1

MDT 2010 ile Microsoft’a ait işletim sistemlerini ağdan ortak bir noktadan istemci bilgisayarlarımıza dağıtabilir, mevcut bilgisayarlardan referans imajı alabilir, kurulumlarımıza donanım sürücüleri, 3.parti yazılımlar, dil paketleri ekleyebilir, mevcut istemcilerinizin yedeklerini otomatik olarak aldırarak upgrade işlemleri yapabilirsiniz.

Bir önceki makale de MDT’nin ne olduğu, gereksinimlerinin ne olduğu ve ilk yapılandırmasının nasıl yapıldığını anlatmıştım. Kısaca hatırlamak gerekirse şu an ki sistemimizde elimizde WAIK 2.0, Windows Deployment Services ve MDT 2010 yüklü durumda. Bir Deployment Share oluşturduk ve default ayarlarıyla bıraktık. Bir sonraki aşamada dağıtımını yapacağımız işletim sisteminin kurulum dosyalarının MDT içerisine alınması işlemine geldik.

MDT ile dağıtım yapacağınız tüm işletim sistemi sürümleri (Windows XP, Vista, Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008) için kurulum dosyalarını kurulum medyasından alıp MDT içine aktarmanız gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Deployment WorkBench (DW) konsolunda oluşturmuş olduğunuz Deployment Share (DS)’i genişletin ve Operating Systems bölümüne sağ tıklayarak Import Operating System komutunu verin.

MDT 2010
Resim-1

Karşınıza Import Operating System sihirazı gelecektir. İlk ekranda import edeceğiniz işletim sistemi kurulum dosyalarının hangi türde olduğunu belirtmeniz gerekiyor. 3 farklı seçeneğiniz öevcut durumda, bunlar;

1- Full Set of Source Files: Bir CD, DVD, klasör ya da ISO dosyası içerisinden işletim sistemi dosyalarını almak için kullanacağınız seçenektir.

2- Custom Image File: Daha öncesinde referans olarak alınmış (capture) bir imaj referans işletim sisteminiz varsa bu seçenek ile ilerlemelisiniz. Sysprep’lenmiş imajlarınızı bu seçeneği kullanarak aktarmalısınız.

3- Windows Deployment Services Images: Bir WDS server üzerinde mevcut bulunan işletim sistemi imajlarını import etmek için kullanacağınız seçenektir.

Deployment Share’i yeni oluşturduğumuz ve içerisinde hiç bir şey olmadığı için bu aşamada Windows 7 DVD’sinden faydalanacağım ve Full Set of Source Files seçeneği ile devam edeceğim. Unutulmaması gereken çok önemli nokta şudur: Referans olarak almış olduğunuz bir imajınız olsa ve sadece bunu deploy edecek olsanız dahi mutlaka o işletim sistemine ait kurulum dosyalarını sisteme aktarmış olmanız gerekmektedir. O yüzden bu makalede bahsetmiş olduğum adımı referans imaj dağıtın ya da dağıtmayın aktarmak zorundasınız.


Resim-2

Sihirbazın Source sayfasında aktaracağınız işletim sistemi dosyalarının hangi konumda olduğunu belirtmelisiniz. DVD sürücümde Windows 7 kurulum medyası olduğu için ben DVD sürücümü seçerek devam ediyorum.


Resim-3

Destination sayfasında import edilecek işletim sistemi dosyalarının Deployment Share altında hangi isimle bir klasör içerisinde saklanacağı sorulmaktadır. Sihirbaz sizin bir önceki adımda belirtmiş olduğunuz konumdaki işletim sistemini otomatik olarak tanımlayıp o işletim sisteminin ismini ve mimari türünü getirecektir ancak isterseniz bu ismi değiştirmenizde bir sıkıntı yoktur.


Resim-4

Summary ekranında belirtmiş olduğunuz ayarların bir özetini göreceksiniz, bir değişiklik yapmak isterseniz geriye dönerek gerçekleştirebilirsiniz. NEXT butonuna bastığınızda import işlemi başlayacaktır. Son olarak Confirmation ekranından işlemin başarılı olduğunu gösteren bilgilendirme görüntülenecektir.


Resim-5

İşletim sistemi dosyaları başarılı bir şekilde MDT deployment share içerisine import edildi. Ancak işlemlerimiz henüz bitmedi. İşletim sistemi dosyalarını MDT’ye aktardıktan sonra  MDT’nin böyle bir işletim sistemini barındırdığının farkına varması ve boot dosyalarını oluşturması için Deployment Share’i update etmemiz gerekiyor. Bunun için DW konsolunda Deployment Share’e sağ tıklayın ve Update Deployment Share komutunu verin.


Resim-6

Options sayfasında Optimize the boot image updating process seçeneği ile devam ediyoruz. Bu seçenek update işleminin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacaktır.


Resim-7

NEXT komutunu verdiğiniz de MDT Deployment Share içerisinde az önce yapmış olduğunuz değişikliğe dair bilgiler güncellenecek ve ilgili boot imajları Deployment Share altında oluşturulacaktır.


Resim-8

Update Deployment Share işlemini (şahsi önerimdir, zorunlu değildir) MDT Deployment share içerisinde yaptığınız her değişiklikten sonra uygulamanızı öneririm.

Bu aşamada istersek artık MDT üzerinden Windows 7 deployment edebilir durumdayız. Ama nasıl? Yaptığımız işlemleri hatırlayacak olursak;

1- WAIK, WDS, MDT kurulumu

2- Deployment Share oluşturulması

3- Windows 7 kurulum dosyalarının import edilmesi ve Deployment Share güncellemesi

Bu aşamada ağda bulunan istemci bilgisayarlara temiz Windows 7 kurulumu yapabilir, mevcut Windows XP ya da Vista istemcileri Upgrade edebilir, yedeklerini otomatik olarak aldırabiliriz. Ancak Deployment Share içerisine herhangi bir 3. Parti uygulama, donanım sürücüsü, dil paketi vb. Eklemediğimiz için bu kurulumlar sıfır Windows 7 kurulumu gibi olacaktır. Ayrıca MDT’nin ağdan boot etme özelliği olmadığı için bu dağıtımları yüklemek için direkt olarak ağdan boot edebilir durumda da değiliz. Bunun için WDS içerisine boot imajlarımızı ekleyerek ağdan boot edecek istemcilerin ulaşabilecekleri bir nokta belirtmeliyiz. Bunu gerçekleştirebilmek için Windows Deployment Services konsolunu açıyoruz ve Boot Images bölümüne sağ tıklayıp Add Boot Image komutunu veriyoruz.


Resim-9

Add Image Wizard ekranı açılacaktır. Burada boot imajının nerede olduğunu göstermemiz gerekiyor. Geriye dönüp hatırlarsak, Deployment Share’i update ettiğimiz zaman MDT boot imajları oluşturmuştu. Bu aşamada oluşturulan boot imaj dosyasını seçmeliyiz. MDT içerisindeki boot imaj dosyasının özelliği istemciyi boot ettiğinde MDT’ye ulaşacak şekilde paylaşım adı, IP adresi, Deployment Share adı, erişim bilgileri vb bilgilerin içerisine yazılmış olmasıdır. Default Path olarak DeploymentShare\Boot\BootDosyasınınAdı.wim konumunda bulunmaktadır. DS altında işletim sisteminin hem x86 hem de x64 boot imajı vardır. Ben sadece x86 deployment yapacağım için x64 boot dosyasını import etmiyorum ancak istenirse aynı adımlar x64 boot dosyası içinde tekrarlanabilir.


Resim-10

Image Metada ekranında eklemiş olduğunuz boot dosyasının adını ve tanımlamasını değiştirebilirsiniz.


Resim-11

NEXT butonuna bastığınızda belirtmiş olduğunuz boot dosyası WDS içerisine import edilecektir.


Resim-12

Boot dosyasını ekledikten sonra WDS içerisinde isterseniz varsayılan boot image olarak atayabilirsiniz. Bu adım opsiyoneldir, isterseniz uygulamayabilirsiniz. Eğer uygularsanız istemci ağdan boot ettiği zaman hangi boot imajını kullanacağını size sormadan direkt devam edecektir. (Eğer birden fazla mimari için yani x86 ve x64 için ayrı ayrı boot imajları eklerseniz, bu imajları varsayılan olarak ekleseniz dahi boot imaj seçim ekranı görüntülenir.) Bu işlemi yapmak için WDS konsolunda sunucu adınıza sağ tıklayın ve Properties komutunu verin ardından Boot sekmesine geçin.

Default Boot Image(Optional) bölümünde X86 Architecture için Select butonuna basın ve az önce eklemiş olduğunuz boot imajını seçin.


Resim-13

Bu işlemi yaptıktan sonra WDS konsolunda sunucu isminize sağ tıklayın ve All Tasks—Restart komutunu vererek WDS servislerini yeniden başlatın. Böylece az önce yapmış olduğumuz değişiklikler WDS içerisinde etkin hale gelecek. Peki şu anda istemci bilgisayarları ağdan boot edip Windows 7 kurulumu yapabilir miyim? Hayır! Bunun sebebi istemcilerin ağdan boot ettiklerinde WDS sunucusunu bulamayacak olmalarıdır, çünkü DHCP üzerinde hiç bir işlem yapmadık. Eğer istemcilerin başarılı bir şekilde ağdan boot etmesini ve WDS üzerinden başlamasını istiyorsanız DHCP üzerinde DHCP Options olarak aşağıdaki değerleri girmeniz gerekmektedir.

66: WDS Server IP adresi ya da FQDN

67: WDS üzerinde bulunan pxeboot.cmd dosyasının paylaşım path’i (Reminst\Boot\x86\pxeboot.cmd)

Bu ayarları da DHCP üzerinde gerçekleştirdikten sonra artık istemcileri ağdan boot etmek için DHCP ile yönlendirebilir, WDS ile boot edebilir ve MDT üzerine import edilmiş işletim sistemini dağıtabilir duruma geldik. Peki ben DHCP ve WDS kullanmak istemezsem ya da istemcimin ağdan boot etme özelliği yoksa ne olacak? Bu iki bileşen olmazsa MDT ile deployment yapamaz mıyım? Cevap yapabilirsiniz olacaktır. Eğer DHCP ve WDS kullanmazsanız elimizden ağdan boot yönlendirmesi ve ağdan boot etme özellikleri gidecektir. Ama hala MDT üzerinde deploy edebileceğimiz işletim sistemi dosyaları mevcut. Eğer DHCP ve WDS kullanmak istemiyorsanız ya istemciniz ağdan boot etmeyi desteklemiyorsa yapmanız gereken şey MDT üzerinde DeploymentShare\Boot\ klasöründeki boot imajlarını bir DVD’ye yakmak olacaktır. Daha sonra istemcinizi bu DVD ile boot ederseniz, DVD otomatik olarak istemcinizi ağdan MDT sunucunuza ve deployment share’e yönlendirecektir. Sonrasında kendi istemiş olduğunuz deployment görevlerini uygulayarak dağıtım yapabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1979 İstabul doğumludur. İşletme lisans eğitiminden sonra Yaşar Factoring’de sistem uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. IT sektöründe birçok farklı firmada (Bilge Adam, Microsoft, Netaş, Sentim, Aktifbank, Vodafone, Datamarket vb…) çalışmıştır. Kendisi halen Kuralkan Bilişim’de Microsoft ekibinin yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Microsoft MVP unvanına sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir