1. Anasayfa
  2. EMS

Microsoft Intune Genel Bakış


0

İlk bölümümüzde Enterprise Mobility Suite ailesini oluşturan parçacıklardan kısaca bahsetmiştik. Bu bölümümüzde ise Microsoft Intune Nedir? Bu soruyu cevaplamaya çalışacağım ve portala genel bakış yapacağız. Microsoft Intune = SCCM + Active Directory + WSUS ifadesini kullanarak özetlemiştik. Bu bölümümüzde bu kırılımlardan bahsediyor olacağız.

Şirket yapınızın çok büyük ve dağıtık olduğunu düşünün ve saha da çalışan takımlarınız, pazarlama ekipleriniz, satış danışmanları ve her yapının vaz geçilmezi teknik ekiplerinizin J olduğunu düşünün. Bu şekilde bir yapı var ise merkezi olarak her şeyi kontrol altına almak çok zor olacaktır. Çalışanlarınızın neler yaptığını bilemeyeceksiniz veya bunlar için çok büyük projeler yapmanız gerekecek ve ciddi maliyetlere katlanacaksınız. Bunları yapmanız yetmeyecek bu kadar büyük yapıyı yönetecek uzman ekipler bulundurmanız gerekecekve tüm bu yapıyı 7/24 ayakta tutmanız gerekecek. Sırf Active Directory erişmesi gereken kullanıcılar olduğu için VPN konfigürasyonları ve bunların dışarıdan gelebilecek ataklara karşı savunmanız da gerekecek. Aklıma gelen belirli durumları sizlerle paylaştım. Microsoft bu durumun farkına varıp tüm bu karmaşayı kaldıracak merkezi yerden kontrol sağlayacak, tek bir merkezden kısıtlama kuralları yazabileceğiniz veya hak tanımlayabileceğiniz, şirket içinde olsun veya dışarıda olsun bu kuralların her yerde çalışmasını sağlayabileceği, bunun yanında merkezi olarak güncellemeleri dağıtabileceğiniz, bir hizmet olarak Microsoft Intune ürününü çıkardı. Bu ürünle bilgisayarlarınızı kontrol altına alabileceğiniz gibi Cep telefonları ve tabletleri de kontrol edebiliyorsunuz.

Kısa açıklamadan sonra panelimize oturum açıyoruz. Aşağıdaki gibi son derece sade olan arayüz bizi karşılıyor. Tüm yönetimi Web portalı üzerinden yapıyoruz, bu durumda bize şirketimizi her yerden ekstra bir ayar yapmadan yönetmemize imkân sağlar. Kısaca sekmelerde neler var onlara bir göz atalım.


Resim-1

GRUPLAR

Kullanıcılarınızın kullandığı cihazlara göre belirli gruplar altında toplayabiliyoruz. Gruplandırmalar ne işimize yarar derseniz, dağıtık yapınız ve farklı cihazlarınız var ise yapınızı daha rahat yönetebilmenizi sağlar. Ayrıca IOS için yazdığınız kural Android telefon için geçerli olmayabilir veya bilgisayar için yazılan kurallar için boş yere telefonlara Grup ilkeleri ataması yapılmasının anlamı yoktur. Gruplar sayesinde daha düzenli ve kontrol edilebilir bir yapı sağlayabilirsiniz


Resim-2

UYARILAR

Yönetim sekmesinde yapmış olduğunuz kuralları burada izleyebilirsiniz. Örneğin yazdığınız kurallarda çakışma olup olmadığı, istemci makinalardaki hizmet sorunları, dağıttığınız uygulamaların hatalı olduğu vb… durumları izleme imkânına sahipsiniz. Bu bölümde önemli olan noktalardan biri ise eğer istemcilerinizde destek talebi gelmiş ise buradan takip edebiliyoruz ve Microsoft Easy Assist yardımı ile destek verebiliyoruz. Bu özelliğin kullanılabilmesi için istemcilerde ve desteği verecek kişide Live Meeting programının yüklenmiş olması gerekmektedir.


Resim-3

UYGULAMALAR

Şirketinizde kullanmak istediğiniz uygulamaları buradan ekleyebilir, cihazlarınıza dağıtabilirsiniz ve görüntüleyebilirsiniz. Şirketinize almış olduğunuz yazılımların lisanslarını burada tanımlayabilirsiniz.


Resim-4

İLKE

Bu sekmede ise Mobil cihazlarınız (IOS, Android, Windows Phone) ve/veya bilgisayarlarınıza kurallar tanımlayabilirsiniz. Yazılım güncellemeleri için kurallar yazabilirsiniz veya Exchange Online için izin veya yasaklama kuralları tanımlayabilirsiniz. Cihazlar için uyumluluk kuralları da bu bölümde tanımlayabiliyoruz.


Resim-5

RAPORLAR

Tüm yapılandırmalarınız ile ilgili raporlamaları bu bölümde yapılandırabilirsiniz. Biraz bilgi vermek gerekirse, başarısız olan güncelleme raporlarını bu sekmeden toplayabiliyoruz. Benim en çok hoşuma giden ise mobil cihaz veya bilgisayarlarınızda envanteri çıkarabiliyoruz. Satın almış olduğunuz lisansların raporlamasını yapabilirsiniz. Ayrıca cihazlarınıza uyumsuz olan uygulamaları da raporlayabilirsiniz.


Resim-6

YÖNETİM

Yönetimsel tüm işlemlerimizi buradan yapılandırabiliyoruz. Eğer büyük bir yapınız var ise bu yapıyı bir kişinin yönetmesi mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda Cihaz kaydı yöneticisi, hizmet yöneticisi ve kiracı yöneticisi gibi hesap türleri arasından ilgili kişileri yetkilendirebilirsiniz. Diğer bölümümüzde detaylarına gireceğiz


Resim-7


Resim-8

Bu bölümümüzde Microsoft Intune ürününe genel bir bakış yaptık. Diğer bölümüzde ise detaylarına ineceğiz ve uygulamalarla ürünümüzü daha iyi tanıyacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

www.microsoft.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2008 yılından itibaren bilişim camiasının içerisindeyim. 11 Yıllık dönem içerisinde teknikerlikten başlayarak bir çok farklı pozisyonda çalıştım. Dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında yer alan Allianz Türkiye’ de Kıdemli Sistem Uzmanı olarak çalıştıktan sonra kariyerimde değişiklik yaparak UAE’ nin en büyük bankası Emirates NBD bankasında kıdemli teknoloji mühendisi olarak devam etmektiyim. Profesyonel iş yaşantımın dışında yönetim kadrosunda yer aldığım www.mshowto.org sitesinde gönüllü yazarlık ve yöneticilik yapmaktayım. 15+ konferansda konuşmacı olarak yer aldım. 150+ makale ve 7 E-Kitap yayınladım. İki defa TRT Kent Radyosunda söyleşi yapma deneyimini yaşadım. MCSE, MCPS, MS ve Tenable Certificate of Proficiency ünvanlarına sahibim. Aynı zamanda 2 yıl Microsoft Enterprise Mobility MVP ünvanına layık görüldükten sonra uzmanlık alanı değiştirerek Cloud and Datacenter MVP olarak devam etmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir