1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Microsoft Azure Üzerinde SQL Database Oluşturma


2

Microsoft Azure üzerinde SQL Database oluşturma. Bu yazımızda Microsoft’un Cloud çözümü olan Microsoft Azure Platformu üzerindeki Microsoft Azure SQL Database oluşturma adımlarını anlatıyor olacağız. Microsoft Azure SQL Database bize neleri sağlamaktadır onları anlatıyor olacağız. Microsoft Azure SQL Database, Microsoft’un Cloud ( Bulut ) tabanlı esnek veri tabanı hizmeti diyebiliriz. Peki bu Microsoft Azure SQL Database hizmetinin normal sunucularımıza kurduğumuz MSSQL Veri tabanlarından farkı nedir?

Öncelikle Physical ( Fiziksel ) olarak bizim gördüğümüz bir sunucu yoktur. SQL Database kurulum ve yapılandırması Microsoft Azure Portal üzerinden yapılmaktadır. Bu işlemden sonra bize bir Tabular Data Stream ( TDS ) Endpoint sağlanıyor. Artık SQL Database sunucumuza bu Tabular Data Stream ( TDS ) Endpoint üzerinden bağlanarak işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yani bize sunulan servise bağlanıyoruz. Ama arka planda Microsoft Azure servisi, Virtual Machine ( Sanal Makine ) bir sunucu üzerinde tabiki SQL Server yapısını barındırıyor. Ama bizim bu sunucuya erişimimiz bulunmuyor.

Yapıda birçok yararlı ve veri tabanı yönetimimizi kolaylaştıran teknolojiler mevcut. Birçok veri tabanınızı çok rahat bir şekilde yönetebiliyorsunuz. Örneğin performans ihtiyacınız arttığında donanımınızı yükseltme işlemi Microsoft Azure Portal üzerinden sadece bir kaç ayar ile yapılandırabilirsiniz. Arka plandaki Microsoft Azure sistemi veri tabanınızı sürekli olarak online halde tutuyor ( %99.99 ). Maintenance işleriyle siz uğraşmıyorsunuz. MSSQL Server tarafındaki tüm uygulamalarınızı SQL Database tarafında da kullanabilirsiniz. Tabiki bazı eksiklikleri de var bunlara makalemin sonunda değineceğim. Şimdi tekrar Azure SQL Database yapısına dönelim ve SQL Database oluşturmaya başlayalım.

Microsoft Azure Managemet Portal üzerinden NEW > Everything seçeneği ile SQL Database seçiyoruz.


Resim-1

SQL Database seçili iken Create diyoruz.


Resim-2

SQL Database oluşturma ekranıdan Database Name ( Veritabanı İsmi ),Resource group için yeni bir grup oluşturabiliriz ya da daha önce oluşturmuş olduğumuz Resource Manager Grubu seçebiliriz.


Resim-3

Select source bölümünde Blank Database ( Boş Veritabanı ), Sample ( Örnek ) ve Backup olarak SQL Database oluşturabiliriz.


Resim-4

Server bölümünde oluşturacağımız SQL Database arka tarafta bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde çalışacağı için oluşturulacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gerekli ayarları yapılandırıyoruz.


Resim-5

New Server ekranında Server name ( Sunucu İsmi ) , Server admin login ( Sunucu Yönetici Hesabı ), Password ( Parola ), Confirm Password ( Parola Onayı ) ve Location ( Lokasyon ) bölümlerini yapılandırıyoruz.


Resim-6

New Server ekranında gerekli yapılandırmaları tamamladıktan sonra Select diyoruz.


Resim-7

SQL Database için gerekli Server yapılandırmasını tamamlıyoruz.


Resim-8

Pricing Tier ( Fiyatlandırma Aşaması ) oluşturacağımız SQL Database hangi özellikler ile oluşturulacağını seçiyoruz.


Resim-9


Resim-10

Pricing Tier ( Fiyatlandırma Aşaması ) bölümünde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Select diyoruz.


Resim-11

Collation ( Karşılaştırma ) blümünde kullanılacak olan yazilim için gerekli olan SQL Server dilini seçebilirsiniz. Buradaki Collation ( Karşılaştırma ) seçeneği kullanılacak olan yazılıma göre değişiklik gösterebilir. SQL Database için gerekli yapılandırmaları tamaladıktan sonra SQL Database oluşturması için Create diyoruz.


Resim-12

Deploying ekranında SQL Database oluşturulmaya başladığını görüyoruz.


Resim-13


Resim-14

BAKICUBUK SQLDB ismindeki SQL Database oluşturulduğunu görüyoruz.


Resim-15

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 2
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir