macOS Üzerinde .NET Geliştirme Ortamı – Bölüm 1: .NET Core SDK ve Visual Studio for Mac Kurulumları
  1. Anasayfa
  2. C#

macOS Üzerinde .NET Geliştirme Ortamı – Bölüm 1: .NET Core SDK ve Visual Studio for Mac Kurulumları

0

Daha önce Visual Studio for Mac Preview – İlk Bakış makalesinde değindiğimiz macOS üzerinde .NET geliştirme ortamına bu makalede daha detaylı olarak inceleyeceğiz.Öncelikle .NET Core SDK kurulumu ile başlayalım. Buradan ilgili setup dosyasını indirebilirsiniz.

Resim – 1

Kurulum sonrasında NET Core SDK, .NET Core Runtime ve ASP.NET Core Runtime bileşenleri /usr/local/share/dotnet altına kurulmuş olacak.


Resim – 2

Kurulum tamamlandıktan sonra Visual Studio kurulumuna başlayabiliriz. Burada yer alan Visual Studio for Mac Community Edition setup dosyasını indirerek kuruluma başlayalım. Kurulum öncesinde seçeceğiniz bileşenlere göre Mac üzerinde gerekli olabilecek diğer SDK ve bağımlılıkların olup olmadığı kontrol ediliyor. Resim-3’te göreceğiniz Java SDK ile ilgili mesaj, Android geliştirme için gerekli bir bileşen.

Resim – 3

Visual Studio ile geliştirme yaparken iOS ve macOS uygulamaları için hala Xcode’a ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle eğer Mac üzerinde Xcode yoksa Resim-4’te göreceğiniz uyarı ile karşılaşacaksınız. Şimdilik ihtiyacım olmadığı için Xcode kurulumu yapmadan devam ediyorum.

Resim-4

Xcode ile ilgili ekranı geçtikten sonra Resim-5’te göreceğiniz hangi platformları kurmak istediğimiz ile ilgili bir ekran karşımıza çıkacak. Burada seçtiğiniz platforma göre gerekli bağlılıklar da yüklenecek.

Android seçerseniz Java SDK, Intel HAXM ve Android SDK; iOS seçerseniz iOS, tvOS ve watchOS için gerekli SDK’ler; macOS seçerseniz macOS ile ilgili SDK’ler de kurulacak.

Daha önce de belirttiğim gibi iOS ve macOS seçecekseniz ayrıca Xcode da kurmanız gerekiyor.

Resim-5

Xamarin Workbooks ile C# dokümantasyonu, inspector ile de debugging ve diagnostics için yardımcı eklentileri kurabilirsiniz.

Resim-6

Kurulum tamamladıktan sonra Visual Studio for Mac’i başlatalım. Windows’taki arayüze benzer bir arayüze sahip diyebiliriz.

.NET Core için App, Library ve Tests seçenekleri bulunuyor. App altında Console Application ve ASP.NET Core; Library altında .NET Standard Library ve Class Library; Tests altında da xUnit Test ve MSTest project templete’leri bulunuyor.

Resim-7

Other seçeneği altında da .NET Framework için yer alan diğer seçenekleri de Resim-7’de görebilirsiniz. macOS için .NET Framework olmadığından Visual Studio kurulumu sırasında bu geliştirmeler için Mono Framework de arka planda kuruluyor (bkz. Resim-6).

Ek bilgi olarak Cloud altında da Azure Functions template’i bulunuyor.

Resim-8:

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Visual Studio, Visual Studio 2017, Visual Studio for Mac, .NET Core, macOS, .NET Framework, Mono

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 2
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir