0

Günümüzde yeni ürünler çıkmaya ve ihtiyaçlarımızı karşılamaya ve kolaylaştırmaya devam ede dursun bu ürünleri şirket ortamımıza entegre etmeye çalışmakta birçok sorunu ve uzun bir süreci beraberinde getiriyor. Örneğin çok yakında piyasaya çıkacak olan Microsoft’ un yeni işletim sistemi Windows 7’ yi şirket ortamınızda kullanmak istiyorsunuz fakat şirketinizdeki bilgisayarların donanımsal ve yazılımsal olarak Windows 7’ yi stabilize bir şekilde çalıştıracağından emin değilsiniz. 3rd party toollar ve farklı çözümlerle şirket envanterinizi çıkartmanız mümkün olduğu gibi Microsoft’ un bizlere sunmuş olduğu Microsoft Assesment And Plannig Toolkit ile IT altyapınızı detaylı bir şekilde inceleyerek yapınız için detaylı bir raporlama gerçekleştirebilir ve sonuç olarak geçiş işlemlerinizde daha az problem ve daha hızlı bir geçiş sağlayabilirsiniz.

MAP Microsoft desktop ya da server ürünlerinin konsolidasyonu ya da migration işlemlerinin planlanması safhasını hızlandırmamıza yardım eden bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.

MAP
Şekil-1

MAP 4.0’ ın yapabildiklerinden bazıları ise şunlardır

  • Ortamda bulunan bilgisayarların donanım ve yazılımlarının geniş kapsamlı bir envanteri çıkartabilmektedir.
  • Ortamdaki serverların Windows Server 2008 R2’ ye geçiş için uyumlu olup olmadığını inceler.
  • Network üzerinde bulunan tüm serverlar üzerindeki rolleri raporlayabilir.
  • Hyper-V sanallaştırması yapılabilecek bilgisayarları bulabilir.
  • App-V sanallaştırması yapılabilecek bilgisayarları bulabilir.
  • Sunucu ve kullanıcılar için uygulanmış farklı güç yönetimi ayarları
  • Sunucu ve clientlar için uygulanmış farklı power management ayarları varsa,tahmini güç tasarrufunu belirler.

MAP 4.0 Ve Windows 7

Mevcut IT yapılarını Windows 7’ ye migrate etmek için 3 tane tool’a ihtiyaç duyulmaktadır.MAP dışında ihtiyaç duyulan diğer toolar ise şunlardır.

Application Compatibility Toolkit 5.5:ACT 5.5 ile 7 üzerinde çalıştırılacak varolan uygulamalarınızda oluşacak sorunları en aza indirgemek için kullanılabilecek bir tool olarak karşımıza çıkmaktadır.

MDT 2010:Microsoft Deployment Toolkit 2010 ile Windows 7’ yi bilgisayarlarınıza kolaylıkla deploy edilebilmektedir.Deploy işlemlerinde Lite Touch ya SCCM ile MDT entegrasyonu sağlayarak Zero Touch Installation yapabilmektedir.MDT 2010 Beta 2 sürümünü indirebilirsiniz.

MAP 4.0 aşağıdaki listelenen işletim sistemlerine kurulabilmektedir.

  • Windows XP SP2 ve SP3
  • Windows Vista Ultimate, Enterprise,Business
  • Windows 7 Professional, Enterprise,Business
  • Windows Server 2003 SP1,SP2
  • Windows Server 2003 R2
  • Windows Server 2008
  • Windows Server 2008 R2

MAP 4.0 kurulumu için ise aşağıdaki yazılımlar kurulu olmalıdır.

  • .NET Framework 3.5 SP1
  • Windows Installer 4.5
  • Microsoft Office Word 2007 yada Microsoft Word 2003 SP2
  • Microsoft Office Excel 2007 ya daMicrosoft Excel 2003 SP2
  • SQL Server 2008 Express Edition, SQL Server 2008, ya da SQL Server 2005

MAP 4.0 x86 ve x64 işletim sistemlerini desteklemektedir.

MAP 4.0 ile ilgili gereksinimler karşılandıktan sonra kurulum adımlarını takip ederek MAP kurulumunu tamamlayabilirsiniz.Kurulum esnasında SQL Server 2008 Express Edition download edilerek kurulumu gerçekleştirilecektir.Bu adımdan sonra MAP 4.0 ın envanter bilgilerini bir yerde tutabilmesi için bir database oluşturulması gerekmektedir.Varolan bir database var ise “Use an existing database” seçeneği seçilerek istenilen database belirtilebilir.


Şekil-2

Kurulumdan sonra MAP 4.0’ ın yönetim konsoluna ulaşabilirsiniz


Şekil-3

MAP 4.0 yönetim konsolu 3 bölümden oluşmaktadır.

Inventory And Assessment:Inventory And Assessment,Discovery and Readiness ve Server Consolidation olarak 2 bölüme ayrılmaktadır. Discovery and Readiness ile Windows 7’ ye geçiş yapacak olan clientların donanımları hakkında envanter raporu oluşturabilir,Windows Server 2008’den Windows Server 2008 R2’ye geçiş yapmak,SQL Instance’ lerini ve Network üzerinde bulunan server rolleri hakkında bilgi toplamak için kullanılmaktadır.Ayrıca ortamınızda bulunan sanal makineleride bu kısımdan raporlayabilirsiniz.

Server Consolidation kısmında Hyper-V üzerinde sanal makina olarak çalışabilecek fiziksel bilgisayarlar için envanter oluşturabilir,server konsolidaysonu için bilgi toplayabilir,sanallaştırma çözümleri için return on invesment(ROI) hesaplayabilirsiniz.


Şekil-4

Surveys: Optimized desktop kısmında clientlarınız için farklı sanallaştırma çözümlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.

Reference Material: Bu kısımda ise diğer yardımcı toollar ile ilgili dökümantasyonlara ulaşabilmektedir.

MAP 4.0 network üzerinde discover işlemlerini gerçekleştirirken client bilgisayarlar üzerinde herhangi bir agent kurulumuna ihtiyaç duymamaktadır.Bunun yerine Windows Management Instrumentation(WMI) kullanarak donanım ve yazılımlar hakkında bilgi toplamaktadır.Yaptıkları işlemleri network üzerinden gerçekleştirdiğinden bilgisayarların WMI sorgularına cevap verebilmesi gerekmektedir.Bunun için bilgisayarlar üzerinde bulunan firewall’ın remote administration ve file&print sharing exceptionları enable olmalıdır.Domain ortamında group policy ile gerekli exceptionları verebilirsiniz.Eğer farklı bir firewall kullanılıyorsa TCP 139,445 nolu portlar,UDP için 137 ve 138 nolu portlar açık olmalıdır.

Client ve serverlarınız ile ilgili rapor oluşturabilmek için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

1-)Discover and Readiness kısmından Inventory and Assesment’ a tıklayın.

2-)Ortamda bulunan bilgisayarlarla ilgili envanter oluşturmak için farklı metodlar bulunmaktadır.

Use Active Directory Domain Services:Active Directory Domain Services kullanarak  discovery işlemleri gerçekleştirilir.Bu işlemi gerçekleştirirken LDAP protokolünü kullanmaktadır.Domain başına 120.000 bilgisayarı destekler.

Use theWindows Networking Protocols:Win32 Lan Manager API kullanarak discovery işlemleri gerçekleştirilir.

Import computer Names from a file:Bilgisayarların NETBIOS ya da FQDN isimleri bir .txt dosyasından import edilebilir.

Scan an IP address range:IP adres aralığı belirtilebilir.

Manually enter computer names and credentials:Bilgisayar isimleri ve credential bilgileri manuel olarak belirtilebilir.

VMware Server Discovery: WMware üzerinde çalışan sanal makinalar için discover yapılabilir.

Yapılacak discovery işleminde Use Active Directory Domain Services seçeneğini tıklayarak devam edin.


Şekil-5

3-)Domain adını ve Active Directory ortamına erişebilmek için yetkili bir hesap belirtin.


Şekil-6

4-)Active Directory kullanılarak yapılacak discovery işlemlerinde ihtiyaca göre belirlenebilecek Organizational Unit’ler,bilgisayarlar belirlenebilir.Ya da domainin tamamı için discovery yapılabilir.90 günden fazla logon olmamış bilgisayarlar için discovery işlemi gerçekleştirilmez.


Şekil-7

5-)Makalenin başlarında MAP 4.0’ ın WMI kullanarak clientlara erişim sağladığından bahsedilmişti.Bu kısımda client bilgisayarlara WMI kullanarak erişecek yetkili hesabı belirleyin ve summary ekranında finish butonuna basıldığında discover işlemleri başlayacaktır.Discover işlemi gerçekleştirilecek bilgisayarlar hakkında sağlıklı bir envanter oluşturmak için bu işlem esnasında bilgisayarların açık olmaları unutulmamalıdır.


Şekil-8

6-)Discovery sonucunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Şekil-9


Şekil-10


Şekil-11

Ortamınızda bulunan client ve serverlar için belirlediğiniz donanım gereksinimlerine göre envanter çıkartılabilmektedir.Bunun için tools kısmından Configure Harware Library seçeneğine tıklanarak yeni kriterler oluşturulabilir.


Şekil-12

Son olarak MAP üzerinde oluşturulan raporları excel tablosunda toplayabilirsiniz.

MAP IT çalışanlarının geçiş işlemlerinde kullanabilecekleri oldukça kolay bir tool olarak karşımıza çıkıyor.Eğer daha önceden oluşturmadığınız bir envanter yoksa,ya da daha detaylı bir envanter oluşturmak istiyorsanız MAP bu iş için biçilmiş bir kaftan.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

MAP Download

MAP Getting Started Guide

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mehmet ÖZGAL 07.05.1984 İstanbul doğumlu. Lise öğrenimini Maçka Akif Tuncel Meslek Lisesinde, üniversite öğrenimini Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Ve Programlama Bölümü 1.lik derecesi alarak tamamladı. Amatör olarak fotoğrafçılıkla ve sinopsis yazmakla uğraşıyor. Kurumsal bir bankada iş hayatı devam etmektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCTS:Vista, MCSA+S

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Windows Intune Nedir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir