1

Çoğu Mac kullanıcısı için “Windows” uyumlu programlar kabus olur. Bu programların sayısı her geçen gün azalsa da mühendislik okuyan öğrenciler için Windows kullanmak şarttır. Hatta bunu daha da özelleştirip Windows XP kullanmak şarttır diyebiliriz. (Bkz: PSIM,PLC Programları) Bundan dolayı Mac’inizde bir Windows türevi veya XP kurarak bu dertten kurtulabilirsiniz. Bunun iki yolu var.

  • Windows’u Cd’den veya USB’den “boot” ederken yüklemek (Dual – Boot)
  • Sanal bilgisiyar

Eğer Windowsu’ program bazlı kullanıyorsanız 1. yol size göre değil. Eğer Windows yaşam biçiminiz olmazsa olmasınızsa 1. tercih tam size göre. Bu sefer de neden Mac kullanıyorsun diyenler çıkabilir ona göre.

2. yol en fazla kullanılan ve bence de en mantıklısı. Kuracağınız bir sanal bilgisayarda

  • RAM’i
  • Hard-disk miktarlarını siz belirliyorsunuz.

Aynı anda hem MAC hem de Windows çalıştırabiliyorsunuz. Bundan dolayı çoğu kullanıcı bu yöntemi tercih ediyor. Bu yazıda bunun nasıl yapılacağını ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağım.

İlk önce Windows türevlerinden birini bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.

Not: İTÜ kullanıcıları, İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Microsoft’un öğrencilere üniversite hayatları boyunca ücretsiz yazılım desteği verdiğinden dolayı bu işletim sistemlerine yine ücretsiz olarak ulaşmalarını sağlıyor. Üniversite öğrencileri de aşağıda belirtilen adresten doküman ve Windows ürünleri yazılımlarını ücretsiz olarak indirebilirler. (Bkz: www.dreamspark.com/Student/Software-Catalog.aspx)

Sanallaştırma ile ilgili çeşitli platformlar var. (Windows Hyper-V, VirtualBox,VMWare) Bunlardan en çok kullanılan ve tamamen ücretsiz olan Virtual Box sanallaştırma programını yüklüyoruz. (bkz: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads)

Yükleyip çalıştırdıktan sonra sıra Windows’u kurmaya geliyor. Aşağıdaki resimde kurulmuş işletim sistemlerini görebilirsiniz.

Yeni bir işletim sistemi kurmak için “New” diyoruz.


Resim-1


Resim-2

“New” dedikten sonraki aşamada sanal bilgisayar kuracağımızdan bahsediyor. “Continue” ile devam edebiliriz. Bilgisayarımızın VirtualBox platformunda görünecek adını yazıyoruz. XP, Win7 ne yükleyecekseniz onu yazabilirsiniz. Yalnız eğer XP seçip Win7 yüklerseniz hata verebilir. İşletim sistemi çeşidi seçerken dikkatli olmanızda fayda var. Eğer Linux türevlerinden bir işletim sistemi yükleyecekseniz ve tam sürümünü bilmiyorsanız “others” opsiyonunu kullanabilirsiniz.


Resim-3

RAM’i biz belirliyoruz. Eğer grafik tabanlı bir program yada RAM’i çok tüketen bir program kullanmıyorsanız 1GB-2GB yeterli. XP için 512MB tercih edilebilir. Win7 kullanıcılarının da azami 1GB belirlemeleri faydalarına olur.


Resim-4

RAM’i belirledikten sonra yeni bir hard disk oluşturuyoruz. “Create a new hard disk” demeniz gerekli. Eğer önceden bir sanal bilgisayar kurduysanız .vdi uzantılı diskinizi kullanabilirsiniz.


Resim-5

Kullanacağımız hard-diskin tipini belirliyoruz. “Virtual Disk”‘i işaretliyoruz.


Resim-6

Hard diskin tipini “dynamic” seçmemiz gerekiyor.


Resim-7

Sonrasında sanal diskimizin lokasyonunu belirliyoruz. D’nin altında “Sanal Bilgisiyar” adı altında bir klasör açıp tüm sanal bilgisayarlarınızı o klasöre verirseniz ilerde bu disklere ulaşmanız daha rahat olur. Sonrasında herhangi bir bilgisayarda bu sanal diskleri kullanabilirsiniz. Sanal diskinizin üzerindeki çalışmalarınızı korumuş olursunuz. Eğer standart bir XP hazırlıyorsanız 10 GB yeterli olur. Sonrasında “continue” diyoruz ve sanal disk oluşturma işlemlerimiz bitmiş oluyor.


Resim-8


Resim-9

“Create” diyerek işlemi bitiriyoruz. Sanal diskimizi oluşturduk. Bu aşamadan sonra artık “iso” dosyasını tanıtıp işletim sistemi kurulumuna geçmemiz gerekiyor.

Şimdi VirtualBox’ın ana sayfasına gelebilirsiniz. Diskiniz kurulmuş olmalı. Şimdi işletim sistemimizin üstüne çift tıklıyoruz ve başlatıyoruz. Başlatırken bize “iso” dosyasını seçmemizi isteyecek. Siz de yazılım sunucusundan indirmiş olduğunuz dosyayı seçiyorsunuz ve artık Windows kurmaya hazırsınız. Bu yapılan adımların hepsini Windows veya Linux’da yaparsanız da işletim sistemi kurabilirsiniz. Sadece VirtualBox’ı hangi işletim sistemi kullanıyorsanız sitesinden ona göre yüklemeniz gerekecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Görkem Z. YANIK, Kırşehir'de doğdu. İlk ve ortaöğretimini yine Kırşehir'de tamamladı. İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümüne kayıt yaptırdı. İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nda çalıştıktan sonra Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi(UHeM)'nde çalışmaya başladı. Şu anda PeakUp Bilişim Danışmanlık bünyesinde danışman olarak görev yapmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir