1. Anasayfa
  2. Windows 7

Şifre Güvenliği için KeePass Kurulumu


0

Internet ortamında kullandığınız hesaplarınızın güvenliği ve kolayca şifrelerinizi yönetebilmek için, KeePass’ı tavsiye ediyorum. Keepass, güçlü şifre üreticisi ve şifre saklayıcısı olarak kullanılır. Birden fazla hesabınızı sadece tek şifre ile yönetebilir ve hesap bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Şifrelerinizi kopyala / yapıştır yaparak hesabınıza ulaşabilirsiniz. Keylogger gibi zararlı bir yazılım sisteminize bulaştığı zaman, klavyede bastığınız her tuşu teknoloji istismarcılarına gönderecektir. Hesap bilgilerinizi girerken kopyala – yapıştır yaptığınızdan dolayı, zararlı bir yazılım sisteminize bulaştığı zaman güvenli bir şekilde şifrelerinizi saklayacaksınız.

Günümüzde çoğu zaman unutulmamak için her hesap için aynı şifreler kullanılmaktadır. Artık aynı şifre kullanmanıza gerek yok. Karmaşık bir şekilde her hesap için ayrı bir şifre belirleyebilirsiniz.

Keepass’ı kuralım o zaman…

İndirme adresi : http://keepass.info/download.html

Şimdi kurulumunu anlatacağım , Professional Edition KeePass 2.09 . Bilgisayarınıza kurduktan sonra;

1. Keepass’ı açıyoruz.Karşımızda gelen programın ara yüzünde bulunan File–>New dosya yolunu takip ederek yada kısa yol olarak CTRL + N yaptığınız zaman açılacaktır.- Gelen pencerede , database yani şifrelerimizin içerisinde bulunduğu dosyayı oluşturacağız. Burada database’i oluşturmak istediğiniz yeri belirledikten sonra kaydet diyoruz.

2. Create Composite Master Key bölümü karşımıza çıkıyor.

Master key pass: Buraya yazacağınız şifre ile tüm hesaplarınıza kolayca erişebileceksiniz. Bu şifre önemli olduğundan dolayı güçlü bir şey oluşturursanız daha güvenli olacaktır.

File key: Yandaki kutucuğu işaretledikten sonra create yani oluştur diyoruz. Ve oluşturacağımız bölümün yine yolunu belirlememiz lazım. Database’e  belirlediğiniz yol ile aynı olursa ulaşmanızda kolay olacaktır.

3. Karşımıza Entropy Collection bölümü geliyor;

Kutucuk içinde siyah bir bölge göreceksiniz.O bölgede Mouse’unuzu görüntünün farklı yerlerinde dolaştırın. Aşağıdaki Generated bits : 256 bits olana kadar devam edelim bu işleme… İşlemi tamamladıktan sonra Ok dediğimiz zaman hesap ekleme işlemlerine başlayabiliyoruz.

4. Sol tarafta şifreleriniz için bölümler vardır. Bunların adlarını isterseniz değiştirebilirsiniz. Hangi bölümde şifre oluşturmak istiyorsak o bölüme gireceğiz ve boş alanda sağ tıklayıp add entry diyoruz.

Title: Hesabınıza ad veriyorsunuz.Örn; Alper ÇİÇEK- Mail
User name: Hesabınıza girerken kullandığınız adı yazıyorsunuz.Örn; info@alpercicek.com
Password: Hesap bilginize girerken kullanacağınız şifreyi yazıyorsunuz
Url: Hesabınıza ulaşmak için girdiğiniz Internet sayfasının adresini yazıyorsunuz.Ok diyerek işlemi tamamlıyoruz.

Hesabınıza , keepass ile girmek istiyorsanız; Keepass’ı açtıktan sonra hesap bilgilerinizin üzerine gelerek sağ tıklıyoruz. Copy user name ve copy password yaparak hesabına kopyala / yapıştır şeklinde ulaşabileceksiniz. Bu işlemi yapma kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmelidir. Olası güvenlik tehditlerine karşı belirlenen bir süresi vardır. O süreyi aştıktan kopyaladığınız kullanıcı adı ve şifreler kaybolacaktır ve tekrar bu işlemi yapıp hesabınıza ulaşmanız gerecektir.

Önemli : Oluşturduğunuz database’e bilgi eklediğiniz zaman mutlaka bir yedeğini güvenli bir diskte saklamanızı öneriyorum. Çünkü kullandığınız her geçen gün database’e bilgi kayıt edeceksiniz. Database Eklediğiniz bilgiler birbirinden farklı olacağından dolayı unutmanız söz konusu olabilir. Onun için olası nedenlerden dolayı database , database şifresini ve key dosyasını mutlaka yedek olarak saklamanız sizler açısından iyi olacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1991 yılında İstanbul'da doğdu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi - Bilgi Yönetimi bölümünde ön lisans programını tamamladıktan sonra Ahmet Yesevi Üniversitesi - Management Information Systems ve Anadolu Üniversitesi - İşletme (AÖF) lisans programlarına devam etmektedir. System and Network, IT Security konuları ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Güvenlik Öğretiyoruz'un kurucularından aynı zamanda Türkiye'nin ilk MMORPG oyunu olan İstanbul Kıyamet Vakti'nde gönüllü olarak Game Master'lık yapmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir