Microsoft Azure Backup Konfigürasyonu
0

Bu yazımızda Microsoft ‘un bir Cloud çözümü olan Azure Backup ‘dan bahsediyor olacağız. Fakat burada özellikle karıştırılmaması gereken bir durum var, o da backup ve site recovery. Backup ile belirli dosya, veritabanı, mailbox gibi objelerin yedeğini alıp yine bu yedekten geri dönerken, site recovery ile mevcut bir site ‘ın şehirler arası gibi uzak bir lokasyona, bir benzerinin kurulup, merkez site ‘ın çökmesi durumunda recovery site ‘ın hayatına devam etmesi ve hizmet vermesi demektir.


Resim-1

Azure Backup Mimarisi

Microsoft ‘un bulut hizmeti olan Azure üzerinde neleri ve nasıl yedekleyeceğimizi bahsediyor olacağız. Ne olabilir bu veriler;

  • Active Directory System State
  • Exchange Veritabanları
  • Dosya ve Klasörler
  • Sanal Makineler (Hyper-V veya VMware)
  • SQL Veritabanları
  • Bare Metal Recovery

Yani On-Premise ortamımızda kullandığımız yedekleme uygulamasının yedekleyebildiği herşey.

Peki ne farkı var ? Farkı elbette çok fazla.

En önemlisi tabi ki güvenlik. Microsoft verilerinizin kaybolmayacağını garanti ediyor ve bu verileri varsayılanda 3 lokasyonda tutuyor. Bir diğer avantaj ise çok düşük bir maliyet ile en güvenli yedekleme yapısına ulaşıyorsunuz. Ve tabi ki çok basit ve kullanışlı bir arayüzle backup ve recovery işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Azure Backup yapısının nasıl çalıştığını biraz anlatmak gerekirse, eğer On-Premise ortamınızda bir Data Protection Manager (DPM) çözümü mevcut ise zaten direk Azure ile entegre olabiliyor. Veya On-Premise kurulacak bir Azure Backup Server ile veya backup ‘ı alınacak sunucu üzerine kurulacak bir agent ile yedekleriniz Azure tarafına gönderiliyor. Bu aktarım esnasında Azure ‘un sağlamış olduğu bir Vault credentials dosyası kullanılarak, verilerinizin kesinlikle başka biri tarafından çalınması ve okunması mümkün olmuyor. Tabi ki bu Vault credentials dosyasını kaybettiğiniz takdirde, sizde hiçbir şekilde yedek verilerinize ulaşamıyor olacaksınız.

Şimdi isterseniz On-Premise sunucularımız için Azure Backup nasıl konumlandırılır, nasıl yapılandırılır bir bakalım.

Öncelikle bir Recovery Services Vault oluşturarak işleme başlıyoruz Recovery Service Vault sayesinde yedeklenen verilerimiz Azure ‘a transfer edilecek. Bunun için Azure Portal ‘a login oluyoruz ve sol alt köşede More service menüsünü seçip, ilgili alana recovery yazıyoruz. Ardından gelen seçenekleriden  Recovery Services Vaults seçeneğini seçiyoruz.


Resim-2

Daha sonra sol üstten add  seçeneğine veya ekranın orta kısmından Create Recovery Services vaults butonunu tıklıyoruz.


Resim-3

Sonrasında Recovery Services için bir isim belitliyoruz. Bir Resource Group ve Locations belirliyoruz. Dilersek yeni bir tane Resource Group oluşturabiliriz. Ve Create butonunu tıklıyoruz.


Resim-4

Bir süre sonra Recovery Services Vault ‘un aşağıdaki gibi oluştuğunu görüyoruz. Artık Recovery Services Vault oluştu. Şimdi bir backup oluşturma işlemine başlayabiliriz. Bunun için aşağıdaki ekranda Backup butonunu tıklıyoruz.


Resim-5

Ardından aşağıdaki gibi bir pencere açılacak,. Sağ taraftan hangi ortamımızın yedekleneceğini belirliyoruz. Biz burada On-Premise seçiyoruz. Dilersek buradan Azure seçeneğini seçerek Azure üerinde bulunan sunucularımının da yedeğini alabiliriz. Sonrasında yine aynı ekranda Nelerin backup ‘larının alınacağı soruluyor. Biz bu yaımızda dosya yedeği yapacağımız için File and Folder seçeneğini seçiyoruz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok backup seçeneği mevcut. Dikkat ederseniz yine aynı ekranda alt kısımda  Click here to Prepare ile başlayan bir seçeken var. Bu seçenek backup öncesi bizden bir takım hazırlıkları yapmamızı istiyor. tıklıyoruz ve devam ediyoruz.


Resim-6

Evet gördüğünüz gibi bizden bir takım istekleri var. Burada ilk önce yedeklenecek sunucu veya client için bir Backup Agent indirmemiz isteniyor. Bu agent ‘ı indirip yedeği alınacak sunucumuza kopyalıyoruz. Daha sonra bir vault credentials dosyası indirmemiz isteniyor. Download butonunu tıklayarak indiriyoruz ve yine ilgili sunucuya kopyalıyoruz. Daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi bu vault credentials sayesinde yedeklerimiz koruma altında olacak. Tabi yedekten dönerken de bu dosyaya ihtiyacımız olacak. Ayrıca agent kurulurken bu dosya istedecek, o yuzden dosyamızı bir paylaşıma veya agent ‘ı kurduğumuz sunucu veya client üzerine atabiliriz. Diğer üç seçenek ise agent ‘ı kurarken alacağımız aksiyonlar ve bilgilendirmeler.


Resim-7

Buraya kadar olan bölümünde Microsoft Azure Backup hakkında bilgi verdik, Azure Portal üzerinde gerekli ayarları gerçekleştirdik ve ilgili dosyalarımızı indirdik.

Şimdi daha önce indirmiş olduğumuz agent ‘ı yedeğini alacağımız server üzerine kuracağız ve yapılandıracağız. İlgili sunucu üzerinde indidiğimiz Backup Agent Setup ‘ı çalıştırıyoruz ve default kurulum lokasyonu ile devam ediyoruz.


Resim-8

 İnternet erişimi için herhangi bir proxy ayarımız yoksa next ile ilerliyoruz.


Resim-9

Dilersek güncelemeler için enable ediyoruz ve devam ediyoruz.


Resim-10

Öncesinde .NET Ftamework 4.5 ve Windows Powershell kurulu ise bu adımı otomatik olarak doğrulanıyor, aksi takdirde bizden bu iki bileşeni yüklememizi isteyecektir. Sonrasında install diyoruz ve kısa sürede yükleme işlemi tamamlanıyor.


Resim-11

Ardından yüklemenin paşarı ile tamamlandığı uyarısı alıyoruz. Şimdi yapılandırma işlemine devam edeceğiz. Bunun için Proceed to Registration  butonuna tıklayarak konfigurasyonu başlatıyoruz.


Resim-12

Bir sonraki ekranda bizden daha önce indirmiş olduğumuz Vault Credentials dosyasını istiyor. Bu dosya ile backup agent azure taraına register olacak. İlgili dosyanın path ini belirtip  next ile devam ediyoruz.


Resim-13

Ardından bizden bir passphrase üretmemizi istiyor ve bunu bir path ‘e kaydetmemizi istiyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen uyarıdaki gibi  restore işleminde bu passphrase ‘e ihtiyacımız olacak, aksi takdirde recovery işlemini gerçekleştiremeyiz. Sonrasında Finish ile tamamlıyoruz.


Resim-14

Ardından aşağıdaki gibi registration işlemi tamamlanıyor. Close ile bu ekranı kapatılıyor ve Microsoft Azure Recovery Services Agent ‘ı başlatılıyor.


Resim-15

Şu ana kadar Azure Portalını Backup için hazırladık. On-Premise tarafta backup alacağımız server üzerine Backup Agent kurduk.

Şimdi Backup Agent üzerinde bir backup schedule oluşturup, backup ve recovery işlemleri üzerinde duracağız.

Öncelikle Azure Backup Agent ‘ı başlatıyoruz. Sonrasında Schedule Backup seçeneğini seçerek devam ediyoruz.


Resim-16

Ardından sihirbaz ile ilgili bilgileri görebiliriz. Devam ediyoruz.


Resim-17

Sonrasında yedeklenecek klasörü belirtiyoruz. Ben C:\ dizininin altında dökümanlar diye bir klasör oluşturup, içerisine bir txt dosyası atmıştım. Add Item  diyerek bu klasörü seçiyorum. Dilersek aşağıdan Exclusion ile yedeklenmesini istemediğimiz item ‘ları belirleyebiliriz.


Resim-18

Ardından yedekleme zamanı belirtiyoruz. Aşağıdaki örnekte, her hafta pazar ve pazartesi günleri olmak üzere, saat 11:30, 3:00 ve 8:00 da, günde 3 defa backup alınacak.


Resim-19

Aşağıda backup planlaması için retention policy ‘leri düzenleyebiliriz. Default olarak aşağıdaki policy ‘ler gelecekir. Görüldüğü gibi bu backup, azure tarafında haftalık olarak 104 hafta, aylık olarak 60 ay ve yıllık olarak 10 yıl tutulacaktır.


Resim-20

Bir sonraki ekranda ise backup işleminin ne şekilde yapılacağı soruluyor. Direk network üzerinde azura mı yoksa bir offline backup mı olacak ? biz direk network üzerinden azure yapılmasını istediğimiz için ilk seçenek ile ilerliyoruz.


Resim-21

Daha sonra sihirbaz backup schedule için bizi bilgilendiriyor. Sorasında finish ile işlemi tamamlıyoruz.


Resim-22

Backup Schedule oluşturduk, şimdi Azure tarafna bir bakalım herhangi bir değişiklik var mı ? Gördüğünüz gibi backup items alanında 1 yazıyor. Bu bir adet yedeklenecek item oldupunu belirtiyor. Sağ tarafta ise backup tipinin Azure Backup Agent olduğunu ve 1 adet olduğunu belirtiyor. Başka sunuculara da bu agen ‘ı kurup yaılandırsaydık burası artıyor olacaktı.


Resim-23

Backup Schedule işlemimizi tamamıştık. Belirlediğimiz ilk backup saatini beklememek için biz oluşturduşumuz yedekleme planımızı manuel başlatalım. Aşağıdaki gibi Azure Backup Agent üzerinden Back Up Now diyoruz. Bu bizim planladığımız yedeklemeyi başlatacaktır.


Resim-24

Yedeklenecek item ‘ları yeniden gösteriyor. Back Up butonuna tıklayıp deva ediyoruz.


Resim-25

Görüldüğü gibi backup işlemi başlatıldı ve devam ediyor. Backup işlemi tamamlandığında, Close ile kapatıyoruz


Resim-26

Ve yine aşağıda gördüğümüz gibi işlemin tamamlandığını görebiliyoruz.


Resim-27

Artık backup işlemini tamamladık. Tekrar Azure tarafına bir bakalım ne gibi değişiklikler olmuş. Gördüğünüz gibi bir adet backup item görünmektedir. Yine aynı ekranda Backup Usage ile ilgili bilgileri görebiliyoruz.


Resim-28

Backup Item kutucuğunu tıkladığımızda aşağıdaki gibi biraz daha ayrıntıya giriyoruz ve backup ‘ın saatini ve durumunu gösteriyor.


Resim-29

Yine aşağıdaki gibi biraz daha ayrıntıya girebiliriz.


Resim-30

Şimdi sıra geldi aldığımız backup tan geri dönerek recovery işlemini gerçekleştirmeye. Bunun için file backup yaptığım sunucu üzerinden yedeğini aldığımız “dökümanlar” klasörünü sildim.

Sonrasında yeniden Backup Agent ‘ı başlatıyorum ve Recovery Data butonunu tıklıyorum.


Resim-31

Bir sonraki adımda ise backup alınan dosyayı nereye geri döneceğim ? Orjinal lokasyona yani yedeğini aldığımız yere, veya diğer bis server üzerine. Aslında burada ki This Server ın anlamı, Backup Agent kurulu herhangi bir sunucu üzerinden de bu işlem gerçekleştirilebilir.


Resim-32

Burada bizden recovery etmek istediğimiz item veya item lar isteniyor. Biz Volume seçeneğini işaretleyerek, seçilen bir volume ‘ün yedeği içerisindeki dosya ve klasörleri recovery etmek istiyoruz.

Diğer seçenek ise bireysel dosya ve klasörler için recovery işlemlerinde kullanılmalıdır. Biz Volume seçeneği ile devam ediyoruz.


Resim-33

Bir sonraki ekranda ise hangi Volume, tarih ve hangi saatte alınan backup ‘a geri dönmek istediğimiz sorulmaktadır. İlgili seçimleri yaparak devam ediyoruz.


Resim-34

Daha sonra recovery lokasyonunu hangi lokasyona dönmek istediğimiz soruluyor. Buradaki lokasyondan kasıt, datanın sunucu üzerindeki yerinden bahsediliyor.

Burada bize üç seçenek sunuluyor.

Recovery edilen dosyanın bir kopyasını oluştur.

Mevcut versiyonun üzerine yaz.

Eğer geri dönülen yerde dosya varsa recovery etme.

Biz burada Orginal Location seçiyoruz ve Create copies so that.. ile deva ediyoruz.

Diğer Security seçeneği ile de Access Control List izinlerininde recovery edilmesini istiyoruz. Sonrasında Next ile devam ediyoruz.


Resim-35

Bir diğer ekranda ise recovery butonu ile recovery işlemini başlatıyoruz.


Resim-36

Sonrasında recover edilen item ‘n boyutunu ve işlemin başarılı bir şekilde tamamlandığını görebiliyoruz. Close ile bu ekranı kapatabiliriz.


Resim-37

Daha sonra Azure Backup Agent ‘ı açarak işlemlerimizi görebiliriz.

Backup ve recovery işlemlerimizin başarılı bir şekilde tamamlandığını görebiliyoruz.


Resim-38

Ve son olarak sildiğimiz ve sonra geri döndüğümüz klasörümüze bakalım backup başarılı bir şekilde recovery olmuş mu ? Gördüğümüz gibi “dökümanlar” klasörümüz başarılı bir şekilde, Azure üzerinden geri dönülen backup ile kurtarılmış oldu.


Resim-39

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure Backup,Microsoft Azure Backup nedir,Azure Yedekleme,Active Directory,System State,Exchange Veritabanları,Dosya ve Klasörler,Sanal Makineler,Hyper-V,VMware,SQL Veritabanları,Bare Metal Recovery


Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumluyum. Yaklaşık olarak 14 yıldır bilişim sektöründe yer almaktayım. Çeşitli firmalarda ve Türkiye'nin en önemli teknoloji hizmet sağlayıcılarında sistem yöneticiliği ve BT danışmanlığı görevlerinde bulundum. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Şu an Kuralkan Bilişim firmasında Kıdemli Çözüm Danışmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir