1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Microsoft Azure (IaaS) Cost Estimator Aracı Nedir ve Nasıl Kullanılır?


0

Azure için hesaplama aracına mı ihtiyacınız bulunuyor. İşte tam bu noktada imdadımıza Microsoft Azure (IaaS) Cost Estimator Tool yetişiyor. Detaylarını Mustafa Kara’nın aşağıdaki anlatımıyla okuyabilirsiniz.

Bilgi Teknolojilerinin neredeyse tüm bileşenleri için bugün Cloud dönüşümünün başladığını teknik yazılarda, üretici firmaların duyurularında veyahut yapmış olduğumuz toplantılarda konuşuyor, görüyor yada okuyoruz. İster SaaS, ister PaaS ya da IaaS modellerinden birine dönüşüm yapmayı düşünmeye başlar başlamaz akıllara ilk gelen soru her zaman ki gibi bu dönüşümün firmalara çıkaracağı Maliyet oluyor. Herhalde ilk akıllara gelen soru bu olmasaydı sizlerde benim gibi şaşırdınız değil mi J ?

Bulut çözümleri konusunda piyasanın en büyük üreticilerinden biri olan Microsoft’un Azure platformuna mevcut yapılardaki fiziksel veya sanal makinelerin taşınması konusunu projelendiren ve bu taşınmanın Azure tarafındaki tahmini maliyeti görmek isteyenler için yararlı bir aracı anlatacağım.

Microsoft Azure (IaaS) Cost Estimator Tool (Maliyet Tahminleme Aracı) kısaca şu şekilde çalışıyor; mevcut yapınızdaki fiziksel veya sanal makineleri tarıyor, 30 gün boyunca kullanımını (Storage, Bandwidth gibi) belirleyip bu kullanımı Azure ortamına göre fiyatlıyor ve sonrasında raporluyor.

Özellikle günümüzde mevcut alt yapı ortamlarını Azure IaaS ortamına taşımak isteyenler için çok yararlı bir araç olduğunu düşünüyorum. İstenirse artık bu aracı indirip mevcut ortamıza kurmaya başlayalım. Sonrasında seçim, tarama ve raporlama işlemlerini görelim.

Microsoft Azure (IaaS) Cost Estimator Tool’u bu adresten ücretsiz olarak indirebilirsiniz http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=43376


Resim-1

İndirmiş olduğunuz bu tool için gereksinimler aşağıda listelenmiştir.

Desteklenen İşletim Sistemleri

  • Hyper-V Server 2008,
  • Windows 8,
  • Windows Server 2003

İstemci:

  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Server 2012
  • Windows Server 2008 R2 SP1
  • Windows Server 2008 SP2
  • Windows 8.1
  • Windows 8
  • Windows 7 SP1
  • Windows Vista SP2

.NET 4.0 http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=212547

Windows Management Framework 3.0 http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=34595

Gereksinimleri sağladıysanız Azure (IaaS) Cost Estimator’ı hemen kurmaya başlayabilirsiniz. Kurulum işlemi bugüne kadar alışık olduğunuz yazılım kurulumlarından bir farkı bulunmuyor. Kurulum sihirbazının yönergelerini takip ederseniz, kurulumun sorunsuz tamamlanacağını göreceksiniz.


Resim-2

Kurulum sonrası programa ait kısa yolu aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.


Resim-3

Microsoft Azure (IaaS) Cost Estimator Tool’un kısa yolunu tıklayarak çalıştırın ve yeni bir profil oluşturmak için tarama işlemine başlayın. Bunun için önce makine tipini seçmeniz gerekiyor, sanal makine olarak aşağıdaki üç tipten birini seçmelisiniz. Eğer fiziksel makinenizin Azure IaaS ortamındaki tahmini maliyetini görmek istiyorsanız Windows/Linux butonunu seçmeniz gerekmektedir.

  • SCVMM
  • Hyper-V
  • vCenter/ESX


Resim-4

Seçmiş olduğunuz sanal makineye ait bilgilerin alınabilmesi için “Enter Machine Details” bölümüne gerekli bilgileri eksiksiz girmeniz gerekiyor. Sanal makineye ait bilgiler girildikten sonra “Begin Profiling” butonuna tıklayanız.


Resim-5

“Begin Profiling” butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki bilgilendirme metnini alacaksınız. Bu bilgilendirme mesajında 30 günlük kullanım sonucuna göre tahmini ücretlendirme yapacak.


Resim-6

Tahmini olarak maliyet hesaplaması yaparken nelerin maliyetlerini göz önünde bulunduruyor ve nasıl sonuçluyor derseniz aşağıda görebilirsiniz.

  • Machine Name Compute Instance (Size of machine needed in Azure)
  • Instance Cost (30 days)
  • Storage Cost (30 days)
  • Bandwidth Cost (30 days)
  • Total Estimated Cost (30 days)


Resim-7

Tahmini maliyeti hesaplayabilmek için sonraki aşamada sanal makinelerinizin özelliğini belirlemeniz gerekiyor.


Resim-8

Sonrasında toplam tahmini maliyeti görüp buna göre bütçeleme aşamasına geçebilirsiniz.

Herkese hem bütçe savaşlarında hem de geçiş aşamasında kolaylıklar dilerim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

http://blogs.technet.com/b/cbernier/archive/2014/08/05/microsoft-azure-iaas-cost-estimator-tool.aspx

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir