikleri mevcut ASP.NET, PHP veya herhangi bir web veya mobil uygulamanıza ekleyebilirsiniz.

Özel Görseller: Ek olarak Power BI da özelleştirilmiş yeni görseller oluşturmak mümkündür. Veriyi hazır şablonlar haricinde farklı şekillerde göstermek istiyorsanız Power BI size bu imkanı da sunuyor.

Power BI Gateway: Power BI gateway csv, sql veya diğer veri kaynaklarından otomatik ve sürekli olarak verinin çekilip Power BI servisine aktarılmasını sağlayan bir arabirimdir. Verinin taşınması için oldukça önemli bir rolü vardır. Mevcut verilerin import/export ile değil de sürekli ve dinamik şekilde taşınmasını sağlar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : PowerBI, PowerBI nedir, PowerBI indir, PowerBI download, Cognitive (Bilişsel) Servisler , AI, yapay zeka, Machine Learning, artificial intelligence, AI nedir, artificial intelligence nedir, AI ornekler, artificial intelligence ornekler, Cortana Intelligence Suite

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur Yüksektepeli - Chief Technology Architect | Micosoft MVP Onur Yüksektepeli Nephocraft firmasının kurucusu aynı zamanda kendi firmasında teknoloji çözümleri mimarıdır. 15 Yıldan fazla IT tecrübesi ile temel uzmanlık alanı olan Platform ve diğer teknolojiler için müşterilerine ürün ve hizmetler sunmaktadır. Microsoft MVP ünvanına sahip Onur Yüksektepeli birçok IT etkinliğinde aktif konuşmacı olarak ve IT topluluklarında yönetici olarak aktif rol üstlenmektedir. Nephocraft firmasın da yönetici olarak oluşturduğu çözümlerde yeni teknoloji gelişmelerini de göz önünde bulundurarak, müşterilerine esnek, yenilikçi, akıllı ve üretken iş çözümleri üretmektedir.Onur Yüksektepeli bulut, platform, data, devops, development gibi konularda aktif danışmanlık ve IT eğitmenliğine de devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir