1. Anasayfa
  2. Operation Manager (SCOM)

Microsoft Operations Manager 2005 ile Management Pack Kurulumu ve Ayarları – Bölüm 5


0

Management pack nedir? Sizlere management pack’leri daha iyi anlatmak için bir senaryo yaratmak istiyorum. Şirketinizde 10 adet sunucu olduğunu düşünelim ve bu sunucuların üstüne kullandığınız bazı uygulamaları yüklediğinizi kabul edelim. E-mail için Microsoft Exchange 2003, Microsoft Operation Manager 2005 için bir adet SQL 2000 SP4, Active Directory ve Microsoft System Management Server 2003. Eğer MOM 2005 ‘i kurduğumuz makaleye göz atacak olursanız sadece MOM için olan management pack yüklü olduğunu da hatırlıyorsunuzdur. Bu da şu demek; Agent yüklediğiniz bilgisayarın Event Viewer hatalarını ve bazı sıkıntı olan servislerin sorunlarını hemen MOM operatör konsolun da görüyorsunuz. Peki Exchange ile ilgili sorunlar yada SQL ile ilgili olan sorunlar, uyarılar ve dahası? İşte bunların hepsini görmek ve en önemlisi bunlarla ilgili çözümlere sadece bir tıklama ile kavuşmak istiyorsanız mutlaka Management pack’leri kurmanız gerekmektedir.

 

Bunlar niye kurulumda yok diye şikayet edebilirsiniz ama olmaması aslında bizim faydamıza çünkü MOM’u açtığımda benim işime yaramayacak pack’leri görmek ve bunların Operatör konsolunda yer işgal etmelerini istemiyorum. Adının Management pack olması sizi endişelendirmesin çünkü bunlar 1-2 MB’lık dosyalar ve MOM’a eklenmesi de çok basit. Management pack’leri nereden bulacağım diye de endişelenmeyin bunun için bakmanız gereken tek yer var ve bu siteden istediğiniz sorguyu yapabilirsiniz. http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/mom/catalog/catalog.aspx?vs=2005

 

Management Pack Kurulumu

 

Sizinle ilgili olan management pack’leri indirdikten sonra basit bir kurulumu olduğunu göreceksiniz. Öncelikle indirdiğimiz dosyayı bir klasör içine açalım.

 

1 – Bunun için indirdiğiniz dosyaya tıklayıp ilk ekranı Next ile devam ettikten sonra EULA’yı kabul edelim.

2 – Dosyanın hangi klasöre açılacağını belirtin ve ilerleyin.

 

Şekil-1

 

3 – Finish. Management pack kurulumu için ilk bölüm bitti. Bundan sonrası Administrator Console içinden Import işlemi olacaktır. Bunun için Administrator Conlosu açalım.

4 – Administrator Console’dan Management Pack bölümüne gelin ve sağ taraftaki Import/Export Management Packs’e klikleyin.

 

Şekil-2

 

6 – Management Pack yüklemek mi yoksa yüklenmiş bir pack’i export etmek mi istediğimiz soruluyor. Biz Import’u seçip yolumuza devam edelim.

 

Şekil-3

 

7 – Biraz önce Managment pack’i açtığımız dosyanın yerini gösterip ilerleyelim.

 

Şekil-4

 

8 – Üst taraftan istediğiniz Management Pack’i seçip aşağıda da yapmak istediğiniz adımları seçip ilerleyin. Burda üst tarafta seçmek istediğiniz derken yanlış söylemedim. Diğer pack’leri aynı dosya içine açmadıysanız bunlar zaten tek tek gelecektir ama bazı pack’ler 2’li olabiliyor örneğin Exchange 2000-2003 gibi. Eğer sisteminizde 2003 kurulu ise ozaman 2000’i seçmenin bir anlamı kalmıyor.

 

Şekil-5

 

9 – Import işlemi başladığında Details bölümünden takip edebilirsiniz. Eğer bir sorun yoksa yükleme kısa sürede tamamlanacaktır.

 

Şekil-6

 

Kurulumdan sonra

 

Kurulum tamamlandı. Peki biz bu yüklediğimiz pack’in çalışıp çalışmadığını nereden bileceğiz diye merak ediyorsanız zaman kaybetmeden Operator Console açın. Önünüzde yüklediğiniz pack’lerle ilgili yeni menüler geldiğini göreceksiniz. Bunun dışında şimdiye kadar hiç bahsetmediğim ama yeni bir makalede bahsedeceğim Task’ler bölümünde de gözle görülür değişiklikler yaşandığını fark edeceksiniz.

 

Şekil-7

 

Dikkat ederseniz ben sistemime Actice directory, Microsoft Exchange Server 2003, Microsoft SQL Server ve Microsoft Systems Management Server 2003 için gerekli olan Management Pack’leri Import ettim.

Exchange Server ile ilgili aldığım bir hata var. Tabi ki bu hata en üstte All Alerts’de yer alıyor yani All Alert’de her konu ile ilgili information, Warning ve Error’ler yer alır ama şuan da sizin Exchange ile ilgili warning alıyorsunuz ve aynı anda AD ile ilgili de alıyorsanız bunların karışmaması için sadece exchange veya AD’nin management pack bölümünü açıp bir noktaya konsantre olabilirsiniz.

 

Şekil-8

 

Yukarıda gördüğünüz gibi sadece exchange ile ilgili bilgileri görüyorum. Bu arada Warning artık error’e dönüştü ve Exchange’nin MTA servisinin çalışmadığını belirtiyor. Eğer ben warning göründüğü zaman olaya müdahale etmiş olsaydım belki de bu servis hiç durmayacaktı ve bundan şirketim etkilenmeden sorun çözülmüş olacaktı. Neyse artık olan oldu kısmet değilmiş gibi cümleler kurmayın ve MOM’u neden satın aldığınızı ve sisteminize niye adapte ettiğinizi hatırlayın. Daha warning seviyesinde çözüm üretmek herzaman iyidir. Ayrıca Diagram tarafındaki değişiklikleri fark ettiniz mi? Artık SQL, Exchange backend gibi yeni server resimleri yer alıyor. Böylece diagram üzerinde izleyip hata oluştuğu anda ilgili sunucu ikonu  üzerinden hemen hatanın merkezine inebilirsiniz.

 

Şekil-9

 

Referanslar

 

Installing the Exchange Management Pack

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa996264.aspx

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

System & SAP Basis Administrator

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir