1. Anasayfa
  2. Lync Server

Lync Server 2010 da Call Admission Control Nedir ?


0

Call Admission Porotocol VoIP networklerinde ses ve video datalarının kontrolünü sağlamak için kullanılan protokollerden birisidir. Birçok modern ses, video ve konferans sistemlerinde olduğu gibi Lync Server 2010 da da Call Admission Protocol desteği bulunmaktadır.

CAC (Call Admission Protocol) özellikle WAN networklerde network bandwith inin kontrol altına alınabilmesi ve efektif bir şekilde kullanılabilmesi için kullanılan bir protokoldür.

LAN area networklerde bandwith genelde sınırlayıcı bir faktör olmadığından genelde CAC konfigürasyonlarının WAN ler için yaparız.

CAC ile Lync ortamlarında yeni bir ses veya video bağlantı isteği sizin belirlediğiniz bandwith değerlerinin dışına çıkarsa yeni network oturumun açılmasına izin vermeyim oturumu düşürebilirsiniz veya aşağıdaki şekilde yeni gelen oturumları düzenleyebilirsiniz;

– Internet üzerinden oturumu reroute yapabilirsiniz. Yani gelen isteği farklı bir IP networkündeki farklı bir Lync ortamından oluşturulması sağlayabilirsiniz.

– Yeni gelen isteği PSTN networküne aktarabilirsiniz.

– Yeni gelen isteği voice mail e düşürebilirsiniz.

Lync ortamlarındaki CAC ses ve video trafikleri üzerinde kontrol sağlayabilir. Herhangi bir Data trafiği için CAC tarafında bir politika uygulayamazsınız.

Lync ortamlarında CAC kullanabilmemiz için bilmemiz gereken bazı terimler vardır. Bunlar;

Network Sites: Network site lar aynı Active Directory deki gibi bizim IP subnet bloklarımızdan oluşan ve network sınırlarımızı belirleyen kavramlardır.

Network Regions: Network Regionlar, birçok network site ını bir arada toplayan mantıksal topoloji yapılarıdır. Örnek vermek gerekirse çok uluslu bir yapıda;

Türkiye, Almanya, İngiltere, İspanya, Dubai gibi Network Site larınızı EMEA Region u altında toplayabilirsiniz.

Bu yapı sizin network banwidth kontrolünde daha hiyerarik bir yapı kurabilmenizi sağlar.

Site veya Region Link: Linkler sizin Site ve Region larınız arasındaki data iletişim hattınızdır. Bu bağlantılar sayesinde networklerimizi birbirine bağlarız.

Bandwith Limit: Yukarıda bahsi geçen sitelar ve region lararasındaki linklere uygulanan Bandwith sınırlarıdır.

IP Subnet: Active Directory de olduğu gibi her site ın sınırları ve hangi networkleri içerdiği IP Subnet kavramları ile belirlenir.


Resim-1

Lync Server 2010 ortamlarında CAC aşağıdaki yapılar için uygulanabilir.

– PSTN Gatewayler için

– Media Termination Point bulunduran PBX gateway ler için

– Media Termination Point bulundurmayan PBX Gateway ler için

– MPLS networkleri için

– SIP Trunkları için

Evet Yazımızda Call Adminssion Controll Protokolünün ne işe yaradadığından ve Lync ortamında CAC yapılandırırken kullandığımız terimlerden bahsettik, Lync için CAC yapılandırmasını ayrı bir makalede inceliyor olacağım.

Herkese iyi çalışmalar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur Yüksektepeli - Chief Technology Architect | Micosoft MVP Onur Yüksektepeli Nephocraft firmasının kurucusu aynı zamanda kendi firmasında teknoloji çözümleri mimarıdır. 15 Yıldan fazla IT tecrübesi ile temel uzmanlık alanı olan Platform ve diğer teknolojiler için müşterilerine ürün ve hizmetler sunmaktadır. Microsoft MVP ünvanına sahip Onur Yüksektepeli birçok IT etkinliğinde aktif konuşmacı olarak ve IT topluluklarında yönetici olarak aktif rol üstlenmektedir. Nephocraft firmasın da yönetici olarak oluşturduğu çözümlerde yeni teknoloji gelişmelerini de göz önünde bulundurarak, müşterilerine esnek, yenilikçi, akıllı ve üretken iş çözümleri üretmektedir.Onur Yüksektepeli bulut, platform, data, devops, development gibi konularda aktif danışmanlık ve IT eğitmenliğine de devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir