1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Microsoft Azure Ağ İletişimi – Networking


0

Microsoft Azure bileşenlerini incelediğimiz makale serimize devam ediyoruz. Önceki yazımızda Azure üzerindeki Veri Yönetimi konusunu incelemiştik. Bugün Azure üzerinde Ağ İletişimi – Networking konusunu inceliyor olacağız.

Microsoft Azure üzerinde çalışmaya başladığınızda göreceksiniz ki; Azure Dünya üzerinde birçok noktada bulunan farklı Data Centerlar üzerinde konumlandırılmıştır. Yeni bir uygulama çalıştırmak istediğinizde ki bu bir sanal makine oluşturmak olabilir ve/veya verilerinizi depolamak istediğinizde size yapmak istediğiniz bu işlemin hangi konumda store edilmesini istediğinizi soracaktır. Burada istediğiniz konumu belirleyerek uygulamanızın hangi Data Center da durmasını belirleyebilirsiniz. Bu işlem sonunda uygulamanıza veya sanal makinenize ne şekilde erişmek istediğinize bağlı olarak size 3 farklı seçenek sunulur, şimdi sırasıyla bu seçenekleri inceleyelim.

Sanal Ağ – Virtural Network

Genel olarak şirket networkunuz bir Data Center a genişliyorsa ki bu yapı artık orta ölçekli işletmelerde dahi çokça kullanılmaktadır. Bizler bu Data Center da çalışan sanal makinelere lokaldeymiş gibi erişip üzerinde çalışan uygulamaları kullanırız, normal olanda budur zaten.


Resim-1

Microsoft Azure sanal networklerde aslında tam olarak bu tür kullanım için geliştirilmiştir. Yerel networkunuzda kullandığınız VPN cihazınla Microsoft Azure Data Center’ları üzerinde çalışan bir grup sanal makinenizin arasında VPN bağlantısı yaparak bu sanal makinelerinizi kendi yerel networkunuzda gibi görebilir ve erişebilirsiniz.

Direk Bağlantı – Express Route

Express Route bağlantı yönetimi, sanal networkun bize yeterli düzeyde güvenlik sağlamadığını düşündüğümüz durumlarda ve daha fazla band genişliği istediğimiz durumlarda kullanabileceğimiz daha güvenli ve direk bağlantı şeklidir.


Resim-2

Bu yapıyı kullanmak için bulut altyapısına sahip ve bulut sağlayıcıları ile direk bağlantılara sahip, sağlayıcılarla çalışmamız gerekmektedir 2 farklı bağlantı türü bulunur her ikisi içinde gerekli sağlayıcı ile çalışmak durumundayız bu iki bağlantı türünü sırasıyla inceleyelim.

Layer 3 bağlantı Exchange Provider

Microsoft bu bağlantı türü hizmetini vermek üzere 2 farklı sağlayıcı ile anlamlaşmalıdır. Bunlar TeleCity ve Equinix Exchange Provider şirketleridir. Bu bağlantı türünü kullanmak istiyorsanız Bu şirketlerin hizmet verdiği lokasyonlarda olmanız gerekmektedir. Eğer bu seçenek size uymuyorsa yerel MetroEthernet sağlayıcı ile bağlantı yapılandırıp onlarında bu şirketlerle bir bağlantı oluşturması söz konusu olacaktır bu tür direk bağlantı türü 200 Mbps dan 10 Gbps aralığında band genişliği sağlar.

Layer 3 bağlantı Network Service Provider

Bu bağlantı türü ise daha düşük bir band sunmakla birlikte daha kolay konfigürasyona ve yatırıma ihtiyaç duyar. Microsoft anlaşmalı olduğu Network Service Sağlayıcıları AT&T, Verizon, British Telecom ve bunun gibi birçok şirketin bulunduğu bir tablo yayınlar. Eğer zaten bu tabloda bulunan bir sağlayıcı ile çalışıyorsanız yerel networkunuzla Azure arasında bağlantıları kurulması çok basit ve düşük maliyetli olacaktır. Bu bağlantı türünde 10 Mbps ile 1 Gbps arasında bir band genişliği sunulmaktadır.

Trafik Yöneticisi – Traffic Manager

Trafik yönetimi adından da anlaşılacağı üzere Azure üzerinde çalışan uygulamalara erişim kontrolünü sağlayan dahili bir çözümdür.


Resim-3

Dünyanın farklı bölgelerinde çalışan personelleriniz olduğunu varsayalım, uygulamalarınızda buna göre dağıtılmış DataCenterlar üzerinde çalışıyor olsun. Bu durumda bir kullanıcının kendisine en yakın Data Center’a erişmesini isteriz ki normal olan da budur. Bunu manuel yapabiliriz dediğinizi duyabiliyorum, peki bir lokasyondaki Azure örneğinin istenilen sürede cevap vermediğini varsayalım çok yoğun olduğunu düşünelim. Bu durumda en iyi ihtimalle kullanıcı isteği zaman aşımına uğrayacaktır ve bağlantı gerçekleşmeyecektir, işte Traffic Manager bu noktada kullanıcıyı diğer bir DataCenter’a yönlendirebilir, böylece bağlantı sorunları yaşanmaz. Kullanıcı tarafında transparan olduğu için fark edilmeyecektir. Siz kuralları belirlersiniz ve Traffic Manager da bu kuralları uygular.

Bu yazımızda sizlere Microsoft Azure üzerindeki Ağ iletişim – Networking yapısını anlatmaya çalıştım.

Referanslar

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir