0

Microsoft Operations Management Suite (OMS) Alert Nedir? Microsoft Operations Management Suite (OMS) makale serisinin bu bölümünde sizlere geçtiğimiz haftalarda genel kullanıma açılan bir özelliği anlatacağım. Microsoft OMS Alert’i. Microsoft On-Prem yapıda daha önce bizlerin kullanıma sunduğu birçok üründe gerçekleşen olayların değişik kanallardan iletilmesine olanak kılıyordu. Bunlardan birine örnek vermek gerekirse, benim de birçok müşteride projesini yaptığım System Center Operations Manager farklı kanallar sayesinde oluşan bilgileri isteğiniz üzere Alert mekanizması ile ilgili kontaklara duyuruyordu. Bu özellik yakın bir zamanda, yanlış hatırlamıyorsan 2015’in son günlerinden Microsoft OMS’te geldi, bu makalemizde Microsoft OMS Alertin nasıl yapılandırıldığını sizlere göstereceğim.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) içerisinde yer alan çözüm paketlerini yapınıza dahil ettiğinizde online olarak eş zamanlı bir şekilde dashboard’lardan sistemlerin durum bilgilerini izleyebiliyordunuz. Yakın zamanda gelen Alert özelliği ile bu Dashbord’ları izler durumda olmadığınız zamanlarda sistemlerinizde gerçekleşen ve sizler için önemli olduğunu düşündüğünüz event’ları Alert mekanizması ile ilgili kişilere yönlendirebileceksiniz. Böylelikle anlık gelişmelerden bu Alert’ler sayesinde haberdar olacaksınız.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) üzerinde Alert oluşturmanın birkaç farklı yöntemi bulunuyor ben kendimce en kolay ve anlaşılır olanını sizlere göstereceğim. Microsoft OMS Overview yani ilk açılan ekrandan Alert oluşturmayı istediğim çözümün üzerine gelerek çift tıklıyorum. Bu makalede Malware Assessment içerisindeki Event’lardan Alert oluşturacağım için onu seçip, mousem ile çift tıklıyorum.


Resim-1

Malware Assessment çözümüne ait detayları artık içerisinde olduğum için görebileceğim. Ben Protection Status ( Koruma Durumu) bölümünden benim için korunması kritik olan Server’larımın birisini seçip onun için Alert oluşturacağım. Bunun için aşağıdaki ekran görüntüsünde kırmızı ile işaretlediğim alana çift tıklıyorum.


Resim-2

Sunucularımındın bir tanesini seçip devam ediyorum. (Resimde kırmızı çerçeve ile belirtildiği gibi)


Resim-3

Daha sonra gelen yeni ekranın üst bölümünde yer aldığı gibi Alert simgesine tıklıyorum. (Resimde kırmızı çerçeve ile belirtildiği gibi)


Resim-4

Sağ tarafta Alert Rule bölümü açılıyor ve bu Alert’in oluşturulması için gerekli olan bilgileri aşağıda yer alan ekran görüntüsündeki gibi dolduruyorum. Ekran görüntüsünde Alert bölümü net görülmediği için bu bölümü aşağıya aldım. Alert Rule içerisine gerekli bilgileri girip “Save” ile kaydedip tamamlıyorum.


Resim-5

Artık kullanmış olduğum Microsoft OMS Workspace içerisinde bir adet Alert bulunuyor. Bu bilgiye Microsoft OMS ilk ekranında yer alan “Settings” bölümündeki Alerts alanından görebilirsiniz.


Resim-6

Bir sonraki Microsoft OMS makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir