1. Anasayfa
  2. ASP.Net

Microsoft Enteprise Library Nedir? – Bölüm 1


0

Merhabalar değerli Mshowto okurları. Bu makalemizde Microsoft’un bizlere sunmuş olduğu büyük bir nimet olan Microsoft Enterprise Library’i incelemeye başlayacağız. Bu makalemiz bir giriş niteliğinde olacak ve bir seri makale dizisi ile Microsoft Enterprise Library’i detaylı olarak öğreneceğiz.

Microsoft Enterprise Library, Microsoft bünyesinde çalışan yazılımcılar tarafından geliştirilen ve Microsoft teknolojilerini kullanarak uygulama geliştiren bizlere hazırlamış oldukları ve Nisan 2013 tarihinde 6.0 versiyonu ile gelişimini tamamlayan bir Framework’tür. Temel anlamda Framework deyince hemen hemen her yazılımcının aklına gelen katmanlar ve özellikler;

  • Data Access Layer ( Veri erişim katmanı )
  • Logging ( Loglama mekanizması )
  • Error Handling ( Hata yakalama mekanizması )
  • Caching ( Cahe mekanizması )
  • Cryptogrophy ( Şifreleme mekanizması )
  • Security ( Güvenlik )

 

Hepimizin mutlaka kod geliştirme, uygulama oluşturma, sistem tasarlama gibi farklı alanlarda yazılım anlamında tecrübemiz veya bilgimiz bulunmakta. Her birimiz uygulamaların çok daha kolay, hızlı ve belirli bir yapıya sadık kalarak geliştirilmesi için Framework olması gerektiğiniz biliyoruz. Eğer her uygulama geliştirdiğiniz zamanda Data Access Layer’ı baştan yazıyorsanız veya halen daha hataları Try Catch blokları arasında yakalıyor ve her bir catch Blogunda hata ıle ilgili yapılacak işlemleri tekrar tekrar yazıyorsanız mutlaka bir Framework’e ihtiyacınız var demektir.

Bir yazılımcının mutlaka uygulama geliştirirken kullanacağı gerek kendi yazdığı gerekse başkaları tarafından yazılmış Framework’u olmalıdır. Ki birçoğumuz uygulama geliştirirken gerek front-end gerekse back-end tarafında Frameworkler veya libraryler kullanmışızdır.

Framework’ün değerini ve kıymetini anladıktan sonra oturup kendimize ait bir Framework yazmaya ne dersiniz? Bana kalırsa Framework denince aklıma gelen yukarıda maddeler halinde yazdığım temel özellikleri Microsoft bünyesinde bulunan değerli meslektaşlarımızın son derece mükemmel hazırladıkları Microsoft Enterprise Library’i kullanmamız daha doğru olur. Amerika’yı yeniden keşfetmenin hiç bir anlamı yoktur.

Microsoft bünyesinde bulunan değerli meslektaşlarımız sistemi mükemmel bir şekilde kurmuşlar. Öyle ki;

  • Database bağımsız olarak veriye erişim sağlıyorlar,
  • Veriye erişim sağlarken hiçbir şekilde Connection, Transaction yönetimi hakkında kafa yormamıza gerek kalmıyor,
  • Dilediğimiz verileri Cache mekanizmasını kullanarak Cache’leyerek bir sonraki kullanımında daha hızlı veriye erişim ve kullanım imkanı sağlıyorlar,
  • Tüm hataları istediğimiz an yakalayabiliyoruz. Üstelik dilersek Try catch bile kullanmamıza gerek kalmıyor,
  • Kendimiz özgü hata nesneleri oluşturabiliyor ve bunu Framework’e tanıtabiliyoruz,
  • Bir hata meydana geldiğinde sistemin nasıl davranacağını ve ayarlarını sadece bir kere yapıyoruz,
  • İster audit ( veri değişiminden önce eski ve yeni Dataların bulunduğu an olarak çok kısa özetleyebiliriz ) , istersek hataları dilediğimiz gibi loglayabiliyoruz. Ki bu log mekanizmasında mail de gönderebiliyoruz, Windows event log’a da yazabiliyoruz, database e de kaydedebiliyoruz…
  • İstediğimiz verileri Framework içerisinde bulunan methodları kullanarak şifreleyebiliyoruz, şifrelenmiş verileri karşılaştırabiliyoruz,
  • Verilere eriştikten sonra verilerimizi sistem içerisinde tanımladığımız nesnelere büründürebiliyoruz. Fakat Framework’ü geliştiren meslektaşlarımızın da uyardığı gibi bu özelliğini kesinlikle bir ORM ile bütünleştirmemiz gerekiyor. Bu Framework içerisinde ORM malesef bulunmamakta. Bence bu özelliğin olması ORM’i aratmıyor zaten. Verileri Transact SQL ile çekiyoruz ( ki hepimizin bildiği üzere bu yöntem ORM’lerden çok daha performanslı ) , çektiğimiz veriler üzerinde dilediğimiz gibi işlemler yapabilmek ( veri tabanına yansıtmadan ) için bizim istediğimiz nesneye büründürebiliyoruz. Bence mükemmel bir özellik…

 

Daha birçok mükemmel diyebileceğimiz özellikleri bulunmakta. Üstelik değerli yazılımcı meslektaşlarımız bizler için tüm bu mekanizmanın çalışmasını sağlayacak ayarları düzenleyebilmemiz için bir uygulama da geliştirmişler. Bu uygulamayı kullanarak çok kolay bir şekilde Data Access Layer ayarlarını yapabiliyoruz, çok kolay bir şekilde Loglama mekanizmalarını tanımlayabiliyoruz, çok kolay bir şekilde bir hata meydana geldiğinde sistemin nasıl davranması gerektiğinin ayarlarını yapabiliyoruz.

Değerli okurlar, bu makalemizde Microsoft Enterprise Library ile tanışma fırsatı yakaladık. Bir sonraki makalemizde Microsoft Enterprise Library içerisinde bulunan blokları yüzeysel olarak inceleyip Data Accessing bloğuna geçiş yapacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İzmir Atatürk Anadolu Teknik Lisesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümü mezunuyum. Şuan Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde son sınıftayım. Yazılım ile 2004 yılında tanıştım ve yaklaşık olarak 4-5 yıldır piyasaya freelance olarak proje geliştiriyorum. Ek olarak MCP unvanına sahibim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir